Αλ. Σδούκου στο Athens Energy Dialogues: Προτεραιότητα η Αναβάθμιση των Ηλεκτρικών Δικτύων

Αλ. Σδούκου στο Athens Energy Dialogues: Προτεραιότητα η Αναβάθμιση των Ηλεκτρικών Δικτύων
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 18 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00

Την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο μεγάλο και φιλόδοξο στόχο της Ενεργειακής Μετάβασης για το 2030 εξέφρασε η γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία της στο 10ο Συνέδριο Athens Energy Dialogues, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται το απόγευμα.

Η κα Σδούκου, μίλησε σε πάνελ με θέμα «Οι προκλήσεις των στόχων για το 2030», με τη συμμετοχή της κας Νατάσας Πηλείδου, Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, του κ. Tarek El Molla, Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου και του κ. Frank Fannon, πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα Ενέργειας.Πιο συγκεκριμένα, η γγ Ενέργειας, αναλύοντας την ενεργειακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι βασίζεται σε δύο άξονες, ώστε, αφενός να εξασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ μέσων και σκοπών και αφετέρου να υπάρχει η ικανότητα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, με στόχο την ευελιξία στο σύστημα ηλεκτροδότησης, με την υιοθέτηση όλων των διαθέσιμων προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών και λύσεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας που προβλέπει επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Επίσης, παρέθεσε τους 4 βασικούς άξονες που πάνω στους οποίους κινούνται οι προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως είναι, η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ως καύσιμο-γέφυρα, η ενίσχυση της ψηφιοποίησης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με στόχο τη βέλτιση λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος, η υλοποίηση και ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα έως το 2030 και η αναβάθμιση των υφιστάμενων διασυνδέσεων καθώς και η δημιουργία νέων γραμμών με τις όμορες χώρες.

«Η συνολική εικόνα είναι ότι η ΕΕ είναι η εμπροσθοφυλακή για τη αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως», ανέφερε για να προσθέσει πως ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στη στρατηγική του 2030 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που στήριξαν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο είπε η κα Σδούκου και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε αυτοπεποίθηση, πιστεύουμε ότι θα πιάσουμε τους στόχους». Η ίδια αναφερόμενη στο καίριο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης τόνισε ότι η πολιτική αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη και θα πραγματοποιηθεί με ορίζοντα το 2028, με παράλληλη αύξηση των ΑΠΕ.

Aκόμη, επικαλούμενη πρόσφατες στατιστικές της IEA, σχολίασε ότι αν και οι επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 20% πέρυσι, εν τούτοις, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ενεργειακή αποδοτικότητα επέδειξαν ανθεκτικότητα, σε αντίθεση με τον τομέα των ορυκτών καυσίμων που επηρεάστηκε περισσότερο. Παρατήρησε ότι στο τοπίο της ενεργειακής μετάβασης και δεδομένης της βελτιστοποίησης των διαδικασιών ανάπτυξης έργων, οι ΑΠΕ «βελτιώνουν τη συγκριτική τους θέση» καθώς για κάθε ευρώ που επενδύεται επιτυγχάνεται «ποιοτικά καλύτερο και ποσοτικά μεγαλύτερο αποτέλεσμα». Αναφερόμενη στην ενεργοποίηση του μηχανισμού για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σχολίασε ότι όση ισχύς ΑΠΕ και να προστεθεί στο Σύστημα, η ενεργειακή μετάβαση θα πραγματοποιηθεί με την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας αναδεικνύοντας -σε αυτό το επίπεδο- το ρόλο που θα διαδραματίσουν οι νευραλγικοί τομείς της αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος και οι Μεταφορές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βρίσκονται σε σχεδιασμό νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» εντός του έτους, που θα απευθύνονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και δημόσια κτίρια.

Η κα Σδούκου κατέληξε, λέγοντας πως αν και υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την διάδοση της ηλεκτροκίνησης χρειάζεται ακόμα χρόνος, γι΄ αυτό παράλληλα επιδιώκεται η χρήση καυσίμων χαμηλού άνθρακα, ενώ σε σχέση με την υλοποίηση του αγωγού EastMed, τόνισε ότι πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, επανέλαβε ότι πρόκειται για μία βιώσιμη επένδυση που θα καταστήσει την Κύπρο καθαρό εξαγωγέα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ενώ αναφερόμενη στις παραχωρήσεις ερευνών υδρογονανθράλων στην  Κρήτη, σχολίασε ότι το  «θέμα παραμένει ζωντανό».

Από την πλευρά της, η κα Πηλείδου υπογράμμισε ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι πολύ κρίσιμη, αναφερόμενη στις προσπάθειες των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία EastMed Gas Forum και αποσκοπεί στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Η Κύπρια Υπουργός είπε ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει δύσκολες συνθήκες στην αγορά, όπως άνοδο των τιμών και διστακτικότητα για νέες επενδύσεις, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα πιο ώριμα έργα, τοποθετώντας την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων από τις κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έως το τέλος του έτους.

Ακόμη, ο κ. Tarek El Molla μίλησε επίσης, για τις προοπτικές του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), λέγοντας ότι «τo φυσικό αέριο είναι ο λόγος που μας ενώνει για να επιδιώξουμε σημαντικούς στόχους, έτσι ώστε  οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από τα όσα προσφέρει και να διευκολυνθούν οι διεθνείς επενδύσεις.»

Ο κ. Molla είπε ακόμη πως το forum αποτελεί μία από τις σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξήρε τη συμβολή των ΗΠΑ στην επιτυχία του αλλά και στην επίτευξη συνθηκών σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Τέλος, ο κ. Frank Fannon εξέθεσε την πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν στον τομέα της ενέργειας αλλά και στο νέο τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί με ορίζοντα το 2030. Ο πρώην Υφυπουργός των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει βασικό γνώμονα, όπως είπε, τη διασφάλιση της σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Δεν παρέλειψε, ακόμη να πλέξει και το εγκώμιο της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντας στην περιοχή των  Βαλκανίων, ενώ μίλησε και για την ανάγκη υλοποίησης των σχεδίων επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν σε όλες τις μορφές ενέργειας με έμφαση στο φυσικό αέριο αλλά και στις ΑΠΕ.