Η περιφέρεια Ηπείρου συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται κοινωνικές διεργασίες που αφορούν το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης. Στο πλαίσιο αυτό κινήσεις πολιτών αλλά και δύο δήμοι (Δωδώνης, Μετσόβου) έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες ομάδα πολιτών και επιστημόνων επεξεργάζεται το ενδεχόμενο ίδρυσης

μιας ενεργειακής κοινότητας. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες από την Electra Energy και το P2P Lab αναδείχθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μιλώντας ο κ. Χρήστος Γιωτίτσας από την πρωτοβουλία P2P Lab έδωσε αρκετές πληροφορίες για τις συζητήσεις που διεξάγονται με σκοπό την ίδρυση μιας ενεργειακής κοινότητας. Σημείωσε πως «θέλουμε μέσα από τη δουλειά μας να βοηθήσουμε την κοινωνία στην οποία μεγαλώσαμε».  Όπως είπε η ομάδα οικονομολόγων, πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων που απαρτίζουν την πρωτοβουλία μελετάνε τρόπους οργάνωσης παραγωγής με στόχο την ευημερία της κοινωνίας και όχι τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Ο κ. Γιωτίτσας έγινε ακόμα πιο διαφωτιστικός τονίζοντας πως «στήνουμε ερευνητικά project με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία φέρνοντας σε επαφή άτομα για να συζητήσουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις αγροτικές δραστηριότητες και με σκοπό να αξιοποιήσουμε γνώσεις από άλλες αντίστοιχες κοινότητες στον κόσμο». Υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία δεν εστιάζει μόνο στην παραγωγή εργαλείων, αλλά και στη συνεργατική δράση. Παράλληλα, σημείωσε πως με φόντο την δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κατοίκους σε  σχέση με τις βίαιες παρεμβάσεις στη φύση, είτε με τις τοποθετήσεις ανεμογεννητριών, είτε με τις εξορύξεις στόχος είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος ώστε να χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας. «Οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να παίξουν ρόλο στην αναζήτηση λύσεων σε σχέση με το ενεργειακό ζήτημα», είπε ο κ. Γιωτίτσας. Τέλος, ανέφερε πως η ενεργειακή κοινότητα θα στοχεύει να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να αποτελέσει ένα πρότυπο για την δημιουργία νέων και την δικτύωσή τους με στόχο την ενεργειακή βιωσιμότητα. Μέσα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών επισημάνθηκε μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά στο θέμα την επάρκειας δικτύων. Πράγματι εντός της Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν περιθώρια διείσδυσης των ΑΠΕ και της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων, είτε στο έδαφος.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, πρώην πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε πως «η ενεργοποίηση των πολιτών που θα παράγουν ενέργεια αποτελεί ένα στοίχημα και οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα εργαλεία για την κινητοποίηση των καταναλωτών, ενώ συνδέονται με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την αποκεντρωμένη παραγωγή και την ενεργειακή δημοκρατία». Επεσήμανε το γεγονός ότι πέφτουν οι τιμές των φ/β γεγονός που βοηθάει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. «Οι ενεργειακές κοινότητες βοηθάνε στην ασφάλεια του συστήματος όπως στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων καθώς μπορούν να λειτουργούν τα δικά τους δίκτυα», είπε καταλήγοντας.