Οι αιτήσεις για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για αδειοδοτούμενους σταθμούς αμιγούς αποθήκευσης θα εξετάζονται κατά απόλυτη προτεραιότητα έναντι των λοιπών αιτήσεων. Αυτό αναφέρεται  στην τελική πρόταση της επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη δεύτερη φάση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Ειδικότερα, σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας, τα μέλη της επιτροπής προτείνουν να  προβλέπεται η δυνατότητα προσθήκης μονάδας αποθήκευσης σε σταθμό ΑΠΕ. Για σταθμό ΑΠΕ, ο οποίος περιλαμβάνει και μονάδα αποθήκευσης, χωρίς να έχει δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα/δίκτυο, θα αδειοδοτείται ως απλό έργο

με την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού. Για υφιστάμενη βεβαίωση, η προσθήκη μονάδας αποθήκευσης θα γίνεται εντός του κύκλου αιτήσεων.

Σχετικά με σταθμό ΑΠΕ, ο οποίος περιλαμβάνει μονάδα αποθήκευσης και έχει τη δυνατότητα να απορροφά ενέργεια από το σύστημα/δίκτυο θα αδειοδοτείται ως ειδικό έργο (θα εκδίδεται βεβαίωση ειδικών έργων) και η διαδικασία θα προϋποθέτει υποβολή ενεργειακής μελέτης καθώς και τεκμηρίωση οικονομικής επάρκειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες και η αναφορά του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM). Όπως επεσήμανε εξετάζεται να περιληφθούν στον CRM και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει από το ΥΠΕΝ μια ενιαία προσέγγιση για όλους τους  μηχανισμούς, όπως των στρατηγικών εφεδρειών κ.ά.   

Πάντως, το ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης είναι τεράστιο, γι΄ αυτό και η κυβέρνηση σχεδιάζει έως τον Ιούνιο να έχει ολοκληρώσει τη νομοθετική πρόταση που θα στηρίξει τα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο   κ. Δαγούμας, μιλώντας την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση του ΙΕΝΕ, από τον Οκτώβριο του 2019 έχουν υποβληθεί στην Αρχή 98 αιτήσεις για έργα αποθήκευσης όλων των τεχνολογιών (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση και υβριδικά), συνολικής ισχύος 8.2 GW, τα οποία μαζί με το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Αμφιλοχία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (για το οποίο ελήφθη και η Τελική Επενδυτική Απόφαση), ανέρχονται σε 8.893 MW.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας διευθυντής του Ε3Μ-Lab του ΕΜΠ και κ.  Παντελής Κάπρος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι η εγκατεστημένη ισχύς αποθηκευτικών μέσων δεν μπορεί να επιτελεστεί με μια μόνο τεχνολογία, αλλά απαιτεί συνδυασμό όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, όπως η αντλησιοταμίευση, οι μπαταρίες, το υδρογόνο κλπ.