Κ. Σπανούλης στο energia.gr: Οι Τροπολογίες του YΠΕΝ Βάζουν Εμπόδια στην Ανάπτυξη των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών

Κ. Σπανούλης στο energia.gr: Οι Τροπολογίες του YΠΕΝ Βάζουν Εμπόδια στην Ανάπτυξη των Αγροτικών Φωτοβολταϊκών
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 10 Δεκεμβρίου 2020 - 08:25

Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν οι παραγωγοί από αγροτικά φωτοβολταϊκά για το μέλλον της δραστηριότητας τους μετά και τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπουν μεταξύ άλλων εισφορά 6% στους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Μιλώντας στο energia.gr o πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών κ. Κωνσταντίνος Σπανούλης αναφέρει πως η πρόβλεψη ότι από 1/1/2021 τα μικρά έργα έως 500KW θα πρέπει να μπαίνουν στην διαδικασία των διαγωνισμών, θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον του κλάδου.

Το ζήτημα των αγροτικών φωτοβολταϊκών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κόμματι της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας και να περιλαμβάνεται στο σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση πόσο μάλλον όταν οι αγρότες καταναλώνουν το 14% της ενέργειας. Είναι επομένως ζητούμενο αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν και παραγωγοί.

Σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη κατάσταση από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύουν άνθρωποι του κλάδου είναι το πρόβλημα της επάρκειας του δικτύου ειδικά όπως αναφέρουν μετά το φαινόμενο πριν μερικούς μήνες μεγάλα έργα λίγων εταιρειών και εικονικών ενεργειακών κοινοτήτων να κάνουν κατάληψη των δικτύων. Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς 7 στους 10 φακέλους αγροτών απορρίπτονται επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο. Μάλιστα με πρόσφατη επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών ζητούσε οι απορριπτόμενοι φάκελοι λόγω κατάληψης των δικτύων «να ενταχθούν με τις πρώτες βελτιώσεις-εκσυχρονισμό των δικτύων ΧΤ και ΜΤ, να παραμένουν εν ενεργεία και μετά το πέρας του ενός έτους που προκύπτει από την αρχειοθέτηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Μιλώντας στο energia.gr ο κ. Σπανούλης σημείωσε πως «με το νέο νόμο από 1/1/ 2021 τα μικρά έργα μπαίνουν στη διαδικασία του διαγωνισμού». Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος αγρότης για ένα έργο έως 500KW θα μπει για να πετύχει μια τιμή που σήμερα είναι 6,8 λεπτά και μετά θα είναι στα 5 λεπτά.  Σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη τα έργα αυτά θα αποβάλλονται από το σύστημα, με το νόμο επί της ουσίας να είναι απαγορευτικός για τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως για τους αγρότες. Υπογράμμισε δε πως «επιβάλλεται να γίνουν μικρά έργα γιατί αυτά στηρίζουν την οικονομία της εκάστοτε περιοχής, ενώ παράλληλα δίνουν ένα κίνητρο σε  νέους αγρότες να μείνουν στα χωράφια».

Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός πως επί της ουσίας, με τις νέες ρυθμίσεις πριμοδοτούνται τα έργα fast track επισημαίνοντας πως ο σύνδεσμος πρότεινε αλλά δεν έγινε δεκτό να δημιουργηθούν έργα και σε γη χαμηλής παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα σε ένα αγροτεμάχιο 100 στρεμμάτων να υπάρχει κατάτμηση έργων δηλαδή να μπορούν να κατασκευάσουν 10 αγρότες από ένα έργο έως 500kw έκαστος».  

Να σημειωθεί πως με επιστολή του στις 27-11-2020 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητούσε μεταξύ άλλων : «τη μείωση της έκτακτης εισφοράς 6% για τους κατ ́ επάγγελμα αγρότες με φωτοβολταϊκά έως 100kW έκαστος, Πλαφόν-Ποσόστωση 1.200MW έως το έτος 2032 βάσει του ΕΣΕΚ, για τους κατ ́ επάγγελμα αγρότες, για κατασκευή φ/β μονάδων έως 500 kW έκαστος. Σε συνεργασία με το ΥπΑΑΤ τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών, με δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού από 100kW σε έως 500kW για έκαστο αγρότη»