Μετοχική Σφραγίδα στη Διάσπαση του Ομίλου ΕΛΠΕ – Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Διοίκησης στην Ανανεώσιμη Ενέργεια

Μετοχική Σφραγίδα στη Διάσπαση του Ομίλου ΕΛΠΕ – Τα Φιλόδοξα Σχέδια της Διοίκησης στην Ανανεώσιμη Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 10 Δεκεμβρίου 2021 - 17:07

Ενεκρίθη λίγο μετά το μεσημέρι, σήμερα, η απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών του Ομίλου ΕΛΠΕ από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, παράλληλα με την έγκριση τροποποίησης του καταστατικού της, λόγω ακριβώς της απόσπασης του κλάδου διύλισης. Μετά τη σημερινή εξέλιξη, δημιουργείται μια νέα θυγατρική εταιρεία, η «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία Διύλισης Εφοδιασμού και Πωλήσεων Πετρελαιοειδών και Πετροχημικών» (Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ ΑΕ), ενώ η Ελληνικά Πετρέλαια μετασχηματίζεται σε εταιρεία συμμετοχών που θα παραμείνει εισηγμένη στο χρηματιστήριο και αναμένεται να αλλάξει επωνυμία αλλά και εταιρική ταυτότητα.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η νέα εταιρεία που δημιουργείται με την  απόσχιση του κλάδου διύλισης πετρελαιοειδών και πετροχημικών, θα αποτελεί 100% θυγατρική της μητρικής εταιρείας συμμετοχών η οποία θα διατηρήσει, με τη σειρά της, το ρόλο της εισηγμένης. Στη νέα εταιρεία Συμμετοχών θα υπάγεται το σύνολο των συμμετοχών της εισηγμένης, καθώς προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν και νέες θυγατρικές που θα αφορούν στους επιμέρους κλάδους δραστηριοτήτων. Για το σκοπό έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση και νέας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα αφορά στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της εταιρείας, στις αρχές του επομένου έτους. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασε, με την ευκαιρία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, τα επιτεύγματα και τους στόχους του στρατηγικού μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, που όπως είπε, φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας εποχής για τον Όμιλο αλλά και τον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας στη χώρα. Ο κ. Σιάμισιης ξεκίνησε λέγοντας πως το πρόγραμμα «Vision 2025» αποσκοπεί στο να καταγραφούν και κατανοηθούν οι ραγδαίες μεταβολές που επισυμβαίνουν στην  αγορά, να ενισχυθούν οι παραδοσιακές δραστηριότητες αλλά και να αναπτυχθεί ο Όμιλος και σε άλλους συναφείς κλάδους. 

Παρά τις δυσκολίες και την πανδημική κρίση, αποφασίσαμε ότι ο μετασχηματισμός έπρεπε να ξεκινήσει, με το Vision 2025 να προσδιορίζει το τί πρέπει να πετύχει ο Όμιλος και πώς θα το πετύχει. «Για πρώτη φορά από την ίδρυσή μας θέσαμε τα κριτήρια Βιώσιμης Ανάπτυξης ως στρατηγικό στόχο, και τις εκπομπές ρύπων σαν έναν δείκτη που θα μετρά αυτές τις επιδόσεις», τόνισε.

«Ο στόχος μας είναι στα επόμενα 5-6 χρόνια να έχουμε ανεβάσει σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής των ανανεωσίμων σε ένα επίπεδο του 20-25% και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε για να θυμίσει στους μετόχους πως η σημερινή εικόνα των ΕΛΠΕ είναι το αποτέλεσμα των επενδύσεων που έγιναν στο παρελθόν και ξεπερνούν τα 4-4,5 δισ. ευρώ σε δυϊλιστήρια, εγκαταστάσεις κλπ, των οποίων το μγαλύτερο μέρος έχει ήδη αποσβεστεί, είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε δε πως τα ΕΛΠΕ ευελπιστούν ότι αυτό το ποσοστό αύξησης των ανανεώσιμων θα προκύψει από την αύξηση των δραστηριοτήτων σε αυτόν τον τομέα και όχι λόγω μείωσης της βασικής δραστηριότητας του Ομίλου, επειδή δεν θα υπάρχουν καταναλωτές υγρών καυσίμων και γενικότερα, πετρελαιοειδών στο μέλλον.

Μίλησε ακόμη για το δανεισμό της εταιρείας και είπε πως βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, «υπό την έννοια ότι έρχεται να καλύψει το δανεισμό σε ανάγκες κεφαλαιοποίησης, επενδύσεις κλπ.» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, το κόστος χρηματοδότησης κινείται κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. «Ο στόχος της διοίκησης είναι να μπορέσει να συγκρατήσει το κόστος σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 70-80 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να επιτρέψει, τα έσοδα-κέρδη που έχουμε να κατευθυνθούν σε μια μερισματική πολιτική» είπε.

Ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε πως το σημαντικό είναι ότι η νέα δομή του Ομίλου επιτρέπει να χρηματοδοτήσει, σε επίπεδο θυγατρικής, τις διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και τούτο, όπως εξήγησε, επειδή άλλο οικονομικό μοντέλο και άλλες χρηματοροές έχει ο κλάδος της διύλισης, που απαιτεί πολύ μεγάλα κεφάλαια κίνησης –όπως πχ. επενδύσεις σε διυλιστήρια- και άλλες χρημαδοτικές ανάγκες και μοντέλο έχουν τα ανανεώσιμα.

Επιπλέον, συνέχισε, επιτρέπει στην εταιρεία, εάν κριθεί σκόπιμο σε επίπεδο θυγατρικής ή σε επίπεδο έργου,  από τη στιγμή που είναι, πλέον, κάτω από την εισηγμένη εταιρεία ως δραστηριότητα, να συνεταιριστεί με άλλες εταιρικές οντότητες, όπως έγινε στο παρελθόν με την Elpedison, και ουσιαστικά να πολλαπλασιάσει τη δραστηριότητά της με την έκδοση νέων μετοχών και με αποφυγή δανειοδότησης.

«Επομένως, η νέα εταιρική δομή επιτρέπει μια σειρά από εναλλακτικές που συμβάλουν  ώστε να πετύχουμε το βασικό μας στόχο, που είναι η μεγέθυνση της αξίας του Ομίλου και η μετάβαση σε μια νέα ενεργειακή εποχή», υποστήριξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Ο κ. Σιάμισιης ανέφερε πως για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να αλλάξει η στρατηγική. «Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε την κατανομή κεφαλαίων προς νέες δραστηριότητες αλλά και την αποεπένδυση από μη συμβατές δραστηριότητες. Σε έναν επενδυτικό προϋπολογισμό ύψους 3,5 – 4 δις ευρώ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, πάνω από το 50% στόχος είναι να επενδυθεί στη νέα ενέργεια και σε κλάδους με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι υπόλοιπες επενδύσεις θα κατευθυνθούν για τη διατήρηση της παραδοσιακής δραστηριότητας και τη βελτιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αυτής», είπε. 

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ο Όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής της εταιρικής ταυτότητας, η οποία θα αποτυπώνει τόσο από που προέρχεται και ταυτόχρονα θα δείχνει πού θέλει να πάει στο μέλλον. 

Ο CEO των ΕΛΠΕ εξήγησε ότι η νέα στρατηγική του Ομίλου εδράζεται σε δύο πυλώνες: στη βελτίωση και προστασία της βασικής δραστηριότητας, που συνεπάγεται τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά και την αποχώρηση από μη συμβατές δραστηριότητες και στην ανάπτυξη στην πράσινη ενέργεια που αποτελεί, πλέον, προτεραιότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο κομμάτι αυτό, τα ΕΛΠΕ επιδεικνύουν ταχεία ανάπτυξη και αποτελούν ίσως την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία στον κλάδο. 

Σημείωσε, δε πως οι δύο πυλώνες είναι εξίσου σημαντικοί καθώς τα πετρελαιοειδή δεν ανήκουν στο παρελθόν και θέλουμε να αποτελέσουν μέρος της λύσης για μια πιο καθαρή ενέργεια, υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, ο κ. Σιάμισιης είπε πως έως τέλος του έτους θα θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ισχύος 300 μεγαβάτ.

«Δεν καθυστερήσαμε, αλλά τουναντίον κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα», είπε για να τονίσει πως σημαντικό τμήμα του όλου project δεν αποτελεί εξαγορά έτοιμων έργων, αλλά ανάπτυξη νέων. Στο σημείο αυτό προέβησε ξεχωριστή μνεία στην ολοκλήρωση του φωτοβολταϊκού πάρκου της Κοζάνης, που αποτελεί, όπως είπε, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και μεταξύ των 5-6 μεγαλύτερων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο οποίο τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 1,5 GW. Ακόμη, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και σε επενδυτικές κινήσεις εκτός Ελλάδος, σε σύμπραξη με «πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού», με σκοπό την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, παραγωγή  υδρογόνου κλπ.

Τέλος ο CEO των ΕΛΠΕ αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο του Vision 2025, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των κριτηρίων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ESG) και της στρατηγικής μείωσης των εκπομπών CO2, όπως προβλέπει και το σχέδιο μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.

Επίσης, αναφέρθηκε στον υπό εξέλιξη ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου, αλλά και στην επιστροφή των 2 χερσαίων τεμαχίων και στην επίσης υπό εξέλιξη επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο, του θαλασσίου τεμαχίου στον Πατραϊκό και έκλεισε λέγοντας πως οι αλλαγές στην εταιρική ταυτότητα  θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους, ενώ κατέστησε σαφές ότι τα εμπορικά σήματα «ΕΛΠΕ» και «ΕΚΟ» θα διατηρηθούν και θα χρησιμοποιούνται από τις θυγατρικές.