Πρόβλεψη ΙΕΑ: Αύξηση της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης κατά 5.5 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα το 2021

Πρόβλεψη ΙΕΑ: Αύξηση της Παγκόσμιας Πετρελαϊκής Ζήτησης κατά 5.5 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα το 2021
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου*
Τετ, 17 Μαρτίου 2021 - 13:23

Το απότομο ράλι του πετρελαίου κοντά στα $70 το βαρέλι έχει προκαλέσει διάφορες συζητήσεις για ένα νέο επικείμενο έλλειμμα προσφοράς, αν και τα δεδομένα, αλλά και η σχετική ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) διαμορφώνουν μία άλλη εικόνα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, που αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου

και δημοσιεύτηκε σήμερα (17/3). Αρχικά, τα αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να φαίνονται άφθονα σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα, παρά τη σταθερή πτώση από μία μαζική συγκέντρωση (overhang) πετρελαϊκών αποθεμάτων που υπήρξε κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2020. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, τα πετρελαϊκά αποθέματα του βιομηχανικού κλάδου του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 3,023 εκατ. βαρέλια, όντας ακόμη 110 εκατ. βαρέλια υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο στην αρχή της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

Εκτός από το «μαξιλάρι» των αποθεμάτων, έχει διαμορφωθεί μία υψηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, ως αποτέλεσμα των περιορισμών πετρελαϊκής προσφοράς των χωρών του OPEC+, οι οποίες συμφώνησαν σε μία μείωση ρεκόρ της τάξεως των 9.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα πέρυσι, ενώ εξακολουθούν να παρακρατούν περίπου 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την αγορά. Τον Φεβρουάριο του 2021, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των χωρών του OPEC (εκτός του Ιράν) ανήλθε στα 7.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι χώρες εκτός OPEC, που συμμετέχουν στη συμφωνία, κατέχουν επιπλέον 1.6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα.  

Προς το παρόν, ο OPEC+ συνεχίζει να περιορίζει την πετρελαϊκή προσφορά. Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων και μια εύθραυστη ακόμη ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου οδήγησαν τον OPEC+ να συμφωνήσει στις 4 Μαρτίου να επεκτείνει τις περικοπές κατά ένα μήνα (έως τον Απρίλιο). Η Σαουδική Αραβία «πέρασε» την πρόσθετη περικοπή της τάξεως του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα και είπε ότι θα την καταργήσει σταδιακά την κατάλληλη στιγμή. Η απόφαση του OPEC+ ενίσχυσε την τιμή του αργού στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019, με το Brent, το διεθνές benchmark, να πλησιάζει τα $70 το βαρέλι και το αμερικάνικο WTI περίπου τα $65 το βαρέλι. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που απαρτίζουν τον OPEC+ θα συναντηθούν την 1η Απριλίου για την χάραξη πολιτικής για τον Μάιο.

Οι παραγωγοί που δεν συμμετέχουν στην προαναφερθείσα συμφωνία θα δουν μία αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 700 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2021, μετά από μία πτώση της τάξεως του 1.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020. Η παραγωγή των ΗΠΑ, που επλήγη βαθιά από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να μειωθεί κατά 180 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2021, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας από την σημαντική πτώση του 2020.

Όσον αφορά τη πετρελαϊκή ζήτηση, αναμένεται μία αναπτυξιακή πορεία. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενισχυμένη από τον κρύο καιρό και από τη βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και αλλού. Για το 2021, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 96.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας μία ανάκαμψη περίπου του 60% του όγκου που απωλέσθηκε το 2020. Η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2023, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του ΙΕΑ για το πετρέλαιο για το 2021, η οποία δημοσιεύτηκε και αυτή σήμερα.

*Οικονομολόγος, Διευθυντής Μελετών ΙΕΝΕ