Οι Ενεργειακές Υποδομές Αλλάζουν το Μέλλον της Ελλάδας

Όπως υπογραμμίζεται στην τρίτη έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς την προσαρμογή των υποδομών στις ανάγκες του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι ολοένα πιο αλληλένδετες, ενώ τα τοπικά δίκτυα θα γίνονται πιο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και την απόκριση ζήτησης (demand response). Οι ριζοσπαστικές αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς στην παραγωγή ενέργειας, επισημαίνεται στην έκθεση, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για την Ευρώπη να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως στη μετάβαση προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας και παράλληλα, να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της. Η επίδειξη φιλοδοξίας σε θέματα όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η δράση για το κλίμα και η καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς και τα σωστά μηνύματα στην αγορά όσον αφορά τις τιμές, αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών
energia.gr
Δευ, 11 Δεκεμβρίου 2017 - 10:40

Όπως υπογραμμίζεται στην τρίτη έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς την προσαρμογή των υποδομών στις ανάγκες του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Η ενέργεια, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι ολοένα πιο αλληλένδετες, ενώ τα τοπικά δίκτυα θα γίνονται πιο σημαντικά στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ηλεκτροκίνηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και την απόκριση ζήτησης (demand response).

Οι ριζοσπαστικές αλλαγές που συμβαίνουν διεθνώς στην παραγωγή ενέργειας, επισημαίνεται στην έκθεση, δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για την Ευρώπη να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο παγκοσμίως στη μετάβαση προς πιο καθαρές μορφές ενέργειας και παράλληλα, να παρέχει ενεργειακή ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της. Η επίδειξη φιλοδοξίας σε θέματα όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, η δράση για το κλίμα και η καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς και τα σωστά μηνύματα στην αγορά όσον αφορά τις τιμές, αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών, προστίθεται στην έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Είναι κοινή παραδοχή ότι παρά το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών ο ενεργειακός τομέας ξεχωρίζει από κάθε άλλο τομέα οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας και αποτελεί ίσως τη μόνη ελπίδα για μία βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται ένας σοβαρός μακροπρόθεσμος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και ας ελπίσουμε ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση που έδωσε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (οι κκ. Σταθάκης και Βερροιόπουλος) από το βήμα του εφετινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ, πως μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το σχετικό πλαίσιο. Προς το παρόν, πάντως, είναι οι δυνάμεις της αγοράς που, παρά την υψηλή φορολογία και τη γραφειοκρατία, προχωρούν στην υλοποίηση των επενδύσεων με επίκεντρο τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Ο TAP, ο IGB, η αναβάθμιση του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, το project για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η επέκταση των δικτύων στο εσωτερικό της χώρας, οι υποδομές για την ανάπτυξη της χρήσης ΦΑ σε περιοχές εκτός δικτύου (LNG και CNG) αλλάζουν το τοπίο της αγοράς φυσικού αερίου. Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, της Κρήτης και (γιατί όχι μεταγενέστερα και των Δωδεκανήσων), η ενίσχυση του ανταγωνισμού με την ανάδειξη νέων παικτών πέρα από το κρατικό μονοπώλιο και η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, μετασχηματίζουν την αγορά ηλεκτρισμού με σαφέστατα ευνοϊκές επιπτώσεις στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η πρόοδος στο πλαίσιο για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων ανοίγει τον δρόμο να αποκτήσει επιτέλους η χώρα και άλλες πηγές πέραν του Πρίνου και να περιορίσει σημαντικά στο ορατό μέλλον την ενεργειακή της εξάρτηση.

Για να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στην ενεργειακή μετάβαση, χρειάζεται αυτό που χαρακτήρισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης «επενδυτικό σοκ». Και ο μόνος τρόπος για να υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές είναι, όπως είπε η πρώην ευρωβουλευτής κυρία Νίκη Τζαβέλλα στο εφετινό συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «fast track παντού». Η πολιτική ηγεσία και συνολικά το πολιτικό σύστημα έχει την ευκαιρία να αλλάξει μία και καλή το παρόν και το μέλλον της χώρας με οδηγό τις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές. Ιδού η Ρόδος λοιπόν...