Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο διεργασίες σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Πριν λίγα 24ωρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικής εκπομπής ρύπων, μέχρι το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της 

επίσης έχουν δεσμευτεί στην επίτευξη αντίστοιχων στόχων, με ορίζοντα το 2050. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται ήδη σε δύο χώρες που φαίνεται πως είναι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του 2050. Η Σκωτία και η Δανία. Σε ό,τι αφορά την πρώτη χώρα σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου (RSE), το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σκωτίας είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τις συνολικές εγχώριες ανάγκες της όχι μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για θερμότητα.

Η Σκωτία με την ηλεκτροδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και την εγκατάσταση σταθμών υδρογόνου, θέλει να αποδεσμεύσει τις μεταφορές από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ακόμα περισσότερες εταιρείες με έδρα τη Σκωτία σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα αυξανόμενο αριθμό έργων στον τομέα των ΑΠΕ.Ο Όμιλος Intelligent Land Investments προγραμματίζει ένα έργο αποθήκευσης ενέργειας 50MW, στο Aberdeenshire.  Η εταιρεία ασχολείται ήδη με  έργα  αποθήκευσης ενέργειας στη Σκωτία μέσω της ανάπτυξης τριών υδροηλεκτρικών σταθμών, με το πιο προηγμένο να βρίσκεται στο Loch Ness. Ο Mark Wilson, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ανέφερε πως: «έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποθήκευσης ενέργειας που μπορεί να παρέχει ενέργεια στο δίκτυο για αρκετές ώρες κάθε φορά».

Παράλληλα. η Δανία, το έθνος που δημιούργησε το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, συμφώνησε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το πρώτο καθαρά ενεργειακό νησί στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα μπορούσε να είναι σε θέση να παρέχει ενέργεια σε 10 εκατομμύρια σπίτια. Το τεχνητό νησί προϋπολογισμού 34 δισ. δολαρίων θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τη δανική ακτή και θα είναι σε θέση να παράγει αρχικά  3GW ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το σχέδιο είναι η παραγωγή ενέργειας να φτάσει έως και 10GW, που είναι σχεδόν ενάμιση φορές οι τρέχουσες ανάγκες της Δανίας. Εκτός από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί το νέο υπεράκτιο νησί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορεί να αποθηκεύεται για χρήση όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Παρόλο που το κράτος θα κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο, οι ιδιωτικές εταιρείες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μια δημόσια / ιδιωτική εταιρική σχέση για την κατασκευή του έργου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 600 μεγάλων ανεμογεννητριών, κάθε μία ύψους έως 260 μέτρων.