Βιβλιοπαρουσίαση

Το Δίκαιο της Ενέργειας

Το Δίκαιο της Ενέργειας

Συγγραφέας: Θ. Φορτσάκης. Η ενέργεια βρίσκεται ήδη από πολύ καιρό στο επίκεντρο των συζητήσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία του πλανήτη. Όπως ήταν φυσικό, το παγκόσμιο αυτό ενδιαφέρον οδήγησε στη συστηματική ενασχόληση με θέματα της ενέργειας και τους νομικούς. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο πολυκλαδικών κανόνων με αντικείμενο την ενέργεια, με προέλευση τόσο από το ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο δίκαιο.

Έκδοση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ και την Προστασία των Δασών

Έκδοση της ΕΛΕΤΑΕΝ για τις ΑΠΕ και την Προστασία των Δασών

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εξέδωσε μια νέα έκδοση με τίτλο «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εργαλείο ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας: Ζητήματα εφαρμογής και ερμηνείας της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας», στην οποία περιλαμβάνονται τα σημειώματα έγκριτων επιστημόνων και ειδικών του χώρου και οι θέσεις τους για το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα.

Πράσινος Μισθός: Δημιουργία Νέων Εργασιών για το Περιβάλλον

Πράσινος Μισθός: Δημιουργία Νέων Εργασιών για το Περιβάλλον

Μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και της ανεργίας, προτείνει η καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού-Αρβανίτη στο βιβλίο της με τίτλο «Πράσινος Μισθός». Όπως υποστηρίζει εδώ και 25 χρόνια η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής, η θέσπιση ενός πράσινου μισθού για την απασχόληση των ανέργων σε περιβαλλοντικά προγράμματα, θα είχε ιδιαίτερα οφέλη, τόσο για την οικονομία, όσο και για την οικολογία.

Ημερολόγιο 2011: 52 Εύκολες Πράσινες Κινήσεις για το 2011 που Βελτιώνουν και τη Δική σου Οικονομία!

Ημερολόγιο 2011: 52 Εύκολες Πράσινες Κινήσεις για το 2011 που Βελτιώνουν και τη Δική σου Οικονομία!

Μικρές καθημερινές κινήσεις που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, αλλά και την τσέπη μας, προτείνει το ημερολόγιο της Βάνιας Βέρα για το 2011. Τονίζεται ότι αν ο καθένας μας κάνει της αλλαγές που μας ταιριάζουν, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ την σημερινή ποιότητα ζωής στον τόπο μας σε όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε έτσι όλοι μέρος της λύσης που διασφαλίζει την ικανότητα του πλανήτη να υποστηρίξει ζωή για τις μελλοντικές γενιές.

«Η Διείσδυση του Δημοσίου Δικαίου στη Ρύθμιση Αγορών Δικτύου», της Αικατερίνης Ν. Ηλιάδου, Δικηγόρου Δ.Ν.,  Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2010

«Η Διείσδυση του Δημοσίου Δικαίου στη Ρύθμιση Αγορών Δικτύου», της Αικατερίνης Ν. Ηλιάδου, Δικηγόρου Δ.Ν., Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2010

Αντικείμενο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος του συγγράμματος της δικηγόρου Αικατερίνης Ηλιάδου είναι η διείσδυση του δημοσίου δικαίου στη ρύθμιση αγορών δικτύου, η οποία αναδεικνύεται εξαιτίας της εφαρμογής πολιτικής απελευθέρωσης στους τομείς αυτούς. Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με την εφαρμογή κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού, ο ρόλος του κράτους μετατρέπεται σταδιακά από κατεξοχήν φορέα της σχετικής οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμιστή των αγορών.

Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα

Μια Νέα Εξωτερική Πολιτική για την Ελλάδα

«Το ανά χείρας βιβλίο, με τις πολλές του παραπομπές και το αποδεικτικό του υλικό, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στα προβλήματα που βιώνει σήμερα η χώρα μας - προβλήματα οικονομικά, διπλωματικά αλλά και ηθικά, τα οποία είναι σαφώς πιο αλληλένδετα από ό,τι πολλοί θεωρούν. Η επικέντρωση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι συμμερίζομαι απολύτως την ανησυχία, την αγωνία, τη σύγχυση και την οργή που αισθάνονται σήμερα οι συμπατριώτες μου για τους κατά καιρούς κυβερνώντες.

