Στα Ύψη, Θερμοκρασία, Ζήτηση για Ρεύμα και Αγωνία για την Επάρκεια του Συστήματος

Στα Ύψη, Θερμοκρασία, Ζήτηση για Ρεύμα και Αγωνία για την Επάρκεια του Συστήματος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 2 Αυγούστου 2021 - 13:35

Mε αφορμή τις έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, και τη δυνατότητα του εγχώριου ενεργειακού συστήματος να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση για ηλεκτρισμό, κορυφαίο στέλεχος της αγοράς ενέργειας με το οποίο επικοινώνησε το energia.gr, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κατάσταση είναι προς το παρόν ελέγξιμη και ότι δεν έχει συμβεί κάτι το ιδιαίτερο. «Το σύστημα θα δοκιμαστεί αλλά θεωρώ πως θα ανταπεξέλθει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι 

το τι θα συμβεί με τη βραδυνή αιχμή, επειδή το μεσημέρι θα συνεισφέρουν και τα φωτοβολταϊκά», είπε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με χθεσινή πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ στη διάρκεια της σύσκεψης της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, τα συνολικά φορτία αναμένεται να ξεπεράσουν στις 21:00 απόψε, τα 9.600 μεγαβάτέναντι μέσου όρου μέγιστης ζήτησης για το α’ εξάμηνο του έτους, τα 8.115 μεγαβάτ.  

Εκ των πραγμάτων το σύστημα θα στηριχτεί για άλλη μια φορά στις ξεχασμένες και βρώμικες λιγνιτικές μονάδες, που καλύπτουν καθημερινά το 16% της ζήτησης, από τις εισαγωγές μερικών εκατοντάδων μεγαβάτ ενέργειας από Βουλγαρία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία, που αθροιστικά καλύπτουν σταθερά πάνω από το 15% της ζήτησης, αλλά εν πολλοίς και από την καλή μας τύχη, υπό την έννοια πως θα παρακαλάμε να μην υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, όπως μια σοβαρή βλάβη, επειδή στην απευκταία αυτή  περίπτωση είναι πιθανό να εκδηλωθούν αλυσιδωτά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Προκειμένου να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι τέθηκε από το πρωΐ σε λειτουργία η λιγνιτική μονάδα Μεγαλόπολη 3 των 250 μεγαβάτ που παρέμενε σε εφεδρεία προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στην Πελοπόννησο, ενώ όλες οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες. Τέλος, ένα σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, αφορά στη διακοπή λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών (μηχανισμός διακοψιμότητας) για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξοικονομηθούν τα περί τα 1000 μεγαβάτ που καίνε.

Σε ερώτησή μας για το εάν μπορεί να συγκριθεί η τρέχουσα συγκυρία με την κακοκαιρία του περασμένου Φεβρουαρίου, το ίδιο στέλεχος της αγοράς είπε πως δεν συγκρίνεται επειδή υπάρχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Τον χειμώνα υπήρχαν  τα υδροηλεκτρικά και πολλές ΑΠΕ. Επίσης οι διαθεσιμότητες των μονάδων ήταν καλύτερες υπό την έννοια πως τώρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών δεν πιάνουν το μέγιστο».

Ειδικότερα, το χειμώνα δεν υπήρχαν πολλά φωτοβολταϊκά οπότε το σύστημα τράβαγε και από το μεσημέρι. Σήμερα και αυτές τις μέρες, το θέμα μας είναι η βραδυνή αιχμή. Εν γένει το χειμώνα είχαμε τις ίδιες μονάδες σε διαθεσιμότητα. Τότε υπήρχε ένα θέμα με το φυσικό αέριο που τώρα δεν υφίσταται επειδή ανταποκρίνεται αλλά και επειδή η Ρεβυθούσα είναι γεμάτη. Απλά το πρόβλημα σήμερα είναι το ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες καταπονούν τις μονάδες.  Επειδή αυτή η κατάσταση με τις κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι συνηθισμένη, κανείς δεν γνωρίζει και το πώς θα αντιδράσουν στο τέλος, εξήγησε.

Ρωτήσαμε ακόμη εάν πιστεύει πως σε περίπτωση που παραταθεί ακόμη περισσότερο ο καύσωνας, θα ήταν λογικό να υποθέσει κανείς ότι θα υπάρχει ένα όριο θραύσης του συστήματος. Μας απάντησε ότι το ζήτημα είναι να αντέξουν οι μονάδες που λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ιδιαίτερα οι λιγνιτικές μονάδες.

Στη συνέχεια έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό της συμβολής των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. «Ένα από τα θέματα που εξακολουθεί να προβληματίζει και πρέπει να αναδειχτεί είναι ότι και χθες, κατά τη έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, απείχαν, για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ. Η κοινωνία και όλοι μας, πληρώνουμε αυτή τη στιγμή τις ΑΠΕ που όταν τις χρειαζόμαστε, όπως σήμερα, δεν τις έχουμε. Τί να τις κάνουμε τις ΑΠΕ τον Απρίλιο και τον Μάιο; Δυστυχώς, την πολιτική της Ε.Ε και της Ελλάδας για «πράσινη» ενέργεια και ηλεκτροκίνηση την πληρώνει αυτή τη στιγμή ο πολίτης», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος, τέλος, στα φωτοβολταϊκά, είπε πως ναι μεν συνεισφέρουν αλλά έκανε λόγο για το φαινόμενο της «πάπιας» που εμφανίζεται όταν ένα φορτίο που καλύπτεται σχετικά καλά το μεσημέρι, μετά τις 18:00 όταν παρατηρείται αιχμή της ζήτησης και χρειάζεσαι 3.000 μεγαβάτ μέσα σε ελάχιστη ώρα, δεν μπορείς να το εξασφαλίσεις επειδή, δυστυχώς, οι ΑΠΕ δεν συνεισφέρουν καθόλου. Ιδίως όταν έχει πολλή ζέστη, συνήθως, δεν έχει και καθόλου αέρα, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός λειτουργίας τα αιολικά από τα οποία περιμένουμε να μαζέψουμε 400 μεγαβάτ. Τότε είναι που έχουμε μεγάλο πρόβλημα.

«Έχει γίνει λάθος προσέγγιση και ακολουθείται η λάθος πολιτική. Είναι ωραίο το αφήγημα των ΑΠΕ αλλά δεν μπορεί να στηριχτεί ένα σύστημα σε αυτές», κατέληξε.