Τα τελευταία 24ωρα ένα θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα αποτελεί το ζήτημα της απώλειας του ελέγχου του δημοσίου στην ΔΕΗ. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού αποτέλεσε μεταπολεμικά την ατμομηχανή για τον εξηλεκτρισμό της χώρας, το όνομα της συνδέθηκε με την ανάπτυξη της περιφέρειας και πρόσφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι ανακοινώσεις 

της εταιρίας αιφνιδίασαν κόμματα και φορείς. Μάλιστα αν και έγινε πριν λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό εκτενής αναφορά στις αυξήσεις που καταγράφονται στην τιμή του ρεύματος πανευρωπαϊκά και ανακοίνωσε την έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος, αντιθέτως δεν έγινε καμία αναφορά στην κίνηση να απωλέσει το δημόσιο τον έλεγχο στη ΔΕΗ.

Επομένως, το πρώτο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση και από την εταιρία είναι γιατί επιλέχθηκε αυτή η κίνηση την ώρα που η ΔΕΗ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και γιατί εν μέσω αυτής της ενεργειακής κρίσης. Αποτελεί, επιπλέον απορία το γεγονός πως αυτή την περίοδο που παρατηρείται ένα ντόμινο πτωχεύσεων ενεργειακών εταιρειών στην Αγγλία, που η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, όπως έχουμε περιγράψει σε άρθρα στο Energia.gr επιλέγεται αυτή η κίνηση. Επίσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σε πολλές χώρες την Ευρώπης οι ενεργειακές εταιρείες αποτελούν ραχοκοκαλιά των οικονομιών τους και σε ορισμένες αναπόσπαστο κομμάτι του δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γαλλική EDF(Électricité de France), με το 84,5% της εταιρίας να ανήκει στο δημόσιο. Η συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται και στον τομέα των ΑΠΕ έχει απασχολήσει κατά καιρούς την ενεργειακή επικαιρότητα στη χώρα μας.

Δεύτερο ερώτημα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση και η εταιρία είναι με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο ανόδου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ήδη ενώσεις καταναλωτών και φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το ζήτημα της ΔΕΗ απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής με την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκχωρεί ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας της χώρας. «Η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και δίκαιο για τους πολίτες, τα αναγκαία βήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται να έχει λόγο γιατί το 2019 έφτασε η ΔΕΗ να έχει 1,6 δισ. ευρώ ζημιές και υπογράμμισε πως το δημόσιο θα έχει αποφασιστική δύναμη για τις στρατηγικές αποφάσεις της ΔΕΗ.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν μπει επενδυτές στις εθνικές ενεργειακές υποδομές. Το 2017 η State Grid απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ, πρόσφατα παραχωρήθηκε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquairie.  Με δεδομένο πως η Ελλάδα έχει πάρει μια σημαντική απόφαση που αφορά το μέλλον της επιχείρησης που είναι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, με την ταυτόχρονη απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων νωρίτερα από πολλές χώρες το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ανταποκριθεί στους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση.