Συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα η πτώση της μέσης οριακής τιμής συστήματος (ΟΤΣ), σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης του ΙΕΝΕ, που εστιάζει στην εβδομαδιαία ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταξύ άλλων.

Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ την εβδομάδα μεταξύ 21-27/5 ανήλθε στα €52.49/MWh, μειωμένη κατά 8.01% από την μέση ΟΤΣ της προηγούμενης εβδομάδας, με μέγιστη και ελάχιστη ΟΤΣ στα €66.00/MWh και στα €6.00/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση ΟΤΣ ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (22/5) φτάνοντας τα €59.90/MWh.

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα οποία συμβουλεύθηκε το ΙΕΝΕ κατά την προετοιμασία της παρούσας ανάλυσης, επισημαίνεται ότι η μείωση της μέσης ΟΤΣ καταγράφηκε εξαιτίας της υψηλής παραγωγής ΑΠΕ που σημειώθηκε τόσο τη Δευτέρα 21/5 όσο κυρίως το Σαββατοκύριακο (26/5 και 27/5). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι στο μίγμα καυσίμου καταγράφηκε αύξηση στο μερίδιο του λιγνίτη, ενώ μειώθηκε το μερίδιο του φυσικού αερίου, των καθαρών εισαγωγών και των υδροηλεκτρικών.