Η ΕΛΕΤΑΕΝ Αποκωδικοποιεί τα Βήματα που Χρειάζονται για να Πνεύσει Ούριος Άνεμος στην Ηλεκτροπαραγωγή

Η ΕΛΕΤΑΕΝ Αποκωδικοποιεί τα Βήματα που Χρειάζονται για να Πνεύσει Ούριος Άνεμος στην Ηλεκτροπαραγωγή
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 16 Ιουνίου 2021 - 08:00

Την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιολικής Ενέργειας είχαν χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, Παναγιώτης Λαδακάκος και ο Γενικός Διευθυντής της, Παναγιώτης Παπασταματίου. Όπως αποκάλυψαν, συνολικά 40 γιγαβάτ αιολικών πάρκων βρίσκονται σήμρα σε φάση ανάπτυξης αν και όπως τόνισαν θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι όλα αυτά τα έργα θα φθάσουν 

και σε φάση υλοποίηση. «Τα αριθμητικά δεδομένα δεν απεικονίζουν τη μελλοντική πραγματικότητα», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι επικεφαλείς της ΕΛΕΤΑΕΝ εξήγησαν πως τα αιολικά πάρκα που κατάφεραν να υπερκεράσουν τα εμπόδια.

της μακράς αδειοδοτικής διαδικασίας, θεωρούνται δυνητικά υποψήφια να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, έχουν κατατεθημένες εγγυητικές επιστολές προς τον ΑΔΜΗΕ και την Ρυθμιστική Αρχή, ή βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, ανέρχονται, σε ισχύ, σε 5.990 μεγαβάτ. Απ’ αυτά, 4.268 MW λειτουργούν και άλλα 1.722 MW  έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς ή τελούν υπό κατασκευή.

Παράλληλα, άλλα 30.295 MW αιολικών έργων έχουν λάβει Βεβαιώσεις  Παραγωγού και Αδειες Παραγωγής Αιολικών Πάρκων ενώ 16.595 MW έχουν αιτηθεί χορήγησης Βεβαιώσεων Παραγωγού, ήτοι, συνολικά 46.890 μεγαβάτ. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ακόμα και εάν ο στόχος του νέου ΕΣΕΚ για το 2030 αυξηθεί περαιτέρω, κατά 50%, η επιπλέον αιολική ισχύς έως εκείνο το έτος θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% των υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη χώρα.

To χαμηλό ποσοστό διείσδυσης της αιολικής ενέργειας οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες, όπως είναι μεταύ άλλων, η περίπλοκη αδειοδοτική διαδικασία, οι χωροταξικοί περιορισμοί και ο κορεσμός των ηλεκτρικών δικτύων.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού η εικόνα, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Μαΐου  ήταν ότι περί τα 238 MW βρίσκονται σε φάση αναμονής για 15 ή και περισσότερα χρόνια, ενώ έργα συνολικής ισχύος υψηλότερης των 6,5 GW, τελούν σε αναμονή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.

Για το λόγο αυτό η Ένωση θεωρεί απαραίτητο να αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενο της Βεβαίωσης Παραγωγού που χορηγείται από την ΡΑΕ.

Επίσης, όπως τονίστηκε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να επιταχύνει τη 2η δέσμη μέτρων απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας καθώς επίσης, την ψηφιοποίησή της και την απευθείας ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των επιμέρους υπηρεσιών και βημάτων. Όπως αναγνωρίστηκε από τους επικεφαλείς της ΕΛΕΤΑΕΝ, η ΡΑΕ έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λαδακάκος, απλοποίηση δεν σημαίνει ότι θα εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται ούτε ότι αυτό θα συμβαίνει με ταχύτερο ρυθμό. «Σημαίνει ότι σε εύλογο χρόνο, που δεν μπορεί να ξεπερνά την τριετία, όπως προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, πρέπει να λαμβάνεται οριστική απόφαση για την επένδυση, θετική ή αρνητική, έτσι ώστε πολύ σύντομα όλοι να γνωρίζουν τι, πού και πώς θα γίνει. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις από την παραμονή αιτημάτων σε πολύχρονη εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η επίτευξη των νέων αυξημένων στόχων για τα νέα αιολικά πάρκα είναι ρεαλιστική, αλλά απαιτεί πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους: την Πολιτεία, τον επιστημονικό κόσμο, τις επιχειρήσεις. Απαιτεί επίσης την εγκατάλειψη της αντίληψης ότι αυτό που πρέπει να γίνει, να γίνει κάπου αλλού εκτός από εδώ. Το «Όχι σε όλα» είναι μια συντηρητική και στείρα άποψη. Δεν μπορεί το «Όχι» να καταλαμβάνει ταυτόχρονα και οριζόντια τα πάντα, αφού στερεί τη δυνατότητα να αξιολογηθούν τα οφέλη που απορρέουν για μια κοινωνία από μια τέτοια επένδυση. Όλα πρέπει να σταθμίζονται με βάση τους κανόνες της επιστήμης, της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της νομοθεσίας.»

