Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά των χωροθετήσεων έργων ΑΠΕ, με επίκεντρο, αυτή τη φορά, το Νυμφαίο Φλώρινας. Η αδειοδότηση ενός αιολικού πάρκου έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες, καθώς σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε περιοχή που αποτελεί καταφύγιο για είδη απειλούμενα με εξαφάνιση όπως η καφέ αρκούδα και ο λύκος. Ασφαλιστικά μέτρα έχουν κατατεθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ», «Αρκτούρος» αλλά και κατοίκους του Νυμφαίου και της γύρω περιοχής, κατά της κατασκευής αιολικού πάρκου στη θέση «Αεροράχη», η εκδίκαση των οποίων αναβλήθηκε για τις 8 Ιουλίου. Στο πλευρό των αντιδρώντων, μετά τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος άλλωστε

 

είναι και ο ιδρυτής του «Αρκτούρου», βρίσκεται πλέον και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουμε την δημιουργία του αιολικού στο Νυμφαίο».  

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει τον πλήρη φάκελο με το ιστορικό του έργου και τις αδειοδοτήσεις που δόθηκαν, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν «σοβαρές ελλείψεις και αστοχίες» για το συγκεκριμένο έργο των 14 MW της πορτογαλικών συμφερόντων (EDPR) εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Αεροράχη ΑΕ». Παράλληλα , όπως υποστήριξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αντιπολίτευση της Περιφέρειας (Γεωργία Ζεμπιλιάδου), η συγκεκριμένη εταιρεία για να παρακάμψει αρχική αρνητική γνωμοδότηση έκανε κατάτμηση σε δύο έργα.    

Σύμφωνα με τις οργανώσεις ο αιολικός σταθμός προχωρά βάσει μιας περιβαλλοντικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε πριν από 13 χρόνια και σχεδιάζεται να εγκατασταθεί   σε  μια ιδιαιτέρως ευαίσθητη περιοχή, στην οποία πραγματοποιείται εδώ και χρόνια ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE για τη συμβίωση ανθρώπου και αρκούδας.

Οι αντιδράσεις κατά των χωροθετήσεων έργων ΑΠΕ έχει πάρει μορφή …χιονοστοιβάδας. Μόνο το περασμένο Σάββατο, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος δεκάδες φορείς και συλλογικότητες διαδήλωσαν σε δεκάδες περιοχές ανά τη χώρα κατά της ανάπτυξης συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ στην περιοχή τους.  

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» σε ερώτηση για το πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες που αντιδρούν απέναντι στα αιολικά, ότι το ΥΠΕΝ δεν ακολουθεί απλώς τις προτάσεις των επενδυτών αδειοδοτώντας τες, επεσήμανε τα εξής: «Δεν αδειοδοτούμε τα πάντα. Οι προτάσεις επενδυτών σήμερα ξεπερνούν τα 100 GW, αλλά εμείς μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εκτιμούμε ότι ρεαλιστικά θα εγκατασταθούν περίπου 10 GW, δηλαδή 1 στα 10. Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που θα αυστηροποιήσει τα κριτήρια χωροθέτησης».

Ειδικά για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ που έχει στα σκαριά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την υπερπληρώρα των αιτήσεων, μίλησε ο πρόεδρος της Αρχής κ.  Αθανάσιος Δαγούμας στο Regional Growth Conference. Όπως ανέφερε ο ίδιος, η ΡΑΕ είναι στη φάση έγκρισης μεγάλων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 77,5 γιγαβάτ ενώ έχουν εκδοθεί σχεδόν 5.000 άδειες για επενδύσεις ΑΠΕ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα  απομένει η έγκριση για επενδύσεις ΑΠΕ άλλων 10 γιγαβάτ από παλαιότερα επενδυτικά σχέδια. Για τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά στην Πελοπόννησο σημείωσε πως έχουν εκδοθεί 420 άδειες συνολικού μεγέθους 4 γιγαβάτ. 

Η ΡΑΕ, όπως σημείωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΡΑΕ, Διονύσης Παπαχρήστου, ο οποίος μίλησε στο  All Things Energy Forum, λαμβάνει παράπονα για αιτήσεις βεβαίωσης παραγωγού και για έργα με άδειες παραγωγής. Ωστόσο, όπως τόνισε,  η βεβαίωση δεν σημαίνει ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο. Αντιθέτως, όπως ανέφερε ένα μικρό ποσοστό των συγκεκριμένων έργων θα υλοποιηθεί. Υποστήριξε επιπλέον ότι, η ΡΑΕ θα συνεργαστεί με το ΥΠΕΝ και άλλους φορείς προκειμένου να πληροφορήσει  τις τοπικές κοινωνίες για τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και τις συνέπειες  της κάθε τεχνολογίας.