Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία έχει θέσει έναν αρκετά αισιόδοξο στόχο, να οδηγήσει τη χώρα σε μια πορεία συμβατή με τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσω της γρήγορης ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η χώρα σχεδιάζει να μειώσει σχεδόν στο μισό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εντός μιας δεκαετίας και να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο αρμόδιος υπουργός Robert Habeck 

στοχεύει να υπερτριπλασιάσει τη δυναμική των υπεράκτιων αιολικών και να τετραπλασιάσει τις εγκαταστάσεις ηλιακών φωτοβολταϊκών. Η τρέχουσα ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία είναι 53 GW για την ηλιακή ενέργεια, 7,7 GW για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και 54 GW για τα αιολικά που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα.

Ο Robert Habeck θα ηγηθεί του πρόσφατα αναδιοργανωμένου υπουργείου «οικονομίας και πολιτικής για το κλίμα» της Γερμανίας, το οποίο θα ενώσει το τμήμα ενεργειακής πολιτικής που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας και το τμήμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κλίμα, με τον νέο υπουργό να έχει στόχο να συμβάλλει στην απελευθέρωση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και να επεκτείνει το δίκτυο.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Robert Habeck αντιμετωπίζει ένα μεγάλο καθήκον: να αποδείξει ότι η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων μπορεί να επιταχυνθεί γρήγορα, με έναν «πράσινο» πολιτικό να είναι στο τιμόνι του υπουργείου.

Η συμφωνία συνασπισμού των κομμάτων κατοχυρώνει το στόχο του 80% στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 50% της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση για το 2030, διατηρώντας παράλληλα τη σχεδιαζόμενη έξοδο της χώρας από την πυρηνική ενέργεια και καταργώντας σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030. Αυτοί οι στόχοι αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τη Γερμανία, η οποία αγωνίστηκε να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο παρελθόν. «Όλες οι κατάλληλες στέγες κτιρίων πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στο μέλλον», ανέφεραν τα κόμματα στη συμφωνία, ενώ τα νέα εμπορικά κτίρια θα είναι υποχρεωμένα να εγκαταστήσουν ηλιακά φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος για τα νεόδμητα ιδιωτικά κτίρια, λέει η ίδια συμφωνία. Βέβαια, όπως επισημαίνουν αναλυτές το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχει απόλυτη ανάγκη επέκτασης και εκσυγχρονισμού για να υποστηρίξει αυτό το κύμα επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, η νέα γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να καταργήσει την επιβάρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη λεγόμενη εισφορά EEG, που πληρώνουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς ρεύματος, στις αρχές του 2023, προκειμένου να ανακουφίσει τους καταναλωτές εν μέσω της αύξησης των τιμών του ρεύματος. Το κενό που θα δημιουργηθεί θα καλυφθεί με τα έσοδα από τα συστήματα εμπορίας εκπομπών και την επιδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τη συμφωνία του συνασπισμού των κομμάτων.