Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας είναι ένα από τα νέα στοιχήματα για το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη που έχει τραβήξει την προσοχή και των μηχανικών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες δεξιότητες και την εξειδίκευση με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι πρακτικές προκλήσεις της πρόσβασης και εκμετάλλευσης της υπόγειας θερμότητας σε μεγάλα βάθη

έχουν αποδειχθεί δύσκολο να ξεπεραστούν. Για να αντιμετωπιστούν  αυτές οι προκλήσεις ορισμένες εταιρείες αναπτύσσουν μια σειρά από τεχνολογικές λύσεις που θα κάνουν πιο προσιτή την αξιοποίηση της γεωθερμίας. 

Ανάμεσα στις εταιρείες η καναδική ενεργειακή εταιρεία Eavor η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα κάθετων και οριζόντιων σωλήνων που θα βοηθήσουν στην ευκολότερη μεταφορά του θερμαινόμενου υγρού. Τα συμβατικά συστήματα γεωθερμικής ενέργειας λειτουργούν με τον εξής τρόπο: ανοίγεται αρχικά ένα φρεάτιο για να έρθει το νερό σε επαφή με τις υψηλές θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια της γης, ώστε να θερμανθεί και στη συνέχεια αντλείται πίσω στην επιφάνεια. Μετά το νερό ψύχεται και μετατρέπεται σε ατμό, που με τη σειρά του χρησιμοποιείται για την κίνηση στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία της Eavor χρησιμοποιεί την ίδια αρχή, στηριζόμενη στο σύστημα «κλειστού βρόγχου». Αντί να φέρνει ζεστό νερό στην επιφάνεια, τα φρεάτια κινούνται κατακόρυφα, προς το κέντρο της γης και οριζόντια δημιουργώντας έτσι ένα σύστημα σωλήνων, που μοιάζει με το σύστημα του καλοριφέρ. Η εταιρεία σχεδιάζει να τροφοδοτήσει με ενέργεια με αυτόν τον τρόπο μέχρι και 10 εκατ. νοικοκυριά έως το 2030. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η καναδική εταιρεία έχει την οικονομική υποστήριξη εταιρειών όπως η Chevron και η bp.

Το υψηλό κόστος για βαθιά γεωθερμική εκμετάλλευση ώθησε την σλοβακική εταιρεία GA Drilling να αναπτύξει μια τεχνολογία για να γίνεται με γρηγορότερο τρόπο το «τρύπημα» γεωθερμικών φρεατίων, με βάθος έως 10 χλμ. Αυτό το εύρος επιτρέπει τη δυνατότητα όχι μόνο θερμότητας αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή δοκιμάζεται στο ορυχείο Pyhäsalmi, στη Φινλανδία.

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά των τεχνολογικών εξελίξεων σε διάφορες χώρες του κόσμου με την χρηματοδότηση της έρευνας να αποτελεί ζητούμενο. 

Η Ελβετία είναι ανάμεσα στις χώρες που χρηματοδοτούν τέτοιες έρευνες, προσπαθώντας να δώσει το βάρος σε τεχνολογίες «πράσινης» ενέργειας. Η σημασία της πρωτοποριακής επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε για την περίοδο 2021-2024  κονδύλι ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων CHF, αφιερωμένο αποκλειστικά στην επιστημονική έρευνα. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα αφιερωθεί στις ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις των επόμενων ετών. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να ενθαρρυνθεί η αναζήτηση βαθιών γεωθερμικών πηγών που θα επιτρέψουν την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντικατάσταση της τρέχουσας χρήσης υδρογονανθράκων.