Μετατόπιση του Άξονος Ενδιαφέροντος σε Αίγυπτο - Κύπρο, στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα της Κύπρου έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο τις προοπτικές για μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της μεγαλονήσου, αλλά και να επαληθεύσει τις προσδοκίες για την εξεύρεση και εκμετάλλευση σημαντικών επιπλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr, η τελευταία γεώτρηση στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση Καλυψώ από την Ιταλική ΕΝΙ που μόλις ολοκληρώθηκε, εντόπισε ένα αξιόλογο κοίτασμα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Αφροδίτης, που ως γνωστό ευρίσκεται στην περιοχή 12, ανακαλύφθηκε το 2011 και έχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 200 δισ. κυβικών μέτρων (7 τρισ. κυβικών ποδιών). Την πληροφορία αυτή εξάλλου επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε κυπριακά μέσα την περασμένη Παρασκευή (2/2). Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", το κοίτασμα στο στόχο Καλυψώ προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος "Ζόρ" στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή ενισχύει τις δυνατότητες άντλησης μεγαλύτερων ποσοτήτων υδρογονανθράκων ανά χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ακόμα το μέγεθος του.
energia.gr
Δευ, 5 Φεβρουαρίου 2018 - 08:38

Η επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα της Κύπρου έρχεται να ενισχύσει όχι μόνο τις προοπτικές για μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της μεγαλονήσου, αλλά και να επαληθεύσει τις προσδοκίες για την εξεύρεση και εκμετάλλευση σημαντικών επιπλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia.gr, η τελευταία γεώτρηση στο Block 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, στη θέση Καλυψώ από την Ιταλική ΕΝΙ που μόλις ολοκληρώθηκε, εντόπισε ένα αξιόλογο κοίτασμα αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Αφροδίτης, που ως γνωστό ευρίσκεται στην περιοχή 12, ανακαλύφθηκε το 2011 και έχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 200 δισ. κυβικών μέτρων (7 τρισ. κυβικών ποδιών). Την πληροφορία αυτή εξάλλου επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε κυπριακά μέσα την περασμένη Παρασκευή (2/2).

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", το κοίτασμα στο στόχο Καλυψώ προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος "Ζόρ" στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή ενισχύει τις δυνατότητες άντλησης μεγαλύτερων ποσοτήτων υδρογονανθράκων ανά χρονική περίοδο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ακόμα το μέγεθος του. Αυτό, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, υπολογίζεται στο 35% του όγκου του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος, το οποίο ως γνωστό έχει δυναμικότητα 850 δισ. κυβικών μέτρων (30 τρισ. κυβικών ποδιών), η δε εκμετάλλευσή του από την ΕΝΙ ξεκίνησε πριν δυο μήνες, δηλαδή σε λιγότερο από 30 μήνες από την ανακάλυψη του τον Αύγουστο του 2015, σε χρόνο ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα.

Έχει ενδιαφέρον ότι τη σημερινή ανακάλυψη του κοιτάσματος αερίου στο τεμάχιο 6 είχε προβλέψει ο γεωλόγος πετρελαίων δρ. Ντίνος Νικολάου, τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ της ΚΡΕΤΥΚ, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου του ΙΕΝΕ στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 2015. Τότε, ο δρ. Νικολάου είχε υπογραμμίσει τη σημασία της αιγυπτιακής ανακάλυψης, επίσης από την ΕΝΙ, και είχε εκτιμήσει πολύ σωστά , παρουσιάζοντας πληθώρα γεωλογικών στοιχείων, ότι «το νότιο-δυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάζει πολλά ανάλογα με αυτό της αιγυπτιακής πλευράς, έτσι που να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η ανακάλυψη αρκετών μικρότερων κοιτασμάτων τύπου Ζόρ εντός της Κυπριακής ΑΟΖ».

Τόσο η ταχεία ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών και η έναρξη παραγωγής πριν λίγους μήνες στο κοίτασμα Ζόρ από την ΕΝΙ, όσο και η επίσπευση των ερευνών στο Μεσογειακό τμήμα της αιγυπτιακής ΑΟΖ από την ΕΝΙ, BP, Shell και άλλες εταιρείες, και τώρα η ανακάλυψη στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετατοπίζουν το διεθνές ενδιαφέρον στον άξονα Κύπρου -Αιγύπτου, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς κατά τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα τεμάχια 8 και 10 οι πολυεθνικές ExxonMobil και Total. Σύμφωνα δε με τους ανωτέρω αναλυτές, αυτό σημαίνει ταυτόχρονα την αποδυνάμωση του διεθνούς ενδιαφέροντος από την περιοχή της ισραηλινής ΑΟΖ (την οποία οι γνωστές πολυεθνικές δεν πλησιάζουν, καθότι διατηρούν σοβαρά ενδιαφέροντα στις Αραβικές χώρες), η οποία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα παραμείνει δέσμια του χρονοδιαγράμματος και των υποχρεώσεών της κοινοπραξίας Noble, προς την ισραηλινή κυβέρνηση, για την εκμετάλλευση του γνωστού κοιτάσματος Leviathan, το μέγεθος του οποίου -στα 621 δισ. κυβικά μέτρα- το έκανε να θεωρείται, μέχρι την ανακάλυψη του Ζόρ, το μεγαλύτερο κοίτασμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.