Την εβδομάδα  που πέρασε είδαν το φως της δημοσιότητας σειρά εκθέσεων για τις προοπτικές της διεθνούς όσο και της Ελληνικής οικονομίας, με την μια χειρότερη από την άλλη ως προς τις προβλέψεις τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε σχεδόν 2,5 δισεκ.ανθρώπους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προβλέπει μείωση κατά 3,3 % του παγκόσμιου ΑΕΠ για όλο το 2020 (έναντι πρόβλεψης μόλις τον περασμένο Ιανουάριο για ανάπτυξη 2,8%) και -7,7% ανάπτυξη για την Ευρωζώνη

Οι εκτιμήσεις για τον αρνητικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων στην Ελληνική οικονομία διίστανται και δυστυχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω καθώς περνά ο καιρός και η ισχύς των μέτρων παρατείνεται. Έτσι το ΙΟΒΕ στα δυο σενάρια που έχει επεξεργασθεί εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5% σε ετήσια βάση εάν υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας εντός του Μαΐου και 9% εάν το lockdown επεκταθεί τον Ιούνιο. Ουδείς ασφαλώς μπορεί με βεβαιότητα αυτή την χρονική στιγμή να προβλέψει πως τελικά θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση αφού μεταβάλλονται διαρκώς τα δεδομένα. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως τείνουν να συμφωνήσουν ότι η συρρίκνωση του Ελληνικού ΑΕΠ, με οποιοδήποτε σενάριο, θα ξεπεράσει το 6% και η ανεργία θα εκτοξευθεί άνω από το 22%.

Ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμώνται  ότι θα είναι οι επιπτώσεις στην Ελληνική ενεργειακή  αγορά η οποία όχι μόνο θα δει μια μεγάλη μείωση του τζίρου της αλλά θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει σημαντικά τα επενδυτικά της πλάνα. Σε ότι αφορά τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων, φ. αερίου, ηλεκτρισμού και ενεργειακών συσκευών, από έναν τζίρο της τάξης των € 35 δισεκ. που πραγματοποιήθηκε το 2019 οι προβλέψεις για το 2020 είναι ότι αυτός θα διαμορφωθεί στα € 26- 28 δισεκ. Το πολύ, δηλ. μια πτώση 25 % με 30%. Πολύ χειρότερες όμως είναι προβλέψεις για την μείωση των επενδύσεων στην ενέργεια όπως προκύπτει από μια πρόχειρη έρευνα που πραγματοποίησε το Energia.gr το περασμένο δεκαήμερο μιλώντας με πολλά στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανωτέρω έρευνα από τα €3,5 δισεκ. που προβλέπετο να επενδυθούν συνολικά το 2020 σε όλους τους επιμέρους κλάδους είναι ζήτημα εάν οι  επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν θα φθάσουν τελικά τα €2,0 δισεκ., και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ενεργειακές και εμπορικές  επιχειρήσεις  αλλά και η βιομηχανία θα δουλεύουν κανονικά από τις αρχές Ιουνίου.  Δηλαδή ομιλούμε για μείωση της τάξης του 40% -45% .Οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο περιλαμβάνουν τις ΑΠΕ, την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας,έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας στον οικιακό τομέα και το πετρελαϊκό downstream με διάφορα έργα συντήρησης και αναβάθμισης να μετατοπίζονται για το 2021. Με το πετρελαϊκό Upstream να έχει πληγεί ιδιαίτερα με πάγωμα όλων των προβλεπόμενων επενδύσεων, καθότι ο κλάδος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και μια πρωτόγνωρη μείωση των διεθνών τιμών αργού, όπου από τα $ 70 το βαρέλι που ήτο στις  αρχές του έτους αυτό έχει κατακρημνιστεί σήμερα στα $ 28 το βαρέλι (Brent).