Μήνυμα με Πολλούς Αποδέκτες η Ενεργειακή Συνάντηση των Αθηνών

Μπορεί η τετραμερής υψηλού επιπέδου συνάντηση - στην οποία συμμετείχαν ΗΠΑ, Ελλάς, Κύπρος και Ισραήλ-που πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη (7/8) να θεωρήθηκε από ορισμένους ως ακόμα μια άσκηση δημοσίων σχέσεων στην προσπάθεια της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Κυριάκου  Μητσοτάκη να εκπέμψει το δικό της διεθνές στίγμα, όμως η αλήθεια είναι ότι στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Το μήνυμα αυτό δεν ήταν άλλο από την αποφασιστικότητα για οργανωμένη και μακρόπνοη συνεργασία, σε στρατηγικό και όχι μόνο επίπεδο, μεταξύ των τριών μεσογειακών χωρών και με την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ.

Αν και Ελλάς, Κύπρος και Ισραήλ έχουν από το 2010 αναπτύξει στενούς δεσμούς και συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα με επίκεντρο την άμυνα και την ενέργεια εν τούτοις παρατηρούνται αρκετά κενά και έλλειψη συντονισμού σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της αυξανόμενης Τουρκικής προκλητικότητας

energia.gr
Σαβ, 10 Αυγούστου 2019 - 14:46

Κάτι που έγινε πασιφανές τους τελευταίους δύο μήνες (εκλογική και μετεκλογική περίοδος για την Ελλάδα)  αφού δεν υπήρξε δυναμική αντίδραση από τον τριμερή άξονα στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας μέσω γεωτρητικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και σεισμικών ερευνών εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μερική απάντηση στις συνεχιζόμενες Τουρκικές προκλήσεις ήρθε να δώσει τώρα η συνάντηση της Αθήνας όπου συμμετείχαν οι υπουργοί ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ και ο Βοηθός  Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους κ. Φράνσις Φάννον.

Ο κ. Φάννον, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αυξανόμενη και απτή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για την δημιουργία ενός δομημένου και μόνιμου  τετραμελούς μηχανισμού συνεργασίας που θα επικεντρώνεται στα ενεργειακά θέματα. Ο βασικός άξονας αναφοράς του μηχανισμού αυτού θα είναι οι έρευνες και η παραγωγή υδρογονανθράκων που προάγουν οι τρείς χώρες  με την ενεργή συμμετοχή Αμερικανικών και διεθνών πετρελαϊκών καθώς και η προώθηση έργων υποδομής κοινού ενδιαφέροντος όπως ο περίφημος αγωγός East Med, ο οποίος ευρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο μελετών. Αν και ένας "πολιτικός αγωγός", όπως έχουμε υποστηρίξει μέσω αυτής της στήλης (βλέπε Σχόλιο της 27/12/2018 με τίτλο East Med: Ένας Πολιτικός Αγωγός) ο East Med είναι ένα έργο που φέρνει πλέον κοντά τις τρείς χώρες σε μια συνεργασία βάσης και με απώτερη προοπτική την ενεργειακή διασύνδεση της περιοχής με τις μεγάλες Ευρωπαϊκές αγορές. Κάτι που ασφαλώς ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα  η οποία επιθυμεί να μονοπωλήσει τον ρόλο ενεργειακής γέφυρας μεταξύ Ρωσίας -Κασπίας και Ευρώπης μέσω των αγωγών Turkish Stream και TANAP-TAP. 

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των υπουργών των ανωτέρω τεσσάρων χωρών αλλά και από το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης υπάρχει ισχυρή δέσμευση από όλους για την διαφύλαξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας των κρατών τους, όπερ μεθερμηνευόμενο τέλος στον τσαμπουκά της Τουρκίας, με παράλληλη υποστήριξη για την δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου 

της Ανατολικής Μεσογείου που εκτός από την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG θα συμπεριλαμβάνει και την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος και Ιταλίας. 

Μόνο που η τελευταία αντιδρά στην στήριξη του East Med αφού δεν συμμετείχε καν στις τρεις τελευταίες τετραμερείς σε Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα. Για αυτό τα μηνύματα της πρόσφατης ενεργειακής συνάντησης των Αθηνών είχαν αποδέκτη και την Ιταλία η  κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί το τελευταίο διάστημα με κάθε ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί από τον υπό διαμόρφωση Μεσογειακό - Ατλαντικό άξονα. Για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την επαύριον της συνάντησης των Αθηνών, η Ιταλική κυβέρνηση ανησυχούσα για την έκβαση της διαμορφούμενης ενεργειακής συμμαχίας, έσπευσε να στείλει στην Αθήνα τον υπουργό εξωτερικών της κ. Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι, ο οποίος και είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Νίκο Δένδια. Παραμένει βέβαια άγνωστο εάν η Ιταλία, υπό την πίεση της εθνικιστικής πτέρυγας Σαλβίνι, θα μπορέσει να άρει τις επιφυλάξεις της και να συμμετάσχει τελικά στην υπό εκκόλαψη και υπο την σκιά των ΗΠΑ περιφερειακή ενεργειακή συμμαχία.