Πριν δύο χρόνια εγκρίθηκε από τη Νέα Υόρκη ένας νόμος που θέτει όρια στις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, απαιτώντας από ιδιοκτήτες κτιρίων μεγαλύτερων από 25.000 τετραγωνικά να πληρώνουν πρόστιμα, σε μια προσπάθεια να τους παρακινήσει να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα κτίρια πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 40% έως το 2030 και 80% έως το 2050. Στόχος να αναβαθμιστούν μέσα από αυτή την προσπάθεια

50.000 κτίρια. Στο πλαίσιο αυτό αναλυτές θεωρούν πως λύση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα θα μπορούσαν να είναι οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, μια τεχνολογία που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1930. Η τεχνολογία αυτή σύμφωνα με τους ίδιους θεωρείται πιο αποδοτική και πιο οικονομική, σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας με εξωτερικό αέρα. Η τεχνολογία των αντλιών θερμότητας με γεωθερμία στηρίζεται στη σταθερότητα των θερμοκρασιών κάτω από την επιφάνεια της γης, η οποία κυμαίνεται από 57-77 βαθμούς Φαρενάιτ. Αντιθέτως, οι συμβατικές αντλίες θέρμανσης με αέρα προσπαθούν να μεταφέρουν θερμότητα στο σπίτι ή το κτίριό από τον κρύο αέρα έξω μέσω της καύσης, μια δαπανηρή λύση επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

Η θέρμανση χώρου, ο κλιματισμός και η θέρμανση του νερού ευθύνονται για το 70 % περίπου της ενεργειακής κατανάλωσης των νοικοκυριών στις ΗΠΑ, ενώ τα κτίρια παράγουν σχεδόν το 15% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για θέρμανση και ψύξη σπιτιού. Υπό κατάλληλες συνθήκες, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας μπορούν να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μονάδες κλιματισμού,  τους λέβητες, και τους θερμοσίφωνες και να παρέχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους στους ιδιοκτήτες σπιτιού.

Γενικότερα, οι αντλίες θερμότητας έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Για παράδειγμα πριν δύο χρόνια, στη Νορβηγία, η αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των επιχορηγήσεων και των απαγορεύσεων παλαιών λεβήτων οδήγησε στην αύξηση των αντλιών θερμότητας. Η Σουηδία έχει 1,9 εκατομμύρια, η Φινλανδία 968,000, η Δανία 390,000 και η Εσθονία 179,000, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αντλιών Θερμότητας.Στο άλλο άκρο της κλίμακας, η Ουγγαρία είχε μόνο 7.300 αντλίες θερμότητας το 2019, ή 7,4 ανά 10.000 άτομα. Αυτός είναι ο χαμηλότερος κατά κεφαλήν αριθμός μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Αντλιών Θερμότητας. Ακολουθούν η Σλοβακία με 35,8 αντλίες θερμότητας ανά 10.000 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 38,9 ανά 10.000 κατοίκους. Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενέργεια από διάφορες πηγές. Να σημειωθεί πως σχεδόν όλη η Γερμανία διαθέτει πηγές θερμότητας με μικρό βάθος. Περίπου 420.000 αντλίες θερμότητας εδάφους παρέχουν θέρμανση σε κτίρια στη Γερμανία.