Η ενεργειακή μετάβαση στα νησιά αποτελεί αφενός έναν στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, αφετέρου μια ευρωπαϊκή δέσμευση στο πλαίσιο της πλήρους απανθρακοποίησης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα το εγχείρημα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από κινήσεις πολιτών. Επομένως, το ζήτημα της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και της εμπλοκής τοπικών φορέων είναι το ζητούμενο για την επίτευξη του στόχου. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση στα νησιά,

ενώ θα διαθέσει το επόμενο διάστημα πόρους για την υλοποίηση έργων που ενισχύουν την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορά στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όπου γίνεται προσπάθεια εκτός από τις λιγνιτικές περιοχές στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη να συμπεριληφθούν και περιοχές όπου θα γίνει μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, σε πράσινες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα νησιά.

Πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα οι πόροι από το Ταμείο προς την Ελλάδα κυμαίνονται από 3,7 δισ. ευρώ μέχρι 4,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη μπορεί να προκύψει «μπόνους» 1,5 δισ. με βάση και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης.

- O γενικός διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) κ. Κώστας Κομνηνός 

 

Όπως αναφέρει στο Energia.gr o γενικός διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) κ. Κώστας Κομνηνός  υπάρχει η δυνατότητα πλέον μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» αλλά και του Green Deal να χρηματοδοτηθούν καινοτόμα έργα για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση των νησιών. Το πρόσφατο έργο στην Τήλο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ο κ. Κομνηνός υπογραμμίζει πως «είναι απολύτως αναγκαία η ουσιαστική και έγκαιρη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων στη λήψη αποφάσεων καθώς και η ενεργοποίηση εναλλακτικών συλλογικών σχημάτων υλοποίησης έργων παραγωγής καθαρής ενέργειας, όπως οι ενεργειακές κοινότητες».

Αναφέρει ακόμα ότι λόγω της πολυμορφίας του ελληνικού χώρου χρειαζόμαστε μια πολυμορφία και στην νομοθεσία και μια εξειδίκευση του σχετικού χωροταξικού πλαισίου λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου. «Πηγαίνουμε σε ένα σχεδιασμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που περιλαμβάνει την υλοποίηση έργων που στηρίζονται στην αποκεντρωμένη παραγωγή η οποία έχει στο επίκεντρο τον πολίτη ως παραγωγό και καταναλωτή ενέργειας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αναπτυχθούν ουσιαστικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν το «όχημα» για την επίτευξη των στόχων, όμως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατοίκων σε διάφορα νησιά ενάντια στην εγκατάσταση έργων, όπως ανεμογεννήτριες. Παράγοντες της αγοράς τονίζουν την ανάγκη η πολιτεία να δράσει, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα οι κάτοικοι των νησιών και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα, δεν πέρασε απαρατήρητος ο σχολιασμός των αντιδράσεων από τον κ. Χατζηδάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. « Κάπως πρέπει να παράγεται η ενέργεια στη χώρα, εάν κλείσουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια{..}πρέπει να πάμε στις ΑΠΕ, εάν τις αρνηθούμε αυτό που θα κάνουμε είναι να είμαστε με τα κεριά» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.