Στην Τελική Ευθεία η Πρόταση για το Διαγωνιστικό Σχήμα Στήριξης Αυτόνομων Μονάδων Αποθήκευσης

Στην Τελική Ευθεία η Πρόταση για το Διαγωνιστικό Σχήμα Στήριξης Αυτόνομων Μονάδων Αποθήκευσης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 21 Οκτωβρίου 2021 - 08:29

Το πλάνο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο αναμένεται να δώσει ώθηση στη διενέργεια διαγωνισμού το 2022. Μάλιστα η κυβέρνηση αναμένεται να διοχετεύσει πόρους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη έργων και των δυο τεχνολογιών (αντλησιοταμιευτικών και μπαταριών)  συνολικής ισχύος 1400 MW. Τον περασμένο Ιούλιο, σε συνέδριο του ΙΕΝΕ για την αποθήκευση ενέργειας η γ.γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλ. Σδούκου χαρακτήρισε εκρηκτικό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες αποθήκευσης. Παράλληλα, με την πρόταση για το διαγωνιστικό σχήμα

επενδυτικής στήριξης αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης, με βάση το σχέδιο των προτάσεων της ομάδας ειδικών που συγκροτήθηκε, σε σχέση με τα αναγκαία βήματα για την ανάπτυξη των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, πως η ομάδα του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «η ισχύς αιτήσεων στα μέσα του 2021 υπερβαίνει τα 9000 MW, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει ήδη μετατραπεί σε άδειες παραγωγής, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τις ανάγκες του εθνικού μας συστήματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στα αδειοδοτημένα και ώριμα έργα αποθήκευσης περιλαμβάνεται ο αντλησιοταμιευτικός σταθμός Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW και διάρκειας 6 ωρών, ο οποίος έχει ενταχθεί στα έργα Ευρωπαϊκού Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI)». Υπογραμμίζει, δε πως «οι ανάγκες αποθήκευσης του ελληνικού διασυνδεδεμένου συστήματος με αναφορά το 2030 αποτιμήθηκαν προ έτους από μελέτη του ΕΜΠ για λογαριασμό της ΡΑΕ σε 2000-3000 MW (συνολική δυναμικότητα μείγματος αποθηκών μικρής και μεγάλης διάρκειας, περιλαμβανομένων των υφιστάμενων σταθμών αντλησιοταμίευσης), αναλόγως με τα θεωρούμενα σενάρια ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Όπως επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο γενικός διευθυντής του τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας της Mytilineos, Ν. Παπαπέτρου στο συνέδριο Renewable & Storage Forum, «ένα πλαίσιο μπορεί να κριθεί εάν υπάρξει γρήγορη διείσδυση της αποθήκευσης, ώστε να μπορέσει να γίνει το ΕΣΕΚ πραγματικότητα με όρους αγοράς, χωρίς δυσβάστακτο κόστος για τους καταναλωτές. Θα είναι μεγαλύτερο το κόστος της καθυστέρησης από το να προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση» και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία στις δύο ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης τις μπαταρίες λιθίου και την αντλιοσιοταμίευση». Επιπλέον, σημείωσε πως δεν είναι βέβαιος εάν από τους επενδυτές που έχουν καταθέσει αιτήσεις έχουν όλοι ξεκάθαρο πλάνο και εκτίμησε πως αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να πάρουν προτεραιότητα στο δίκτυο, ξεκαθάρισε όμως πως αυτό δεν σημαίνει από την άλλη ότι δεν υπάρχουν σοβαροί επενδυτές επομένως θα μείνουν στο τέλος λίγοι και συμπλήρωσε πως αυτές που θα προχωρήσουν θα έχουν ένα σωστό επενδυτικό πρίσμα.