Για την κρίση που πυροδότησε το άλμα στο κόστος του φυσικού αερίου στις ενεργειακές αγορές και επηρεάζει έντονα τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που προκύπτουν για έρευνα και εκμετάλλευση αερίου στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ευρωπαϊκού οργανισμού για το φυσικό αέριο, Eurogas, Dr. James Watson, στην κεντρική ομιλία του, στο πλαίσιο του 25ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» 

που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Aναλύοντας τα αίτια της κρίσης, ο Dr. Watson, υποστήριξε πως η εικόνα της αγοράς πρόκειται να υποστεί ριζική μεταλλαγή σε σχέση με πέρυσι και τούτο εξαιτίας της ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ενός ευρέος φάσματος προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών.

Η κρίση στην ενέργεια θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα απειλώντας να υπονομεύσει τις προοπτικές της οικονομίας και των νοικοκυριών. Μίλησε για πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οφείλεται σε γεγονότα όπως αυξημένη ζήτηση, μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου, έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, ενώ επικεντρώθηκε και στα εσωτερικά προβλήματα της Ε.Ε. και τις ρυθμιστικές στρεβλώσεις που επηρεάζουν, με τη σειρά τους, τη συμπεριφορά των αγορών.

Ο γ.γ. της Eurogas υποστήριξε πως είναι η παραγωγή ηλεκτρισμού αυτή που κινεί τα νήματα την αγορά φυσικού αερίου, του οποίου το κόστος, είπε, θα εξαρτηθεί από τη συνολική ζήτηση που θα υπάρξει. Ο Dr. Watson αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη αβεβαιότητα που θα κυριαρχήσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ υποστήριξε πως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) επηρεάζει καθοριστικά τις αγορές.

Ο ίδιος, επέκρινε σαφώς τη στάση της Ε.Ε. επειδή όπως είπε είχε υποτιμήσει την προοπτική μιας ραγδαίας ζήτησης φυσικού αερίου τα προηγούμενα χρόνια και για το λόγο αυτό δεν προχώρησε στις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και νέα κοιτάσματα. Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση πως, σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ζήτηση έως το 2030 δεν θα σημειώσει αξιοσημείωτη μεταβολή, με εξαίρεση τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, στις οποίες συμπεριέλαβε την Ελλάδα, αλλά και την Γερμανία και το Βέλγιο που διαθέτουν εκτεταμένες υποδομές και επαρκή δίκτυα αγωγών.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως το ζήτημα της αποθήκευσης αερίου έχει, εκτός από πρακτική και ψυχολογική αξία, επειδή οι χώρες που διαθέτουν ικανούς χώρους αποθεματοποίησης του καυσίμου αισθάνονται πιο ασφαλείς σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα.

Προέβη, δε σε ειδική αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς αποσύρει με γοργά βήματα τον λιγνίτη από το ενεργειακό μείγμα της και ανέφερε πως τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Eurogas δείχνουν ότι τη χρονική περίοδο 2007-2021 υπήρξε μεγάλη άυξηση της χρήσης αερίου στη χώρα μας.

Ο Dr. Watson τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων προτύπων στις συμβάσεις φυσικού αερίου, λόγω της ανάγκης για μεγάλου εύρους υποδομές αποθήκευσης στην Ευρώπη. «Πρέπει να δημιουργήσουμε από τώρα τις βάσεις για τη δημιουργία νέων προτύπων συμβάσεων και να μη μίνουμε προσκολλημένοι στη στοχαστική ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε πως η Eurogas δεν συμφωνεί με τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των ενιαίων τιμών στο φυσικό αέριο, επειδή όπως είπε χαρακτηριστικά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, καθώς η αγορά αερίου διαφέρει σημαντικά από εκείνη της αγοράς ηλεκτρισμού, που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη μεταβλητότητα.