Αιχμάλωτος του Ακριβού Ρεύματος ο Άμοιρος Καταναλωτής

Ο τίτλος του σχολίου δεν αποτελεί σχήμα λόγου αλλά απεικονίζει απόλυτα την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στην Ελλάδα του 21 ου αιώνα σε ότι αφορά ένα υποτιθέμενο κοινωνικό αγαθό που είναι ο ηλεκτρισμός. Όπως επισημαίνεται, με πλήρη τεκμηρίωση, στο κύριο άρθρο μας (βλ. εδώ) οι Ελληνες πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη την ώρα που χιλιάδες οικογένειες σε Αττική και Εύβοια έμειναν για εικοσιτετράωρα χωρίς ρεύμα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αλλά και υπό κανονικές συνθήκες παρατηρούνται συχνά πλέον κατά τόπους ολιγόλεπτες διακοπές, ενώ λόγω των συχνών αυξομειώσεων στην συχνότητα του ρεύματος (λόγω κακής συντήρησης του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και των μετασχηματιστών) παρουσιάζονται εκτενείς βλάβες σε ηλεκτρονικές συσκευές, τόσο απαραίτητες πλέον για την επιβίωση μας

energia.gr
Σαβ, 20 Φεβρουαρίου 2021 - 15:11

Πηγή του ακριβού ρεύματος είναι αναμφίβολα η ΔΕΗ η οποία αποτελεί τον βασικό πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τόσο από πλευράς υποδομών όσο και λόγω μεγέθους παραγωγής, και άρα ευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό για την διαμόρφωση των τιμών. Οι άλλοι ανεξάρτητοι προμηθευτές απλά ακολουθούν την ΔΕΗ -αγοράζοντας ενέργεια από την ίδια αγορά- προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα στον καταναλωτή σε μια προσπάθεια να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από την Επιχείρηση. Και το έχουν καταφέρει αφού το μερίδιο της ΔΕΗ συνολικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από 100%, που ήτο πριν λίγα μόλις χρόνια, σήμερα έχει μειωθεί σχεδόν στο 65% με προοπτική όπως αυτό συρρικνωθεί περαιτέρω.

Πέρα από το ακριβό ρεύμα που παράγει η ίδια η ΔΕΗ λόγω του υπερβολικά υψηλού λειτουργικού κόστους που έχει να καλύψει ( λ. χ. υπεράριθμο προσωπικό, υψηλό κόστος συντήρησης, υψηλό κόστος δικαιωμάτων CO2, παλαιότητα σταθμών παραγωγής κλπ.) έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επιβάρυνση όλων ανεξαιρέτως των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος (των δικών της αλλά και των ανεξάρτητων προμηθευτών) με χρεώσεις ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ που δεν έχουν ουδεμία σχέση με το κόστος παραγωγής ρεύματος. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ο οικιακός καταναλωτής φθάνει να καταβάλλει ποσά της τάξης των 250 % με 360% περισσότερα χρήματα συνολικά απ´ ό, τι η πραγματική αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αλλά ακόμα και εάν αφαιρέσουμε τα παρανόμως χρεούμενα δημοτικά τέλη- ας αναλάβουν επιτέλους οι δήμοι με την συνδρομή εξειδικευμένων εταιρειών την είσπραξη τους όπως ακριβώς γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- τα επιπλέον κόστη ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ επιβαρύνουν τους λογαριασμούς κατά 20% -50% ανάλογα με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που χρεώνεται. Η ανωτέρω επίσημα επιβληθείσα μεθόδευση για την χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί μια σοβαρή και τελείως παράλογη στρέβλωση της αγοράς που πλήττει καίρια όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές αφαιρώντας πολύτιμο εισόδημα και καθιστώντας το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας.

Μέσω μιας ουσιαστικής και ρηξικέλευθης παρέμβασης της, η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να διορθώσει την όλη κατάσταση αναδιαρθώνοντας πλήρως την δομή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με άμεση αφαίρεση των παντελώς άσχετων χρεώσεων (δημοτικά τέλη) και καταργώντας ταυτόχρονα αυτές μέσω των οποίων η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική (ΥΚΩ) ή επιδοτεί την ενεργειακή της πολιτική με την άπλετη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ). Μόνο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιου είδους θαρραλέες κινήσεις θα δείξει ότι σέβεται τον καταναλωτή και ενδιαφέρεται πραγματικά για την εμπέδωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένη στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.