Ακόμη, ο ίδιος έκανε αναφορά στη χρησιμότητα των ενδοημερησίων αγορών επειδή με αυτό τον τρόπο οι ΑΠΕ μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά με ελάχιστο κόστος για τον καταναλωτή.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης η ΕΛΕΤΑΕΝ προέβη σε μια συνοπτική παρουσίαση της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι για τη μαζική διείσδυση της αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο νέος σχεδιασμός για το 2030, η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά και οι διαγωνισμοί, το αδειοδοτικό πλαίσιο, οι διασυνδέσεις, οι επενδύσεις για αποθήκευση και θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι μικρές ανεμογεννήτριες.

Πιο ειδικά: Νέος αυξημένος στόχος Α.Π.Ε. το 2030

Αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, με νέα μέτρα και πολιτικές, για την επίτευξη του νέου ευρωπαϊκού στόχου για το κλίμα 55% το 2030

Οι Α.Π.Ε. στην ανταγωνιστική αγορά

1. Νέο σύστημα διαγωνισμών, ειδικών ανά τεχνολογία Α.Π.Ε.

Η οικονομική ανάπτυξη του συστήματος και η βέλτιστη αξιοποίηση των δικτύων απαιτεί οι επόμενοι διαγωνισμοί να είναι ειδικοί ανά τεχνολογία

2. Προϋποθέσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην αγορά 

Η πλήρης ανάπτυξη και ωρίμανση μιας καλά σχεδιασμένης ενδοημερήσιας αγοράς με συχνές δημοπρασίες (ή και συνεχή λειτουργία), που θα έχει επιτύχει να διατηρεί για ικανό χρονικό διάστημα επαρκή ρευστότητα, είναι βασική προϋπόθεση για να μπορούν οι καταναλωτές να αξιοποιούν τα οφέλη από την πλήρη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην ανταγωνιστική αγορά. Ομοίως, απαιτείται ικανός ανταγωνισμός στην αγορά εξισορρόπησης.

3. Απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου

Με έμφαση στα τελευταία στάδια της αδειοδότησης, ώστε να προωθηθούν οι ώριμες επενδύσεις. 

Απλοποίηση δεν σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις θα εγκρίνονται. Σημαίνει ότι η πολιτεία αποφασίζει οριστικά, θετικά ή αρνητικά, για μια επένδυση εντός εύλογου χρόνου που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 έτη. 

4. Θεσμικές δράσεις για τα επόμενα μεγάλα βήματα: Αποθήκευση και Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα

Ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο με σαφή προβλεψιμότητα και ασφάλεια για την Αποθήκευση και τα ΘΑΠ.

Επενδύσεις σε αναγκαίες υποδομές, με έμφαση στα ναυπηγεία και τα λιμάνια, και ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας.

5. Διασυνδέσεις

Ανάπτυξη του Συστήματος και διεθνείς διασυνδέσεις, με στόχο να καταστεί η χώρα εξαγωγός πράσινης ενέργειας

6. Χωροταξικός σχεδιασμός

Η εφαρμογή του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Α.Π.Ε., που έχει εγκριθεί από το ΣτΕ, αποτελεί βασικό στοιχείο της αδειοδότησης των έργων. Το ΕΧΠ Α.Π.Ε. επικαιροποιείται αυτή την περίοδο. Η επικαιροποίησή του θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα εφαρμογής και να αξιοποιήσει την εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας όπως και τη πληροφορία που έχει αποκτηθεί από το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί εν τω μεταξύ.

7. Μικρές Ανεμογεννήτριες: ενεργοποίηση και συμμετοχή

Η προώθηση των Μικρών Ανεμογεννητριών μπορεί να φέρει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας πιο κοντά στην Αιολική Ενέργεια, ώστε περισσότεροι να απολαύσουν τα οφέλη της, όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά και ως παραγωγοί.

 

Aναλυτικά, η εικόνα της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία:

Αιολικά Πάρκα σε λειτουργία: 4.268 MW

Αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς ή είναι υπό κατασκευή: 1.722 MW

Σύνολο εν λειτουργία και πλέον ώριμων έργων: 5.990 MW

Σύνολο Βεβαιώσεων Παραγωγού και Αδειών Παραγωγής Αιολικών Πάρκων: 30.295 MW

Εκκρεμή αιτήματα για χορήγηση Βεβαιώσεων Παραγωγού: 16.595 MW

Σύνολο εν ισχύ ΒΠ και αιτημάτων για ΒΠ: 46.890 MW

Σύνολο υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων με μικρότερο βαθμό ωριμότητας: 40.900 ΜW