Περιβάλλον και Kαταναλωτές, οι Διαχρονικές Προτεραιότητες του Ομίλου ΗΡΩΝ

Περιβάλλον και Kαταναλωτές, οι Διαχρονικές Προτεραιότητες του Ομίλου ΗΡΩΝ
Δευ, 15 Φεβρουαρίου 2021 - 10:42

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει τώρα και αν η ανθρωπότητα δεν καταφέρει να ελέγξει τις δραστηριότητες που την προκαλούν όσο το δυνατόν συντομότερα, οι συνέπειές της στον πλανήτη και στη ζωή μας θα είναι ανυπολόγιστες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν σε μια τοποθέτησή του για το κλίμα είπε την εξής σοφή φράση: «Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει πλάνο Β διότι δεν υπάρχει πλανήτης Β.

Και το πλάνο Α είναι ένα: περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για τις οποίες κυρίως ευθύνεται η καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επενδύσει τα τελευταία 25 χρόνια περισσότερο από κάθε άλλο όμιλο στην παραγωγή ενέργειας αφ’ ενός από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αφ’ ετέρου, από το φιλικότερο προς το περιβάλλον ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, μέσω του ΗΡΩΝΑ.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία σχετικά με το πού πρέπει να στραφούν οι προσπάθειές μας για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα της ενέργειας για τη χώρα και τον πλανήτη μας. Ο στόχος είναι ένας: η ανάπτυξη των ΑΠΕ με τον ταχύτερο, τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο μέσα από την ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και με άμεσο σημαντικό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Οποιοσδήποτε, άλλωστε, που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτόν, μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι εκεί βρίσκεται η λύση για μια πιο υγιή αλληλεπίδραση κατανάλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος: σε έναν καταναλωτή που είναι ο ίδιος «παραγωγός» της ενέργειας που καταναλώνει, μιας καθαρής ενέργειας, που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Με αυτήν τη φιλοσοφία ως σημείο εκκίνησης, o Όμιλος ΗΡΩΝ δημιούργησε, σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το ΕΝ.Α, ένα πρωτοποριακό, καινοτόμο πρόγραμμα, μέσω του οποίου οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και να μειώσουν σημαντικά, έως και να μηδενίσουν, το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό τους σε μηνιαία βάση.

Συνομιλώντας με τους πελάτες μας και παρατηρώντας τις εξελίξεις στην παραγωγή ενέργειας, διαπιστώσαμε ότι η ευαισθητοποίηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ολοένα και αυξάνεται. Ταυτόχρονα, όμως, τα εμπόδια παραμένουν πολλά για έναν καταναλωτή που δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει την απαιτούμενη εγκατάσταση στον χώρο του, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει έμπρακτα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Αυτό ακριβώς το εμπόδιο έρχεται να υπερκεράσει το πρόγραμμα ΕΝ.Α, με μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες του: όλοι οι καταναλωτές (με παροχή χαμηλής τάσης), είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες είτε για ενοικιαστές ακινήτου – μονοκατοικίας, διαμερίσματος ή καταστήματος, με η χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος – μπορούν να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες, χωρίς την επιβάρυνση της εγκατάστασης, συντήρησης και ασφάλισης ενός τέτοιου συστήματος. Οι καταναλωτές, επομένως, αποφεύγουν το σημαντικό κόστος της εγκατάστασης, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το τι θα συμβεί στην περίπτωση αλλαγής κατοικίας ή επαγγελματικής έδρας της επιχείρησής τους, αφού πρακτικά τίποτα δεν τους δεσμεύει χωρικά. Η εγκατάσταση ενός οικιακού φωτοβολταϊκού είναι από μόνη της μια επένδυση με πολλούς κινδύνους που επιπλέον χρειάζεται την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού, ενώ αντίθετα το ΕΝ.Α προσφέρει την ευελιξία στον «επενδυτή» να αποχωρήσει από το ΕΝ.Α χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα ΕΝ.Α έρχεται να εξαλείψει αυτούς τους κίνδυνους και το σημαντικότερο, δεν χρειάζεται πλέον η εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού.

