Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος τον οποίο ξεσήκωσαν ορισμένοι κύκλοι αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του target model και αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τη λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το εάν αυτή είναι σε θέση να επιτελέσει το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε, αποκαλύπτεται σταδιακά, ο βασικός υπαίτιος της όλης αναταραχής. Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr, εξηγούν 

πως η ένταση του τελευταίου διμήνου οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη φιλόδοξη πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ξανακάνει την ΔΕΗ «μεγάλη και τρανή», όπως είπαν χαρακτηριστικά. «Συγκεκριμένοι κύκλοι του Υπουργείου και της ΡΑΕ “πετούσαν λάσπη”, ένθεν- κακείθεν, ότι φταίει ο ένας και ο άλλος και τελικά αυτός που δημιούργησε το όλο πρόβλημα είναι η ίδια η κρατική επιχείρηση. Έτσι καταρρίπτεται το αφήγημα για δήθεν ευθύνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ότι είναι προβληματικός ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί και οι αγορές του, επειδή ούτε η αγορά της επόμενης ημέρας (DAM) ούτε ο ΑΔΜΗΕ ευθύνονται για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Απλώς το ΥΠΕΝ και η Ρυθμιστική Αρχή πέταξαν το μπαλάκι σε άλλο γήπεδο, για να δείξουν ότι για τα προβλήματα ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από τους ίδιους», ανέφερε σημαίνον στέλεχος της αγοράς στο portal.

Για τον ίδιο, η αγορά τρέχει κανονικά, χωρίς προβλήματα. «Θα ήταν τρομερό λάθος να πειράξουν την αγορά αυτή», τόνισε.

Όσον αφορά στο σοβαρό θέμα με την Πελοπόννησο και την ανεπάρκεια του δικτύου της, που προκλήθηκε εξαιτίας της δικαστικής διαμάχης του ΑΔΜΗΕ με πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, οι οποίες αντιτάσσονται στην κατασκευή δύο πυλώνων του ΑΔΜΗΕ κοντά στο μοναστήρι, αυτό ξεκίνησε από την άδεια που παρεχώρησε το Υπουργείο στην Μεγαλόπονη να αυξήσει την ισχύ της στα 811 MW, από τα 500 MW που ήταν αρχικά το cap.

Θυμίζουμε ότι η άρνηση των μοναχών εμποδίζει την ολοκλήρωση μιας επένδυσης που επηρεάζει το σύνολο του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Η αναστολή των εργασιών κατασκευής των δύο πυλώνων κατέστησε ανεπαρκές το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα όταν ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου η λειτουργία του target model, να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να δημιουργούνται τεράστια κόστη για τους προμηθευτές ενέργειας.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο Υπουργός δεν έπρεπε να δώσει αυτή την άδεια, επειδή το δίκτυο της Πελοποννήσου δεν μπορεί να απορροφήσει τα 811 MW και έρχεται, αναγκαστικά η ΔΕΗ στην αγοράς της επόμενης ημέρας (DAM) και μπιντάρει το σύνολο της μονάδας, χειραγωγώνοντας στην ουσία  την αγορά.

"Έρχεται μετά ο ΑΔΜΗΕ που έχει το συγκεκριμένο πρόβλημα στην Πελοπόννησο και κατεβάζει την Μεγαλόπολη στην αγορά εξισορρόπησης, από τα 811 στα 400-500 MW, οπότε δημιουργείται μια έντονη ανισορροπία στην αγορά. Λόγω κορεσμού του συστήματος μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ την κάλεσε να μειώσει ισχύ, η ΔΕΗ πληρώνεται για την απόκλιση της ισχύος και αυτό το κόστος προστίθεντο στην τιμή εξισορρόπησης. Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ ήταν να μην υπολογίζεται η απόκλιση αυτή στις χρεώσεις, οπότε να μην αυξάνεται και η τιμή της εξισορρόπησης, εξαιτίας της ΔΕΗ, που λόγω της αδυναμίας του δικτύου πρέπει να μειώσει ισχύ, επειδή ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να σηκώσει στο δίκτυο της Πελοποννήσου περισσότερη ισχύ εξαιτίας των 5 καλογριών. Πληρώνεται, δηλαδή η Μεγαλόπολη και η Κόρινθος να κατέβουν, επειδή με το target model πληρώνεσαι και για το πάνω και για το κάτω, ενώ ταυτόχρονα, αφού κατεβαίνει η Μεγαλόπολη κατά περίπου 300 MW, αναγκαστικά ανεβαίνει ισόποσα κάποιος άλλος, για να καλύψει το φορτίο. Όλο αυτό δημιουργεί τεράστιο κόστος στο σύστημα" είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

