Πέρα από την τεράστια πολιτική και διπλωματική σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην χώρα μας τη δεδομένη χρονική στιγμή και τα προφανή οφέλη που απεκόμισε η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε σχέση με την διένεξη της με την Τουρκία, η εν λόγω επίσκεψη αποδείχθηκε  πολλαπλά χρήσιμη ως προς την ενεργειακή της διάσταση. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό κατά την παραμονή του κ. Πομπέο στην Θεσσαλονίκη και τα όσα διημείφθησαν εκεί σε σχέση με τα ολοκληρωθέντα και εν εξελίξει μικρά και μεγάλα ενεργειακά έργα στην περιοχή και κυρίως για τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση και διευκόλυνση των απαραίτητων ενεργειακών ροών προς τις βόρειες γειτονικές μας χώρες. 

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Θεσσαλονίκη συνέπεσε με μια ευτυχή συγκυρία κατά την οποία μια ολόκληρη σειρά από σημαντικά ενεργειακά έργα ευρίσκονται σε εξέλιξη και ορισμένα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έτσι που όταν ολοκληρωθούν θα έχουν μεταμορφώσει και αναβαθμίσει το ενεργειακό τοπίο της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο. Κορυφαίο έργο προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ο αγωγός ΤΑΡ, του οποίου ηγείται η Βρετανική BP, η κατασκευή του οποίου επί Ελληνικού εδάφους έχει ολοκληρωθεί, ενώ σύντομα τελειώνουν οι εργασίες στο υποθαλάσσιο σκέλος  έτσι που μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να μεταφερθούν οι πρώτες ποσότητες Αζέρικου αερίου, μέσω Τουρκίας (δηλ. μέσω TANAP), Ελλάδας και Αλβανίας προς την Ιταλία. 

Πέρα από τα προφανή οφέλη της διέλευσης του αγωγού μέσω της βόρειας Ελλάδας (όπου διέρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού μήκους 547χλμ από τα 867χλμ συνολικά) η Ελλάδα πρόκειται μέσω του ΤΑΡ να προμηθευθεί 1,0 bcm αέριο κατ´ έτος βάσει μακροχρόνιας σύμβασης που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού. Μια ποσότητα που θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμη καθώς αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση αερίου στην Ελλάδα σε μια περίοδο που θα κορυφώνεται η απολιγνιτοποίηση και το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής, εκτός ΑΠΕ, θα καλύπτεται από το φ. αέριο. Όμως ο ΤΑΡ έχει και ένα πολύ μεγάλο περιφερειακό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφού θα αποτελέσει την αφετηρία για την σχεδιαζόμενη διασύνδεση με την Βόρειο Μακεδονία ενώ διασυνδέει ήδη το Ελληνικό δίκτυο με την Αλβανία η οποία μη διαθέτοντας το δικό της δίκτυο αποβλέπει στην Ελλάδα για τη δημιουργία του. Επιπλέον μέσω του ΤΑΡ πρόκειται να προμηθευθεί και η Βουλγαρία επίσης 1,0 bcm τον χρόνο, μέσω του υπό κατασκευή Ελληνο-Βουλγαρικού Αγωγού (του IGB), ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.

Δύο ακόμα υπό εξέλιξη σημαντικά ενεργειακά έργα στην περιοχή που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, όπως φάνηκε ξεκάθαρα κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Θεσσαλονίκη, είναι το τέρμιναλ FSRU που θα κατασκευάσει η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη και η μετατροπή του εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου South Kavala, πλησίον του Πρίνου, σε μόνιμη υπόγεια  αποθήκη φ. αερίου, βάσει  διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Και τα δύο αυτά συμπληρωματικά έργα όταν ολοκληρωθούν, σχεδόν ταυτόχρονα στις αρχές του 2023, θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουν την βάση για τον ανεφοδιασμό με φ. αέριο των βόρεια προσκείμενων προς την Ελλάδα χωρών.(Βουλγαρία, Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία) Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα αξιόλογα ενεργειακά έργα υπό διαμόρφωση στην Βόρειο Ελλάδα όπως το Ενεργειακό  Κέντρο ΝΑ Ευρώπης του ΑΔΜΗΕ στην Θεσσαλονίκη, η νέα ηλεκτρική διασύνδεση με την Βουλγαρία και ασφαλώς ολόκληρη σειρά μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων υπό μελέτη και κατασκευή εντεταγμένα στο Master Plan απολιγνιτοποίησης της περιοχής Κοζάνης –Πτολεμαΐδας.

Όλα τα ανωτέρω έργα και οι σχετικές με αυτά, εν εξελίξει, διεργασίες δημιουργούν μια εικόνα δυναμικής εξέλιξης στην Βόρειο Ελλάδα με επίκεντρο την ενέργεια, προσδίδοντας ταυτόχρονα αναπτυξιακή διάσταση και ανανεωμένο επιχειρηματικό και διπλωματικό κύρος. Μετά από μία δύσκολη δεκαετία κατά διάρκεια της οποίας η Ελλάδα είδε τις μετοχές της στην οικονομική και επιχειρηματική σκακιέρα της ΝΑ Ευρώπης να απαξιώνονται και την χώρα να λοιδορείται ως ουραγός των εξελίξεων στην περιοχή, χάρις στην βαθειά υποβάθμιση και καταβαράθρωση της οικονομίας της, η χώρα επιστρέφει σήμερα δυναμικά και με αξιώσεις και με σημαντική ηθική και επιχειρηματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη Μάικ Πομπέο είχε και τεράστια συμβολική σημασία η οποία έγινε ιδιαίτερα φανερή με την πρόσκληση στην Θεσσαλονίκη των πολιτικών ηγεσιών των πέριξ χωρών για διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου. Καλύτερη επιβεβαίωση για τον ηγετικό, και πάλι, ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή δεν θα μπορούσε να υπάρξει.