Το πρόγραμμα ΕΝ.Α λειτουργεί σε συνέργεια με όλα τα εμπορικά προγράμματα του ΗΡΩΝΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα ΕΝ.Α υλοποιείται με την καταβολή τιμήματος από τον καταναλωτή προς τον ΗΡΩΝΑ που του διασφαλίζει εγγυημένη πρόσβαση, αναλογική του τιμήματος, στα έσοδα από την παραγωγή σταθμών ΑΠΕ, που αναπτύσσει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, για 20 τουλάχιστον χρόνια. Τα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυτών των σταθμών ΑΠΕ τελικά αποδίδονται στον καταναλωτή – «παραγωγό» υπό τη μορφή έκπτωσης επί του λογαριασμού του. Η δε συμμετοχή του έχει «απόδοση» της τάξης του 8,5% με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας. Επί της ουσίας, οποιοσδήποτε καταναλωτής χαμηλής τάσης, πελάτης του ΗΡΩΝΑ, χωρίς ρίσκο και ανάλογα με το ποσό της συμμετοχής του, μπορεί να μειώσει δραστικά το κόστος του ρεύματος στον λογαριασμό του, φτάνοντας μέχρι και να το μηδενίσει σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας παράλληλα σε ένα φιλικότερο προς το περιβάλλον μέλλον.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια ως προς την ενέργεια που «παράγει» κάθε καταναλωτής τόσο σε ωριαία βάση όσο και απολογιστικά και ως προς το πώς αυτό μεταφράζεται στην αντίστοιχη έκπτωση. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν ως ένθετο σε κάθε λογαριασμό που θα λαμβάνει ο πελάτης του ΕΝ.Α αλλά είναι διαθέσιμα και μέσω των ειδικών εργαλείων που βρίσκονται στον ιστοχώρο του Ομίλου ΗΡΩΝ και είναι άμεσα και εύκολα προσβάσιμα. Η ενέργεια που παράγεται δεν χάνεται ακόμα και αν δεν καταναλωθεί, ενώ η συμμετοχή στο ΕΝ.Α μπορεί να χτιστεί και σταδιακά, μπορεί δηλαδή ο πελάτης να αυξήσει σταδιακά το ποσοστό συμμετοχής του.

Επομένως, αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος ΕΝ.Α είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και η απόδοση των οικονομικών εσόδων από την παραγωγή αυτή στον τελικό καταναλωτή. Είναι, μάλιστα, αυτή τη στιγμή το μοναδικό επιχειρηματικό – εμπορικό σχήμα στην Ελλάδα που διασφαλίζει την άμεση και απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ της παραγωγής πράσινης καθαρής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και της απόδοσης του σχετικού οικονομικού οφέλους στους τελικούς καταναλωτές. Η απουσία δε κρατικής λειτουργικής ενίσχυσης για την παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ που συνεργάζονται με το πρόγραμμα ΕΝ.Α εξοικονομεί σημαντικά ποσά και έτσι ωφελεί συνολικά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας που είναι ή θα γίνουν πελάτες ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.

Είναι φανερό πως ο καταναλωτής βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος ΕΝ.Α, γίνεται «παραγωγός» πράσινης ενέργειας και πλέον έχει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο του τι παράγει, τι καταναλώνει και τι πληρώνει.

Ωστόσο, στον ΗΡΩΝΑ εστιάζουμε παράλληλα και στο περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε τον καταναλωτή, συμμετέχοντας στο ΕΝ.Α, να παίξει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια επανάσταση της καθαρής ενέργειας. Τη στιγμή που απαιτείται επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οι ανάγκες για ενέργεια αυξάνονται. Όμως, υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτή η ενέργεια να είναι καθαρή, να παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο που υπάρχουν άφθονα στη χώρα μας. Η Ελλάδα, άλλωστε, πραγματοποιεί μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για μείωση των αερίων ρύπων και της περιβαλλοντικής ρύπανσης από τα ορυκτά καύσιμα και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ΕΝ.Α έχουν την ευκαιρία να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Θεωρούμε καθήκον να είμαστε πάντα καινοτόμοι και πρωτοπόροι και να προβάλλουμε έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Έναν εναλλακτικό, βιώσιμο τρόπο που θα ωφελεί τους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον. Είναι χρέος μας κάθε νέο πρόγραμμα που αναπτύσσουμε και προτείνουμε στον καταναλωτή να κληροδοτεί έναν καλύτερο κόσμο στις επόμενες γενιές και είναι σημαντικό να αποδείξουμε στην πράξη ότι αυτό μπορεί να γίνει και μέσω ενός νέου μοντέλου κατανάλωσης ενέργειας.

Στον ΗΡΩΝΑ κοιτάζουμε το Μέλλον με καθαρό βλέμμα και υπευθυνότητα. Έχουμε δεσμευθεί ότι κύριο μέλημα και προτεραιότητά μας είναι το Περιβάλλον. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε διαρκώς στη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα και οι προτάσεις μας προς τους πελάτες μας, όπως το πρόγραμμα ΕΝ.Α, υπηρετούν σταθερά αυτήν τη δέσμευση.

 

*Ο κ. Γιώργος Κούβαρης είναι Πρόεδρος του Ομίλου ΗΡΩΝ.

 Tο άρθρο του δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα TO BHMA στις 14 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάστε ακόμα