Η γνωστή εθνικολαϊκιστική πολιτική που ακολουθούν σε όλους τους τομείς ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον (που αποτελεί άλλωστε και το κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους) δεν άντεξε για πολύ στην επέλαση  της πανδημίας του κορωνοϊού. Ενώ και οι δύο σε μια πρώτη φάση προσπάθησαν να υποτιμήσουν τον κίνδυνο, μη λαμβάνοντας εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, απλώς για να φανούν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους, υποχρεώθηκαν

τελικά να ανακρούσουν πρύμναν και να εξαγγείλουν τις γνωστές σκληρές αποφάσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εχασε έτσι την ευκαιρία ο αλλοπρόσαλλος πρωθυπουργός της Βρετανίας να αποδείξει ότι η ένδοξη χώρα του, στην εποχή του Brexit, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υποδεέστερη Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ και ο απερίγραπτος αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να καταπιεί την υπερηφάνεια του μαζί με την υπερφίαλη θεωρία του «Αmerica First».

Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν διαφορετικά από τη στιγμή που μια απόλυτα τεκμηριωμένη μελέτη 30 βρετανών επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Επιδημιολογίας του φημισμένου Imperial College Νιλ Φέργκιουσον, ανέφερε ως συμπέρασμα ότι, χωρίς τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 2,2 εκατομμύρια, αριθμός που συγκρίνεται μόνο με τον όλεθρο που σκόρπισε η ισπανική γρίπη το 1918.

Για τη Βρετανία η ίδια μελέτη ανέβαζε τον αριθμό σε 250.000 νεκρούς στην περίπτωση λήψης ήπιων μέτρων και 510.000 αν δεν υπήρχε κανένα μέτρο, όπως πρότεινε η γνωστή θεωρία περί «ανοσίας της αγέλης», που από ανοσία μετατρέπεται τώρα μάλλον σε ανοησία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως φρόντισε να φύγει από το Μπάκιγχαμ και να κλειστεί πίσω από τα ασφαλή τείχη του Πύργου του Ουίνδσορ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου και προσπάθειας για μια σοβαρή και αποτελεσματική αντιμετώπιση της γενικότερα δύσκολης κατάστασης δεν μπορεί να αγνοηθεί το πολιτικό μήνυμα από την πλήρη επικράτηση του μετριοπαθούς Τζο Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι προηγείται ήδη κατά 6 μονάδες του προέδρου Τραμπ στην κούρσα για την προεδρία.

Υπάρχει βέβαια πολύς ακόμα δρόμος έως τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νομεβρίου, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις που έδιναν έως τώρα ως σίγουρο νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ βαθμιαία ανατρέπονται, καθώς μάλιστα υπό το βάρος της πανδημίας η αμερικανική οικονομία καταρρέει. Και ήταν η ισχυρή οικονομία που αποτελούσε έως τώρα το δυνατό χαρτί του Τραμπ. Μια ακόμα ανατροπή που επέφερε η εισβολή του κορωνοϊού.

*(Από το in.gr)