Τέρμα οι Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν να σταματήσουν εντελώς οι έρευνες υδρογονανθράκων και να αποχωρήσουν όλες οι εταιρείες που έχουν αναλάβει παραχωρήσεις στην Ελλάδα. Όπως παρατηρούν τα ανωτέρω στελέχη σε πρόσφατη παρέμβασή τους, «την στιγμή κατά την οποία αυξάνεται ταχύτατα η κατανάλωση φυσικού αερίου της χώρας, όπως πιστοποιούν τελευταία στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, προκαλεί τεράστια εντύπωση η συνεχιζόμενη αρνητική στάση της κυβέρνησης στην προσπάθεια αξιοποίησης του πολύ αξιόλογου δυναμικού υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα».

Βασικοί λόγοι για την αύξηση της κατανάλωσης αερίου είναι η επιχειρούμενη σήμερα απολογνιτοποίηση στην ηλεκτροπαραγωγή και άρα η στροφή προς το φ. αέριο που απ´ εδώ και εμπρός θα εξασφαλίζει το απαραίτητο φορτίο βάσης (base load) και παράλληλα η αυξημένη χρήση σε εμπορικό και οικιακό επίπεδο. Ήδη το φ. αέριο καλύπτει σχεδόν το 45% της ηλεκτροπαραγωγής και 25% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας

energia.gr
Τρι, 20 Απριλίου 2021 - 17:44

 

Στις περισσότερες  Ευρωπαϊκές χώρες,  έτσι και στην Ελλάδα, η κατανάλωση αερίου  τις επόμενες δύο δεκαετίες δεν πρόκειται να μειωθεί, απεναντίας  πρόκειται να αυξηθεί. Μετά από προσπάθειες πολλών ετών που ξεκίνησαν πάλι το 2011, η Ελλάδα έχει καταφέρει  να εξασφαλίσει 13 ενεργές παραχωρήσεις- που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ- σε Βόρειο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο,  και ΝΔ της Κρήτης. Μετά  την εκδήλωση  σοβαρού ενδιαφέροντος  από μεγάλες διεθνείς πετρελαικές εταιρείες    σε 2 θαλλάσιες περιοχές Ν.Α της Κρήτης και την επακολουθούμενη  προκήρυξη γύρου αδειοδοτήσεων  τον Οκτώβριο 2019 η σημερινή κυβέρνηση κατοχύρωσε με το νόμο παραχωρήσεις σε υπεράκτιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. 

«Σήμερα, όμως έχοντας αναδείξει ως μοναδική προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη και την προώθηση των ΑΠΕ προς αποκλεισμό οποιασδήποτε άλλης μορφής ενέργειας, η κυβέρνηση έχει κυριολεκτικά γυρίσει την πλάτη στον τομέα Έρευνας & Ανάπτυξης  εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, και κυρίως του φυσικού αερίου. Όμως η προώθηση της λεγόμενης "πράσινης ανάπτυξης" δεν μπορεί να σημαίνει την εκτόπιση του φυσικού αερίου αφού αυτό ως γνωστό αποτελεί το ενδιάμεσο καύσιμο κατά την "ενεργειακή  μετάβαση" και χωρίς αυτό δεν νοείται  η λειτουργία του ευρύτερου ενεργειακού  συστήματος», παρατηρούν εμφατικά τα ανωτέρω στελέχη.

Αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας, -αφού σκόπιμα κωλυσιεργεί την έκδοση των απαραίτητων εγκρίσεων και περιβαλλοντικών αδειών ενώ ανέχεται την αντισυμβατική συμπεριφορά διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων, τύπου WWF και Greenpeace - είναι η δημιουργία ενός απόλυτα εχθρικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες. Οι οποίες όμως καλούνται να επενδύσουν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα επόμενα χρόνια. Για αυτό, όπως υποστηρίζουν τα ανωτέρω στελέχη, έχει ήδη ξεκινήσει το ξήλωμα του επενδυτικού καμβά με ορισμένες από τις εταιρείες να έχουν ήδη αποχωρήσει (Ισπανική Repsol) και άλλες να ετοιμάζονται να ακολουθήσουν.

Όμως σε μια χώρα η οποία έχει απόλυτο ανάγκη από επενδύσεις και μάλιστα σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας η αποχώρηση επενδυτών μόνο αρνητικά μηνύματα μεταφέρει στο εξωτερικό και στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σήμερα η χώρα μας έχει μια τελευταία ευκαιρία να προωθήσει επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, με το φυσικό αέριο να αποτελεί μεταβατικό καύσιμο με χρονικό ορίζοντα τα επόμενα 30 έτη.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα προσπαθώντας να ξεπεράσει τα δεινά της 10ετους οικονομικής κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίπτει επενδύσεις και μάλιστα για ιδεολογικούς λόγους. Χρειάζονται επειγόντως επενδύσεις, απόκτηση τεχνολογικού know-how και δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας. Αυτές δεν θα δημιουργηθούν μόνο μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, τον τουρισμό και το λιανεμπόριο  αλλά θα χρειαστούν επενδύσεις στην βιομηχανία, στον ορυκτό πλούτο και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο.