Eντυπωσιακή Αύξηση της Ηλεκτροπαραγωγής από Υδροηλεκτρικά τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο- Μείωση της Ζήτησης Εξαιτίας του Lockdown

Eντυπωσιακή Αύξηση της Ηλεκτροπαραγωγής από Υδροηλεκτρικά τον Ιανουάριο & Φεβρουάριο- Μείωση της Ζήτησης Εξαιτίας του Lockdown
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 2 Μαρτίου 2021 - 12:32

Για άλλη μια φορά ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας πέφτει θύμα των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Η επιβολή νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση και εν γένει στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα τον πρώτο μήνα του έτους, επέφερε ραγδαία πτώση στη ζήτηση ρεύματος. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που περιέχονται στο μηνιαίο δελτίο ενέργειας που εκδίδει ο ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση τον Ιανουάριο έκανε βουτιά 9,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020!

Πιο αναλυτικά, η ζήτηση στην Χαμηλή και Μέση Τάση μειώθηκε κατά 10,8%, ενώ στην Υψηλή Τάση κατά 3,3%.

Όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά σχεδόν 13% χάρη στη μείωση των εισαγωγών και την άνοδο των εξαγωγών (Ιταλία, Β. Μακεδονία και Βουλγαρία). Την αύξηση καθοδήγησε η εντυπωσιακή –άνω του 220%- παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά στο ενεργειακό μείγμα.  Η υψηλή συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στο ενεργειακό μείγμα συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα, Φεβρουάριο, με τις υδροηλεκτρικές μονάδες να καλύπτουν σταθερά άνω του 20% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα ισχύ της τάξης των άνω των 230 γιγαβατωρών, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του ΙΕΝΕ. Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ που ενισχύθηκε κατά 43%, ενώ σε αρνητικό έδαφος υποχώρησαν οι λιγνίτες, κατά το ίδιο ποσοστό, όπως και οι μονάδες φυσικού αερίου, αν και οριακά.

Όσον αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο, αυξήθηκε κατά σχεδόν 13% χάρη στη μείωση των εισαγωγών και την άνοδο των εξαγωγών (Ιταλία, Β. Μακεδονία και Βουλγαρία). Την αύξηση καθοδήγησε η εντυπωσιακή –άνω του 220%- παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά στο ενεργειακό μείγμα. Το ίδιο εντυπωσιακή ήταν και η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ που ενισχύθηκε κατά 43%, ενώ σε αρνητικό έδαφος υποχώρησαν οι λιγνίτες, κατά το ίδιο ποσοστό, όπως και οι μονάδες φυσικού αερίου, αν και οριακά.

Συνολικά, το ποσοστό συμμετοχής φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ανήλθε σε 36%, των ΑΠΕ σε 35%, των υδροηλεκτρικών σε 16% και του λιγνίτη σε 13%.  

Όσον αφορά στα μερίδια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ κυριάρχησε για άλλη μια φορά αποσπώντας το 66,6% της ζήτησης και η Mytilineos ακολούθησε με 7,52%.  Στος υπόλοιπες θέσεις ξεχώρισαν, μεταξύ άλλων, ο ΗΡΩΝ με μερίδιο της τάξης του 5,89%, η Elpedison 4,63%,  η NRG 3,49% και Watt and Volt 2,47%.

Η ΔΕΗ απέσπασε το υψηλότερο μερίδιο και στην παραγωγή ρεύματος, με ποσοστό 71,3%, για να ακολουθήσουν η Mytilineos με 9,3%, η Elpedison με 9% και η Κόρινθος Power με 6,3%.

Ωστόσο, η υποχώρηση της κακοκαιρίας είχε ως άμεσο αποτέλεαμα τη σημαντική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο επταήμερο 22-28 Φεβρουαρίου, που σε συνδυασμό με την άνοδο της παραγωγής από ΑΠΕ, απέφερε την υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος σε ποσοστό που έφθασε σχεδόν στο 13%.

Παράλληλα, η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε στις 971 γιγαβατώρας, με τη συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να φθάνει στις 1.052 γιγαβατώρες.

Τέλος, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα ανήλθαν, την περασμένη εβδομάδα, σε 207.604 μεγαβατώρες, ενώ οι εξαγωγές σε 82.042 μεγαβατώρες.