Η Παγκόσμια Οικονομία στους Ρυθμούς της Όμικρον- Καθησυχάζει η ΕΚΤ, Ανησυχούν FED και Οίκοι Αξιολόγησης

Η Παγκόσμια Οικονομία στους Ρυθμούς της Όμικρον- Καθησυχάζει η ΕΚΤ, Ανησυχούν FED και Οίκοι Αξιολόγησης
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 1 Δεκεμβρίου 2021 - 08:02

Στον “αέρα” απειλεί να τινάξει την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης η νέα μετάλλαξη Όμικρον. Η ανησυχία για τα νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown λόγω της ανθεκτικότητας της Όμικρον στα εμβόλια μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων και να εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης, οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι αυτές που έχουν μικρότερο ποσοστό 

εμβολιασμένων,  δεν έχουν δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον στήριξη και  εξαρτώνται από τον τουρισμό. Ήδη η αβεβαιότητα αυτή έχει αρνητικό αντίκτυπο στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, λόγω των ανησυχιών για κύμα ακυρώσεων ενόψει των Χριστουγέννων. 

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Moody’s εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης παγκοσμίως αλλά και να ωθήσει σε αύξηση των τιμών. «Η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ήδη τεταμένη την εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας», σχολίασε η Έλενα Ντάγκαρ, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Moody’s. Είναι επίσης πιθανό να πλήξει τη ζήτηση κατά την επερχόμενη ταξιδιωτική περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, πρόσθεσε. «Αν η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα νέο κύμα μολύνσεων, οι οικονομίες που θα πληγούν σκληρότερα είναι εκείνες με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, την υψηλότερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τη μικρότερη δυνατότητα να παράσχουν δημοσιονομική και νομισματική στήριξη για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο του νέου κύματος», επισήμανε. Ο οίκος Fitch επισήμανε «ότι άλλη μια μεγάλη, ταυτόχρονη παγκόσμια ύφεση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι πολύ απίθανη, όμως η αύξηση του πληθωρισμού θα περιπλέξει τις μακροοικονομικές αντιδράσεις, εάν επικρατήσει η νέα παραλλαγή». Σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε περίπτωση που η  μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτερα από την Δέλτα θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε 2% σε τριμηνιαία βάση, ή χονδρικά κατά 2,5% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις. Για το σύνολο του νέου έτους η παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται κατά 4,2% ή ο,4% κάτω από τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ είναι «διφορούμενες» οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Πάντως η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίσθηκε εντυπωσιακά ψύχραιμη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του νέου κύματος της Covid-19 ή την παραλλαγή Oμικρον. «Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της Ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά. Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στη μετάλλαξη Ομικρον», είπε η Λαγκάρντ, μιλώντας την Κυριακή στην ιταλική τηλεόραση RAI, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένη. Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 16ης Δεκεμβρίου για το μέλλον των έκτακτων μέτρων στήριξης που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αγορά περιμένει από την ΕΚΤ να ανακοινώσει στις 16 Δεκεμβρίου το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία, του PEPP, και να δώσει μία εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τα επιτόκια. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από το 2023-δηλαδή σε ένα χρόνο- επανέρχονται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητος και ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την αναθεώρησή του. Αν και υπάρχουν αρκετές φωνές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάς- το ανέφερε εκ νέου χθες ο κ. Μητσοτάκης-, που ζητούν μετ επιτάσεως μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, υπάρχουν εξίσου αρκετοί που εμμένουν στους αυστηρούς κανόνες, με προεξέχοντα τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίτνερ,

Ανήσυχος εμφανίστηκε πάντως ο πρόεδρος τη Fed Jerome Powell, εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο τόσο για την οικονομία όσο και για τις αγορές, την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ιδίως επειδή εμφανίστηκε σε μια περίοδο με ήδη τεταμένη την εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ανησυχία για τον ιό θα μπορούσε να περιορίσει την προθυμία των ανθρώπων να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, κάτι που θα επιβραδύνει την πρόοδο στην αγορά και θα εντείνει τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Delta επιβράδυνε προσωρινά την πρόοδο το περασμένο καλοκαίρι, περιορίζοντας την ταχεία ανάπτυξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εντείνοντας τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία ή να αναζητήσουν δουλειά. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των κρουσμάτων μετά τον Σεπτέμβριο αντιστοιχούσε σε ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης. Αν τυχόν λοιπόν τα κρούσματα πάρουν και πάλι την ανιούσα, θα πυροδοτήσουν  και πάλι το αρνητικό αυτό ντόμινο.