K. Σκρέκας στο Workshop της ΕΛΕΤΑΕΝ: "Tον Ιούνιο, οι Νομοθετικές Πρωτοβουλίες για Θαλάσσια Αιολικά

K. Σκρέκας στο Workshop της ΕΛΕΤΑΕΝ: Tον Ιούνιο, οι Νομοθετικές Πρωτοβουλίες για Θαλάσσια Αιολικά
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 23 Φεβρουαρίου 2021 - 14:49

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανεβάζει ταχύτητα στην προσπάθειά του να καλύψει την απόσταση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών όπως είπε σήμερα ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο διαδικτυακό workshop που οργανώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ

 με τίτλο "Θαλάσσια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα: Θεσμικό πλαίσιο, προκλήσεις και προοπτικές." Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν όχι μόνο στα υπεράκτια αιολικά, αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τον προσεχή Ιούνιο. 

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει τη στρατηγική της για τα θαλάσσια αιολικά, όταν στην Ελλάδα, οι επενδύσεις κατευθύνονται, όπως είπε, πρωτίστως, σε φωτοβολταϊκά έργα και χερσαία αιολικά, Υπογράμμισε όμως ότι οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό και παρά το γεγονός ότι τα βάθη είναι μεγάλα, θεωρεί βέβαιο ότι η εν λόγ τεχνολογία βρίσκεται ήδη σε στάδιο ωρίμανσης. 

Ο κ. Σκρέκας είπε ακόμη πως η Κομισιόν θεωρεί ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας έως το 2040, θα προέρχεται από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτό,  πρόσθεσε, απώτερος στόχος του ΥΠΕΝ είναι να κεφαλαιοποιήσει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, όπως αυτό αποτυπώθηκε και από τη συζήτηση με τον πρέσβη της Νορβηγίας, καθώς και εκπροσώπους άλλων χωρών. 

Ο Υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός θα δώσει προτεραιότητα σε πιλοτικά έργα που θα συμβάλουν στο να αναδειχτούν και αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν, με βάση τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, ενώ χαρακτήρισε σοβαρή τη μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ, που όπως είπε, θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο.

«Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αποφάσεις από εδώ και πέρα θα έχουν ως γνώμονα τη συντόμευση», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως υποστήριξε ο κ. Σκρέκας θεωρεί ότι απαιτείται μια ριζική αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, κάτι που θα συμβεί με την προσέλκυση ισχυρών επενδύτικών κεφαλαίων, που υπολογίζονται, με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των Διαχειριστών, σε 3,5 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», τόνισε για να καταλήξει πως θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις αποθήκευσης προκειμένου το σύστημα να είναι σε θέση να σταθεροποιείται αλλά και για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότερες ΑΠΕ σε αυτό.

Γι΄αυτό, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, το υπουργείο θα προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες, ώστε τον Ιουνιο να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του ομοθετικού έργου που απαιτείται προς αυτό το σκοπό. .

Τέλος, ο Υπουργός παρέθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια.