10o Αthens Energy Dialogues: Φως στα Άδυτα του Target Model - Yπάρχει Ανάγκη για Ρυθμιστικές Παρεμβάσεις;

10o Αthens Energy Dialogues: Φως στα Άδυτα του Target Model - Yπάρχει Ανάγκη για Ρυθμιστικές Παρεμβάσεις;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Φεβρουαρίου 2021 - 12:37

Στην ανάγκη να υπάρξουν έκτακτες παρεμβάσεις ρυθμιστικού χαρακτήρα στην ελληνική αγορά και στη δύσκολη εξίσωση της αγοράς εξισορρόπησης αναφέρθηκαν σε χθεσινή συζήτηση στο πλαίσιο του 10ου Athens Energy Dialogues, χθες στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ECCO Intl, ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος  του ΔΑΠΕΕΠ και ο Καθ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Πιο αναλυτικά, ο Δρ. Παπαλεξόπουλος μίλησε για τα σημαντικότερα προβλήματα στην αγορά χοντρικής στην Ελλάδα. Όπως είπε παρατηρούνται εγγενή προβλήματα σε συνάρτηση με τη λειτουργία και υλοποίηση του target model και τόνισε πως χρειάζεται υπομονή και να μην πάρουμε μέτρα κάτω από συνθήκες πανικού. «Είναι σημαντικό να κοιτάξουμε το μέλλον για την επιτάχυνση της σύζευξη της αγοράς μας με αυτές των υπόλοιπων χωρών και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αγορά της επόμενης ημέρας, τη χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά όλων των αγορών που επιτρέπει διασυνδέσεις και ανταλλαγές με άλλες χώρες. «Στην αγορά της επόμενης ημέρας χρειάζεται ένας ισχυρός Ρυθμιστής. Εάν κάνουμε αλλαγές χωρίς να έχουν αναλυθεί επαρκώς, θα έχουμε πρόβλημα», κατέληξε.

Απ΄ την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, υπερθμάτισε για την ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός ρυθμιστής.  Όπως είπε, η ΡΑΕ συνεργάζεται  με σύνεση με το  Χρηματιστήριο, με τον ΑΔΜΗΕ και με τον ΔΕΔΗΕ σε ορισμένα θέματα, για την ομαλή μετάβαση της αγοράς μας στην επόμενη ημέρα.

«Ο ρόλος του Ρυθμιστή ευελπιστούμε ότι θα έχει έναν δυναμικό ρόλο να παρεμβαίνουμε όχι διαρκώς αλλά με έναν τρόπο που θα επιλύει ζητήματα με δίκαιο και μόνιμο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Στόχος είναι όχι μόνο να υιοθετούμε το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά να συμμετέχουμε και στη λήψη αποφάσεων αποκτώντας έναν περισσότερο ενεργό ρόλο»

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Καθ. Γιώργος Ιωάννου εστίασε στο γεγονός πως οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν συμπεριφορές που οδηγούν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και πρόσθεσε πως σε όλες τις παρεμβάσεις απαιτείται μέτρο που θα πρέπει να συνοδεύεται από εγρήγορση ώστε η εύρυθμη λειτουργία να είναι εξασφαλισμένη.

Ο Δρ. Ιωάννου υποστήριξε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την ΡΑΕ για τις υπόλοιπες αγορές που ανοίγονται στο μέλλον όπως μεταξύ άλλων, η αγορά φυσικού αερίου και αποθήκευσης, ενώ στην αγορά που διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα σημαντικός  θα είναι ο ρόλος των ΑΠΕ.

Tέλος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στην ίδια θεματική ενότητα αναφέρθηκε στις δυσλειτουργίες της αγοράς, τονίζοντας ότι το  target model ήρθε με τετραετή καθυστέρηση και η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο επέτρεψε να κερδίσουμε το στοίχημα και να έχουμε, επιτέλους, τη λειτουργία της αγοράς με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο.  «Δυστυχώς όμως μπήκαμε σε κανονική λειτουργεία χωρίς να δοθεί ο χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργεία (dry runs) για την αγορά εξισορρόπησης. Αυτό είχε μια οδυνηρή συνέπεια, που μεταφράσθηκε σε μεγάλες επιβαρύνσεις του ΕΛΑΠΕ, από τα κόστη εξισορρόπησης», είπε χαρακτήριστικά.

Ο επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα πρέπει τόσο η ΡΑΕ όσο και η ελληνική πολιτεία να εξετάσουν όχι μόνο την διόρθωση του προβλήματος, αλλά επιπλέον να παρέμβουν αναδρομικά, για να προειδοποιήσει πως η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης κρύβει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού, ζητώντας να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση για να αποτραπεί μια κρίση και να διαφυλαχθεί το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας στην αγορά των ΑΠΕ.