«Ήταν ξεκάθαρα μια ευκολία στην ΔΕΗ. Δηλαδή, έδωσαν στην Επιχείρηση τη δυνατότητα να ανεβάσει την ισχύ, κάτι που ενδεχομένως να μην γνώριζαν, ή να μην είχαν ενημερωθεί σωστά για το τί αναστάτωση θα δημιουργούσε».

Οι ίδιοι παράγοντες μας είπαν ότι πριν από δύο χρόνια υπήρχε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα της Μεγαλόπολης, που συμμετείχε, έως τον περασμένο Μάιο, με 500 MW. Τη νομοθετική αυτή ρύθμιση είχε στηρίξει και ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή στην οποία εξηγούσε τα προβλήματα στην Πελοπόνησσο. «Τότε ήταν που προώθησε νέα ρύθμιση ο Υπουργός, που επέτρεπε στην ΔΕΗ να μπιντάρει το σύνολο της Μεγαλόπολης. Οπότε αυτή βρέθηκε ξαφνικά να παίζει στην αγορά με 811 MW, χωρίς στην ουσία να μπορεί να τα απορροφήσει το δίκτυο», μας τόνισαν.

Με την επένδυση του ΑΔΜΗΕ να παραμένει ανολοκλήρωτη, επήλθε κορεσμός του συστήματος μεταφοράς της Πελοποννήσου, εξαιτίας της καθυστέρησης της γραμμής μεταφοράς των 400 ΚV με αποτέλεσμα, να αυξηθεί η τιμή εξισορρόπησης, δηλαδή, η τιμή που πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας στην balancing αγορά όταν παρατηρούνται αποκλίσεις. Υπ'΄αυτή την έννοια, με τις τιμές να εκτοξεύονται δημιουργήθηκε πρόβλημα στη λειτουργία της νέας χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας που λειτουργεί σήμερα με το target model, με αποτέλεσμα να υπάρξουν υψηλά κόστη για ορισμένους, αναβρασμός στην αγορά και να είναι ορατός ο κίνδυνος αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος.

Σε ερώτησή του energia.gr, για το εάν η ηλέκτριση του καλωδίου  Πελοπόννησος-Κρήτη θα μπορούσε να συμβάλει στην άρση των εμποδίων στην πρώτη, στέλεχος μεγάλης εταιρείας ενέργειας μας είπε πως είναι αβέβαιο το αν θα υπάρξει αποσυμφόρηση της Πελοπονήσσου. «Καθώς το δίκτυο στην Πελοπόνησσο είναι 150 κιλοβόλτ ήδη υπάρχει θερμικό έλλειμμα. Ακόμη και εάν ολοκληρωθεί η επένδυση του ΑΔΜΗΕ και αυξηθεί το δίκτυο στα 400 κιλοβόλτ, ώστε να αποσυμφορηθεί το δίκτυο, από τη στιγμή που θα μπει η Κρήτη στον παρονομαστή και αρχίσει να τραβά ισχύ, τότε η Πελοπόνησσος θα μείνει ξανά με τα 150 κιλοβόλτ. Το πρόβλημα στην Πελοπόννησο θα μεγαλώσει αντί να ελαττωθεί», κατέληξε.