Η Ελλάδα Μαθαίνει τα Μυστικά της Αποθήκευσης Ενέργειας – Η Επενδυτική Φιλοσοφία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Κλάδο

Η Ελλάδα Μαθαίνει τα Μυστικά της Αποθήκευσης Ενέργειας – Η Επενδυτική Φιλοσοφία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Κλάδο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 5 Μαρτίου 2021 - 08:00

Η κακοκαιρία που έπληξε, στα μέσα Φεβρουαρίου, μεγάλα τμήματα του ελλαδικού χώρου, με έμφαση στην Αττική, εκτός από τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανέδειξε και ένα ακόμη πιο μεγάλο ζήτημα που άπτεται της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας

Καθώς η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων μοιάζει, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν μονοσήμαντη, αφού εστιάζει κυρίως στη ραγδαία διείσδυση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο σύστημα, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο από μόνα τους, τα έργα ΑΠΕ θα μπορέσουν να εισφέρουν τα αναγκαία φορτία βάσης για τον πλήρη εξηλεκτρισμό της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα, για το εάν προτίθενται να ασχοληθούν ουσιαστικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν ως πολύτιμες εφεδρείες του ενεργειακού συστήματος και με τα δυνητικά έσοδά τους να χρηματοδοτούσαν το πανάκριβο σχέδιο για την καθαρή ενέργεια.     

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι, θεωρητικά, η Λυδία Λίθος του «πράσινου» μέλλοντος για την ανθρωπότητα και η ενδεικνυόμενη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ωστόσο, τα ανανεώσιμα από μόνα τους, δεν αποτελούν πανάκεια, λόγω και της μεταβλητότητας που τα διακρίνει. Χρειάζεται κάτι ακόμη ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της Ενεργειακής Μετάβασης που ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και μια δράκα άλλων χωρών στον πλανήτη και αυτό δεν είναι άλλο από την αποθήκευση ενέργειας.

Το θέμα της αποθήκευσης είναι εγγενώς συνδεδεμένο με τα ανανεώσιμα, καθώς η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του δικτύου. Χρειάζονται επομένως, εκτός από το καύσιμο-γέφυρα, δηλαδή το φυσικό αέριο και οι μονάδες αποθήκευσης οι οποίες θα σταθεροποιούν το δίκτυο αλλά και θα μπορούν να σταθεροποιούν και τον επενδυτικό κύκλο των μονάδων, καθώς όσο θα μπαίνουν φωτοβολταϊκά στο σύστημα, τόσο οι καμπύλες των φ/β θα ταυτίζονται, και επομένως, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ενέργεια και να τη διοχετεύει όταν τη χρειάζεται το σύστημα και όταν μπορεί να πουληθεί με μια τιμή κανονική, όπως εξηγεί στο energia.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποθήκευση ενέργειας διακρίνεται σε τρείς "κατηγορίες": τις συνδεδεμένες μονάδες αποθήκευσης με συγκεκριμένα έργα (υβριδικά), όπου εκεί είναι ξεκάθαρο το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο, τις μονάδες που έρχονται και αποθηκεύουν ευρύτερα στην αγορά και δίνουν ενέργεια, εξομαλύνοντας τις καμπύλες και το trading κομμάτι, δηλαδή αυτό που παίρνεις ενέργεια καθαρά για εμπορικό κέρδος.

Προ ημερών, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μαζί με άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Eunice και η Sunlight, ανακοίνωσαν τα επενδυτικά σχέδιά τους στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής στροφής που πραγματοποιούν εταιρείες του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα, προς την αποθήκευση ενέργειας, το γεγονός ότι η ΔΕΗΑΝ κατέθεσε, προ ημερών, στην ΡΑΕ, 8 αιτήσεις για αυτόνομα έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 930 MW, που όπως ανακοινώθηκε θα  παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας της τάξης των 3 GWh. Από τις 8 αιτήσεις, οι δύο αφορούν έργα στη Μεγαλόπολη, ενώ οι υπόλοιπες 6 έργα σε διάφορες περιοχές στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Όπως αποκάλυψαν στο portal πηγές στην εταιρεία, η προβλεπόμενη συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ, αν και όπως μας εξήγησαν, αυτό το κόστος θα βαίνει μειούμενο, με την πάροδο του χρόνου.

Πρόκειται για απλές μονάδες κάτι που, όπως μας αποκάλυψαν οι ίδιοι κύκλοι, θα προσφέρει τη δυνατότητα, υπό την αίρεση ότι θα απονεμηθούν οι πρώτες άδειες εντός του τρέχοντος έτους, να έχουν εγκατασταθεί πλήρως έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΔΕΗΑΝ θεωρεί πως με σωστή χωροθέτηση και πιο μικρές μονάδες, μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες, πρώτον, να εκτελεστούν τα έργα, δεύτερον, να γίνουν στο σωστό σημείο και τρίτον να γίνουν στα σωστά σημεία του δικτύου ώστε να μπορεί να υπάρχει λειτουργικότητα.

Σε ερώτηση του energia.gr για το πότε προβλέπουν τα στελέχη της εταιρείας να έχουμε στην Ελλάδα μαζική εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, απάντησαν πως όταν αρχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα ολοένα περισσότερα ανανέωσιμα, θα υπάρχει και πιο έντονη ανάγκη για λύσεις αποθήκευσης και παράλληλα, όσο θα μπαίνουν μπαταρίες, τόσο θα διευκολύνεται η διείσδυση των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως τα τέλη του 2023 θα αρχίσουν να μπαίνουν στο σύστημα πολύ μεγάλα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, και έτσι, θα προκύψει η ανάγκη για λύσεις αποθήκευσης. Όσο το target model ομαλοποιείται και διευρύνεται, όσο μπαίνουν περισσότερα ανανεώσιμα και όσο θα συνάπτονται διμερή συμβόλαια, τόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για ύπαρξη μονάδων αποθήκευσης, είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ανάγκη να τρέξει γρήγορα η Ενεργειακή Μετάβαση έτσι ώστε τα αιχμιακά φορτία να μπορούν να αντιμετωπιστούν από καθαρές πηγές ενέργειας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο στο οποίο μπορεί να καταστεί εξαγωγική χώρα μέσω των ανανεωσίμων, εάν γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε δίκτυα και να οδηγηθεί, εκτός από την ενεργειακή αυτονομία, στο να γίνει μια μικρή τοπική υπερδύναμη. Άρα η επένδυση σε αυτό τον κλάδο, γεωπολιτικά και καθαρά οικονομικά έχει νόημα», κατέληξε.   

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει η ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή το καλοκαίρι.

Την άνοιξη του περασμένου έτους, εν μέσω πανδημίας, παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΡΑΕ, μελέτη που αποτιμούσε το παραγόμενο όφελος για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, από τη διείσδυση αποθηκευτικών πηγών. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος των επενδύσεων και το πλεόνασμα που μπορεί να προκύψει φθάνει ακόμη και στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!