Κ. Σκρέκας: Η Κυβέρνηση Απλώνει Πράσινο Δίχτυ Ασφαλείας για τους Ευάλωτους Πολίτες- Ανάγκη Βελτίωσης του Θεσμικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ  

Κ. Σκρέκας: Η Κυβέρνηση Απλώνει Πράσινο Δίχτυ Ασφαλείας για τους Ευάλωτους Πολίτες- Ανάγκη Βελτίωσης του Θεσμικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 21 Ιουλίου 2021 - 08:00

Τη θέση ότι η ΝΔ είναι η μοναδική κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει πως θα αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια προκειμένου να τροφοδοτήσει με ηλεκτρισμό 30.000 ευάλωτα νοικοκυριά διατύπωσε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Ο υπουργός ανέλυσε τους άξονες της στρατηγικής που δρομολογεί η κυβέρνηση για την κλιματική πολιτική, που όπως έχει δηλώσει, αποτελεί ένα ολιστικό ενεργειακό σχέδιο, με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ απάντησε διεξοδικά στις επικρίσεις που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσειι 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 120 MW, τα οποία θα συμψηφιστούν, καταρχήν, με τους μετρητές 30.000 ευάλωτων νοικοκυριών, τα οποία και θα τροφοδοτηθούν με ηλεκτρική ενέργεια σε πολύ χαμηλό κόστος

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, αυτό «είναι ένα πράσινο δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα αξιοποιηθεί για να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που και αυτοί πρέπει να αντέξουν τις επιπτώσεις της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, την οποία έχει αποφασίσει η Ευρώπη και που αυτό έχει επιπτώσεις στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, έχει επιπτώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, μιλώντας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε μια κατάσταση που απαιτούσε να γίνουν πολλά ώστε να μπορέσει να εξορθολογιστεί, ώστε να διευκολυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και για να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στις ΑΠΕ έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της για το 2030. Βεβαίως, πρόσθεσε, υπήρξαν κάποιες συνέπειες, όσον αφορά στην υπερβολική προσφορά για να επισημάνει πως: «Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί. Φέρνουμε διάταξη που έχει να κάνει με την απόδειξη της οικονομικής ισχύος των πιθανών υποψήφιων επενδυτών, για την κατασκευή τέτοιων μονάδων παραγωγής, ΑΠΕ».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Υπουργός ΠΕΝ είπε πως παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ για να αναβαθμίσει το δίκτυό του κατά τρόπο που να μπορέσει να διασφαλίσει τη σύνδεση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ στο προσεχές μέλλον. Όπως εξήγησε, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο με αποτέλεσμα οι αγρότες και οι πολίτες που κατοικούν στην περιφέρεια να μην μπορούν να κατασκευάσουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό έργο για να στηρίξουν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, αλλά ακόμη και για να έχουν ένα επιπλέον έσοδο.  

Ο κ. Σκρέκας είπε, επίσης, πως η κυβέρνηση στηρίζει τους μικρούς παραγωγούς και τους παρέχει τη δυνατότητα να αναπτύξουν μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς μέχρι 400 κιλοβάτ, σε περιοχές που έως σήμερα δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα. «Δώσαμε 140 μεγαβάτ, 100 για ανεξάρτητους παραγωγούς, 40 για αυτοπαραγωγούς, για net metering, για συμψηφισμό. Δίνουμε 86 στην Πελοπόννησο, 45 στις Κυκλάδες και 40 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος στην Εύβοια. Επιπρόσθετα, εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εισηγητικής επιστολής 35.000 ευρώ, για να δούμε τελικά ποιος έχει την οικονομική δυνατότητα από όσους έχουν καταλάβει ενεργειακό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.  

Επιπλέον, απαντώντας στην τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Υπουργός τόνισε πως η ΔΕΗ δεν έχει αυξήσει τις τιμές του ρεύματος στα νοικοκυριά. «Η ΔΕΗ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σταθερές στα νοικοκυριά και μάλιστα έχει ανακοινώσει και συγκεκριμένα εμπορικά τιμολόγια με τα οποία ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει στις ισχύουσες τιμές ενέργειας, για ένα χρόνο μπροστά, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση και χωρίς το τιμολόγιο να επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ή των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου», ανέφερε.

«Είναι πολιτική απόφαση, η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και πρέπει να μας πείτε αν συμφωνείτε με αυτή την πολιτική απόφαση της Ευρώπης», είπε ο Κώστας Σκρέκας απευθυνόμενος στην ηγεσία και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρέπει να μας πείτε, συμφωνείτε στην προσπάθεια η Ελλάδα να πρωτοπορήσει; Είστε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, είστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, να μπορέσουμε να αποσύρουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να αντικαταστήσουμε την ακριβή λιγνιτική παραγωγή με φθηνή ηλεκτρική, ηλιακή ενέργεια, που προέρχεται από τον άνεμο; Με φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη γεωθερμία; Είστε διατεθειμένοι να αξιοποιήσουμε ακόμη και τα απόβλητα, που σήμερα οδηγούνται σε ταφή; Πείτε ξεκάθαρα αν είσαστε μαζί μας αν συμφωνείτε να τα αξιοποιήσουμε και να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της πράσινης μετάβασης; Είστε ή δεν είστε μαζί μας; Πείτε μας ξεκάθαρα», είπε ο Υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας έκανε αναφορά στις διατάξεις που εισάγονται και αφορούν στο «Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο με 10 εκατ. ευρώ προκειμένου για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. «Δίνουμε τη δυνατότητα, να γίνεται συμψηφισμός έως 30% σε οφειλές προς Δημόσια Ταμεία και άλλους οργανισμούς, μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών που επηρεάστηκαν από τη μείωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, ώστε το υπόλοιπο 70% να μπορεί να καταλήγει στο ταμείο τους», είπε. 

Ο κ. Σκρέκας μίλησε διεξοδικά για το ζήτημα των αποβλήτων. «Για πρώτη φορά, δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Ενσωματώνουμε δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και επικαιροποιούμε δύο εγχώρια νομοθετικά πλαίσια, ώστε να βρίσκονται όλα σε ένα κείμενο. Αυτό από μόνο του είναι μία εθνική μεταρρύθμιση», τόνισε.  

Όπως εξήγησε, κεντρικός πυλώνας της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η εδραίωση της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Παράγουμε 29 τόνους στερεών αποβλήτων ανά εκατομμύριο ΑΕΠ όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 17 τόνοι ανά εκατομμύριο ΑΕΠ.   Είμαστε πρώτοι στη σπατάλη τροφίμων και στην ταφή των αστικών απορριμμάτων και τελευταίοι σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση. Και για αυτό το λόγο οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας.  Να ενισχύσουμε την ανακύκλωση και να πετύχουμε μείωση της ταφής.  Και βέβαια να αλλάξουμε την κουλτούρα της κοινωνίας σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια και δεν πρέπει να καταλήγουν στις χωματερές κατά 80%. Είναι φυσικοί πόροι που, εάν ανακτηθούν σωστά και ανακυκλωθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για επόμενες παραγωγικές διεργασίες.  Πρέπει να αλλάξει αυτή η φιλοσοφία και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με το νόμο αυτό», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.