Το «πράσινο φως» πήρε χθες Τετάρτη από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η σύμβαση για την κατασκευή του “mega project” της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), δηλαδή του φωτοβολταϊκού πάρκου των 200 MW στην Κοζάνη, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα. Το συγκεκριμένο έργο, το μεγαλύτερου του είδους του στα Βαλκάνια, θα θέσει τις βάσεις για να χτιστεί ένα δυνατό

 χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να στηριχθεί η μετάβαση της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή.  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής, όταν ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας, η ισχύς των ΑΠΕ δεν ξεπερνούσε τα 150 MW. Σύντομα όμως θα φτάνει στα 250 MW και σε περίπου ενάμιση χρόνο, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2022, εκτιμά ότι θα έχει ξεπεράσει τα 500 MW. Στόχος, όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, είναι στα τέλη του 2023 ο ενεργειακός γίγαντας της χώρας να έχει …πρασινίσει, φτάνοντας το 1,5 GW.

Το φωτοβολταϊκό των 200 MW, έργο προϋπολογισμού περίπου 87 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατασκευάσει η Μυτιληναίος, αποτελεί τμήμα μιας συστάδας τριών φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW, εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί τα 15 MW από τη ΜΕΤΚΑ και σύντομα θα ολοκληρωθεί το δεύτερο των 15 μεγαβάτ από την ΤΕΡΝΑ. Με το νέο φωτοβολταϊκό θα παράγονται ετησίως περίπου 352 GWh, οι οποίες μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν 75.000 νοικοκυριά. 

Επίσης, για την κατασκευή ενός διπλού …συμπλέγματος φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 50 MW, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη, προσφορές έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από τις ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece, Dongfang Electric International Corporation και τη Sunel & Shanghai Electric. Ο ανάδοχος του έργου ήταν να βγει μέσα στην Άνοιξη, αλλά τελικά αναμένεται να γίνει γνωστός τους θερινούς μήνες. 

Το καλοκαίρι  αναμένεται να …εκκινήσει και η συνεργασία της γερμανικής RWE  με τη ΔΕΗ (στο  joint venture  θα συμμετέχουν με 51% και 49% αντίστοιχα) μέσω της οποίας προωθείται επενδυτικό πρόγραμμα ενός δισ. ευρώ στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Η συνεργασία είχε δρομολογηθεί με ένα MoU που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2020 και εγκρίθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕH. Η συμφωνία  προβλέπει την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων,  ισχύος έως 2 GW,  μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος.

H συμφωνία εκτιμάται ότι θα επιταχύνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια και θα υποστηρίξει το πρόγραμμα της ενεργειακής μετάβασης. Άλλωστε η συνεργασία των δύο εταιρειών θα ξεδιπλωθεί με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία. Η ΔΕΗ επίσης αναπτύσσει ή σχεδιάζει να αναπτύξει έργα ΑΠΕ με διάφορες εταιρείες. Τελευταία, έγινε γνωστό ότι με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κατασκευάσει μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό στον ποταμό Λάδωνα, με τη «Μυτιληναίος» υπήρχε συμφωνία για ανάπτυξη αιολικού πάρκου 100MW σε ελληνικό νησί, με την  EDP Renewables έχει υπογράψει MOU για την κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα κ.ά.