Το Θεσμικό Πλαίσιο Καθορίζει το Μέλλον των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ελλάδα -Έντονο Επενδυτικό Ενδιαφέρον

Το Θεσμικό Πλαίσιο Καθορίζει το Μέλλον των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ελλάδα -Έντονο Επενδυτικό Ενδιαφέρον
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 24 Φεβρουαρίου 2021 - 12:43

Με τη διαβεβαίωση των αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι έως τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά μεγάλων επενδύσεων στον κλάδο, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται απόψε η ημερίδα 

που διοργάνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ με τίτλο «Θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα: Θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις και προοπτικές.» Όπως αποκάλυψε η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, το θεσμικό πλαίσιο που θα χρησιμοποιήσει η αγορά και οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, για τις δεκαετίες που έρχονται.

Σύμφωνα με την ίδια το θεσμικό πλαίσιο θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες: στη χωροθετηση και αδειοδότηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στη διασύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ενέργειας, όπου κομβικό  ρόλο θα έχει ο ΑΔΜΗΕ και στον τρόπο αποζημίωσης των επενδυτών. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοικτά ζητήματα και εκκρεμότητες που απομένει να επιλυθούν και διευθετηθούν κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, τα θαλάσσια αιολικά, ως νέα τεχνολογία εντάσεως κεφαλαίου που είναι, προσελκύει έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών και για ένα ακόμη λόγο: επειδή όλες οι μελέτες κατατείνουν στο ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας που κατά θα παράγεται από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 40% έως το 2050, ενώ, κατ’ εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας ανέρχεται σε 263 γιγαβάτ.

Η λογική υπαγορεύει, επομένως, πως εφόσον όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το τεθνέν χρονοδιάγραμμα, ο πρώτος διαγωνισμός για υπεράκτικα αιολικά στη χώρα μας μπορεί να προκηρυχθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης που εκπόνησε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, που τέθηκε, μάλιστα, σε δημόσια διαβούλευση, απώτερος στόχος είναι να υιοθετηθούν διαδικασίες «fast track», που θα συμβάλουν στο να επιταχυνθεί η όλη υπόθεση. Υπ΄ αυτή την έννοια, η μελέτη προβλέπει ότι θα παραχωρούνται ταυτόχρονα, στον επενδυτή, η βεβαίωση παραγωγού, η οριστική προσφορά σύνδεσης, καθώς και το δικαίωμα να ενεργήσει για την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής, από κοινού με το δικαίωμα να συν/άπτει σύμβαση διάθεσης ενέργειας ύστερα από μειοδοτικό διαγωνισμό.

Επίσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για ευελιξία και μείωση του κινδύνου, αυτός που νθα επικρατεί στο διαγωνισμό θα μπορεί να λάβει βεβαίωση παραγωγού για μια ευρέως εκτεταμένη περιοχή. Τα πρώτα έργα αυτού του τύπου, θα εκπονηθούν όπως προβλέπει το υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο των ΑΠΕ, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη θέματα εθνικής άμυνας, περιβάλλοντος και ανάπτθξης, που θα υποβάλλονται σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.

Καθώς, λοιπόν, επιταχύνονται οι θεσμικές πρωτοβουλίες και αρχίζει να αποσαφηνίζεται το καθεστώς λειτουργίας των νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από θαλάσσια αιολικά, τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο. Ο  όμιλος  Κοπελούζου έχει ήδη λάβει από το 2012, έγκριση από την  ΡΑΕ για το έργο των 216 μεγαβάτ, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης και πλέον βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συζητά με αριθμό ξένων επενδυτών ενώ συμμετέχει, παράλληλα σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη τεχνολογιών για υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Εκτός από το εγχώριους επενδυτές, ισχυρό ενδιαφέρον για τον κλάδο δείχνουν μεγάλες εταιρείες του  εξωτερικού. Στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανέφερε ότι με τη κυρία Άννα Κόρκα, πρέσβειρα  της Ελλάδος στη Νορβηγία, Άννα Κόρκα, οργανώνουν επενδυτικό σεμινάριο για τη νορβηγική βιομηχανία ενέργειας, ώστε να γνωρίσει το νέο επενδυτικό τοπίο των υπεράκτιων αιολικών που διανοίγεται στην Ελλάδα.

Εταιρείες όπως η νορβηγική Equinor και η Rokas Iberdrola  έχουν ήδη λάβει θέσεις στην αφετηρία προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που διανοίγονται στις ελληνικές θάλασσες, δεδομένου του εύρωστου αιολικού δυναμικού τους, αλλά και τη ραγδαία μείωση του κόστους που, σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope, έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 75% σε σύγκριση με το 2014.