«Εκφράσαμε τη διαφωνία μας και στο περιφερειακό συμβούλιο στο άκουσμα της απόφασης του πρωθυπουργού με δεδομένο ότι ακόμα και τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει» ήταν το λόγια που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης σε εκδήλωση που διοργάνωσε 

χθες η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, αναφορικά με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να δήλωσε πως η περιφέρεια στέκεται στο πλευρό του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Μουσουρούλη, όμως υπογράμμισε και την έντονη ανησυχία που υπάρχει στην περιοχή. «Εκφράσαμε τη διαφωνία μας και στο περιφερειακό συμβούλιο στο άκουσμα της απόφασης του πρωθυπουργού, με δεδομένο ακόμα και τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να δοθεί σε διαβούλευση αυτή η ανησυχία είναι έκδηλη και είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να υποδαυλίσουν αυτή την ανησυχία», ήταν τα λόγια του κ. Κασαπίδη. Μάλιστα, επεσήμανε πως «πρέπει να μιλήσουμε με εντιμότητα και ειλικρίνεια στους πολίτες».

- Την έντονη ανησυχία του για την μη ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου απολιγνιτοποίησης εξέφρασε στον προέδρο της συντονιστικής επιτροπής σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Μουσουρούλη (αριστερά), ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης.

 

Τα λόγια του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στην προκειμένη περίπτωση προκαλούν ερωτήματα, με βασικό κατά πόσο η χώρα μπορεί να μετατρέψει το παραγωγικό μοντέλο των λιγνιτικών περιοχών σε κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα. Οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον λιγνίτη και παραμένει ερώτημα, εάν στην περιοχή για παράδειγμα της Δυτ. Μακεδονίας με ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν το 30% θα γίνει εφικτό να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Και εάν η απώλεια τους τελικά αντισταθμιστεί με τη δημιουργία νέων.

Το πλάνο της ΔΕΗ

Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον πώς βλέπει η ΔΕΗ αυτή τη διαδικασία. Ο κ. Γιάννης Κοπανάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν σαφής όταν υποστήριξε χθες στην ίδια εκδήλωση, ότι η ΔΕΗ δεν φεύγει από τις περιοχές, αλλά αλλάζει ο τρόπος που θα δραστηριοποιείται. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στο πλάνο της εταιρείας σημείωσε πως η απολιγνιτοποίηση για την επιχείρηση έχει ξεκινήσει από το 2011. Αυτό το οποίο είναι καινούργιο είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί η απολιγνιτοποίηση. «Ο λόγος είναι πέραν της κλιματολογικής συνιστώσας και οικονομικός. Η οικονομική επιβάρυνση της ΔΕΗ επιδεινώθηκε από την δεύτερο εξάμηνο του 2018 μετά την αύξηση των δικαιωμάτων των  ρύπων. Επομένως, η εταιρία όφειλε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και ουσιαστικά στο κομμάτι της παραγωγής έχει υιοθετήσει το Green deal με ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ», σημείωσε ο κ. Κοπανάκης.  Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η εταιρεία θα διαχειριστεί το θέμα ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Ο σχεδιασμός συνεχίζεται με την κατασκευή των φ/β ισχύος 2GW στη δυτική Μακεδονία και μικρότερου μεγέθους στη Μεγαλόπολη. Επιπλέον, έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων στις ΑΠΕ ισχύος 6GWκαι στοχεύουμε το 2024 να έχουμε εγκατεστημένα έργα πάνω από 1 GW, ενώ ενδιάμεσος στόχος  είναι να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το 2022 τα 650MW». Τέλος ο κ. Κοπανάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ ταυτόχρονα θα δραστηριοποιηθεί στην καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας, στη χρήση βιομάζας και στην υδροηλεκτρική ενέργεια.