Η Τεχνολογία Οδηγεί τις Εξελίξεις στην Ενέργεια

Το περασμένο Σάββατο (25/11) το Energia.gr οργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις Ενεργειακές Τεχνολογίες, το 2nd Energy Tech Forum. Είχε προηγηθεί (23-24/11) το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», που είχε ως κεντρικό θέμα τον «Μετασχηματισμό της Αγοράς Ενέργειας». Με τον ρόλο της τεχνολογίας να είναι κυρίαρχος σε σχεδόν όλες τις επιμέρους Συνεδρίες της καθιερωμένης αυτής ετήσιας συνάντησης. Βάσει των παρουσιάσεων που έγιναν στο ‘Ε&Α 2017’ και των όσων διημείφθησαν στις συζητήσεις, των panel discussions, υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτές που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. για το πως διαμορφώνεται η αγορά και πως θα εξελιχθεί από εδώ και εμπρός
energia.gr
Δευ, 27 Νοεμβρίου 2017 - 16:43

Το περασμένο Σάββατο (25/11) το Energia. gr οργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις Ενεργειακές Τεχνολογίες, το 2 nd Energy Tech Forum. Είχε προηγηθεί (23-24/11) το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», που είχε ως κεντρικό θέμα τον «Μετασχηματισμό της Αγοράς Ενέργειας». Με τον ρόλο της τεχνολογίας να είναι κυρίαρχος σε σχεδόν όλες τις επιμέρους Συνεδρίες της καθιερωμένης αυτής ετήσιας συνάντησης. Βάσει των παρουσιάσεων που έγιναν στο ‘Ε&Α 2017’ και των όσων διημείφθησαν στις συζητήσεις, των panel discussions, υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτές που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. για το πως διαμορφώνεται η αγορά και πως θα εξελιχθεί από εδώ και εμπρός. Μπορεί οι ‘πολιτικές’ που υιοθετούνται αλλά και εφαρμόζονται σε Ευρώπη και Ελλάδα να θέτουν στόχους και ενίοτε να παρέχουν κίνητρα για επενδύσεις, όμως το κλειδί για τον επιχειρούμενο σήμερα μετασχηματισμό της ενεργειακής αγοράς ευρίσκεται χωρίς αμφιβολία στις τεχνολογίες.

Ένας μετασχηματισμός που στοχεύει στην μείωση των εκπεμπόμενων αερίων του θερμοκηπίου συνολικά, και όχι μόνο CO2 , την διείσδυση σε μεγάλη κλίμακα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την μείωση της κατανάλωση ενέργειας ανά κεφαλή μέσω της προώθησης τεχνικών βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, την συστηματική μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων (δηλ. άνθρακας, πετρέλαιο, φ. αέριο) και την στροφή προς μία κοινωνία χαμηλού άνθρακα και καθαρής ενέργειας ( clean energy) με άξονα αναφοράς και συνδετικό κρίκο τον ηλεκτρισμό, που μέλλει να καταστεί ο βασικός ενεργειακός φορέας στην εποχή της απανθρακοποίησης.

Σχεδόν όλες οι πτυχές της ενεργειακής τεχνολογίας εξετάσθηκαν σε βάθος, στο 2 nd Energy Tech Forum όπου μεταξύ άλλων έγιναν τεχνολογικές επισκοπήσεις( technology reviews) από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες προερχόμενους τόσο από την βιομηχανία όσο και από ερευνητικά ιδρύματα, με προεξέχοντα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Έτσι μεταξύ των θεματικών που εξετάσθηκαν ήταν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (Δρ. Πλάτων Μπαλτάς), οι εφαρμοζόμενες σήμερα τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών συστημάτων (κ. Γιάννης Νικολετάτος), οι τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης (Δρ. Γιώργος Αγερίδης), τα έξυπνά δίκτυα και η ηλεκτροκίνηση (κ. Κωνσταντίνος Μαγκανιώτης), επισκόπηση τεχνολογιών για την αιολική ενέργεια (κ. Τάκης Χαβιαρόπουλος), η αξιοποίηση της βιομάζας με ειδική αναφορά στις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες (κ. Χρήστος Ζαφείρης), οι τεχνολογίες γεωθερμίας (Δρ. Κωνσταντίνος Καρύτσας), συστήματα ελέγχου ενεργειακών ροών στα κτίρια και οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και αναφορές στα παθητικά κτίρια (Δρ. Ιωάννης Παππάς). Επιπλέον υπήρξαν ομιλίες που εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών στην βιομηχανία όπως ήταν οι παρουσιάσεις του κ. Σπύρου Κιαρτζή (ΕΛΠΕ) που είχε ως θέμα «Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες», του κ. Ιωάννη Γιωνά για το πρωτοποριακό σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια που έχει αναπτύξει η Meazon AE, του κ. Γιώργου Γεωργαλή με θέμα «Το έργο της Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., με έμφαση στις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες» και του Χρήστου Τόμου για το έργο «Ανάπτυξης των Κοιτασμάτων Κarish and Tanin στο Ισραήλ μέσω FPSO».

Με τον καθηγητή Παντελή Κάπρο, καθηγητή Ενεργειακής Οικονομίας στο ΕΜΠ και Δ/ντή του Ε3Μ-Lab, να παρουσιάζει, κατά την έναρξη των εργασιών του Forum, ένα πανόραμα των υπό εξέλιξη ενεργειακών τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο στο χώρο του ηλεκτρισμού, των ΑΠΕ αλλά και των συνθετικών καυσίμων, με αρκετές από αυτές να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο με στόχο να υποκαταστήσουν την χρήση πολλών από τα σήμερα χρησιμοποιούμενα συμβατικά καύσιμα και μεθόδους. Με την παρουσίαση των 16 επιστημονικών εργασιών που ακολούθησαν, και επελέγησαν βάσει Call for Papers, έκλεισε το 2 nd Energy Tech Forum αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις σημαντικές δυνατότητες και επιστημονικό-τεχνολογικό ταλέντο που διαθέτει η χώρα μας για την ανάπτυξη ενεργειακών τεχνολογιών και συναφών προϊόντων για εφαρμογή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά, μέσω εξαγωγών, παγκοσμίως.

Αλλά για τις σοβαρές δυνατότητες που αναμφισβήτητα διαθέτει η χώρα μας στην ανάπτυξη και εμπορικοποίηση καινοτόμων ενεργειακών τεχνολογιών θα αναφερθεί εκτεταμένα το portal με ξεχωριστή αρθρογραφία που θα ακολουθήσει. Εάν κάτι έγινε φανερό στο 2 nd Energy Tech Forum είναι ότι ως επιστημονική και ενεργειακή κοινότητα στη σημερινή Ελλάδα, διαθέτουμε όραμα αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες και επιχειρηματική ευστροφία για τη δημιουργία μιας σοβαρής και εξαγώγιμης ενεργειακής τεχνολογικής βάσης.