Στη σημασία του χωρικού σχεδιασμού για την απλοποίηση και την ασφάλεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Βιδάλης

 Μιλώντας στο Ψηφιακό Εργαστήριο με τίτλο «Οι χωρικές πολιτικές κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις» που διοργάνωσε προ ημερών ο ΣΕΒ σχολίασε τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των σχετικών παρεμβάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε μάλιστα τις θετικές επιπτώσεις που σηματοδοτούν παρεμβάσεις που αφορούν στην κατάργηση των απαρχαιωμένων βαθμών όχλησης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, στην εισαγωγή του θεσμού του Επιχειρηματικού Πάρκου της Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας και στα πολεοδομικά κίνητρα που αποδόθηκαν στους οργανωμένους υποδοχείς.

Προϋπολογισμός για την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδιασμού έχει περιληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ειδικότερα, έχουν προβλεφθεί 200 εκατ. ευρώ για την  κατάρτιση και την επικύρωση πολεοδομικών σχεδίων, τοπικών και ειδικών καθώς και την οριοθέτηση περιοχών και ζωνών υποδοχής μεταφοράς συντελεστή δόμησης, την οριοθέτηση οικισμών και τα σχέδια χαρακτηρισμών κοινόχρηστων οδών. Στόχος να καλυφθεί την επόμενη πενταετία όλη η χώρα με πολεοδομικό σχεδιασμό (σήμερα καλύπτεται μόλις το 20%). Η μεταρρύθμιση θα διευκολύνει τη νόμιμη δόμηση λύνοντας ένα από τα μεγάλα προβλήματα που διαχρονικά καθυστερεί και εμποδίζει την προσέλκυση επενδύσεων και την φιλική προς το περιβάλλον πολεοδομική ανάπτυξη.

Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) και των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων (ΕΧΣ ) εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν έως το ερχόμενο  φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως υποστήριξε ο ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς.  Μάλιστα, όπως σημείωσε, προτεραιότητα για την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων θα δοθεί στις νησιωτικές περιοχές, σε περιοχές με επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον και στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς απολιγνιτοποίησης

Ο κ. Ταγαράς, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις το πρωτόγνωρο -για τα ελληνικά δεδομένα- πρόγραμμα ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, το οποίο έχει περιληφθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, μίλησε  για την υλοποίηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων του ν.4759/2020 και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την εξασφάλιση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων, όπως είναι η αντιστοίχιση των χρήσεων γης με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ)  και η καταγραφή των ζωνών που επιτρέπεται με βάση το ισχύον πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού η εγκατάσταση των ΑΠΕ. Απηύθυνε ακόμη ανοικτή πρόσκληση προς τους παραγωγικούς φορείς και τις επιχειρήσεις, για υποβολή προτάσεων και ζητημάτων προς επίλυση στο πλαίσιο των επερχόμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΝ. 

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, επισήμανε την ιδιαίτερη συμβολή των πρόσφατων ρυθμίσεων στη στήριξη της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη και επενδύσεις, παράλληλα με την επίτευξη της περιβαλλοντικής προστασίας και της προστασίας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.  Ειδικά για τον χωρικό σχεδιασμό, τόνισε ότι είναι διαρκώς εξελισσόμενος και υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο εξετάζονται επιπρόσθετα πεδία παρέμβασης στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το ρυθμιστικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε επίσης και στο νέο πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το οποίο όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.