«Ο Πρίγκιπας των Νεφών»

«Ο Πρίγκιπας των Νεφών»

Γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό; Τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, ανάμεσα στ’ αστέρια; Γιατί τα σύννεφα είναι λευκά; Με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα; Πώς σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες; Σε αυτά τα ερωτήματα των παιδιών (αλλά συχνά και των μεγάλων) έρχεται να δώσει απαντήσεις το παγκόσμιο best seller με τίτλο «Ο πρίγκιπας των Νεφών», του αστροφυσικού, μαθητή του Stephen Hawking, Dr. Κριστόφ Γκαλφάρ

«Από τον Μπους στον Ομπάμα»

«Από τον Μπους στον Ομπάμα»

Ο συλλογικός τόμος «Από τον Μπους στον Ομπάμα – Η Διεθνής Πολιτική σε έναν κόσμο που αλλάζει», (εκδόσεις Παπαζήση, Ιανουάριος 2010) δεν αποτελεί ένα απλό σύνολο κειμένων για την μετάβαση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου. Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο πρόσφατα αποβιώσας πρέσβης ε.τ. Βύρων Θεοδωρόπουλος, «από μόνος του ο τίτλος του βιβλίου “Από τον Μπους στον Ομπάμα” ίσως να είναι παραπλανητικός, αν ο επίδοξος αναγνώστης νομίσει ότι πρόκειται για μια σειρά μελετών για την εξέλιξη της σημερινής αμερικανικής πολιτικής»

The Frugal Superpower: Americas Global Leadership in a Cash-Strapped Era

The Frugal Superpower: America's Global Leadership in a Cash-Strapped Era

Μία στρατηγική απεμπλοκής των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή μέσω της μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου προτείνει ο καθηγητής Michael Mandelbaum, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «The Frugal Superpower: America's Global Leadership in a Cash-Strapped Era». Καθώς ο συγγραφέας θεωρεί ότι καμία πολιτική από όσες εφαρμόστηκαν, αλλά και από όσες εφαρμοστούν στα άμεσο μέλλον, δε φαίνεται ικανή να κάνει τη Μέση Ανατολή ασφαλή για τις ΗΠΑ και γενικά για όλον τον κόσμο, πιστεύει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι παθολογίες της περιοχής δεν θα βλάψουν το παγκόσμιο σύστημα. Και μόνος τρόπος για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι να μειωθεί η σημασία της Μέσης Ανατολής

Power Choices: Pathways to Carbon-Neutral Electricity in Europe by 2050

Power Choices: Pathways to Carbon-Neutral Electricity in Europe by 2050

Ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος Eurelectric παρουσιάζει τις τάσεις της αγοράς ηλεκτρισμού της Ευρώπης σε μια περιεκτική μελέτη του με τίτλο «Ενεργειακές Επιλογές: Οι Οδοί προς μια Ουδέτερη σε Άνθρακα Ηλεκτρική Παραγωγή για το 2050». Για την εκπόνηση της σημαντικής αυτής ανάλυσης χρησιμοποιήθηκε το ενεργειακό μοντέλο PRIMES που έχει αναπτύξει το εργαστήριο E3 MLAB του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου υπό τον Δρ. Παντελή Κάπρο.

The Squeeze

The Squeeze

Το επίκαιρο αυτό νέο βιβλίο του TomBower αναφέρεται στο πετρέλαιο, τις εταιρείες και τα πρόσωπα που κινούνται εντός και εκτός του πετρελαϊκού χώρου και που με τις φιλοδοξίες τους και τα σχέδια τους καθορίζουν εν πολλοίς τις εξελίξεις σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο η άριστη γνώση του αντικειμένου και η πρόσβαση σε ανέκδοτα αρχεία που κάνουν το βιβλίο αυτό τόσο ενδιαφέρον όσο ο απαράμιλλος τρόπος γραφής του συγγραφέα ο οποίος έχει στο ενεργητικό του 17 βιβλία ερευνητικής δημοσιογραφίας (investigative journalism) με ευρύτατη θεματολογία που κυμαίνεται από βιογραφίες αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων όπως λ.χ. ο εκδότης Robert Maxwell και ο βιομήχανος Tiny Rowland μέχρι τον χρυσό των Ναζί και το Βρετανικό ποδόσφαιρο

Putin’s Oil – Το Πετρέλαιο του Πούτιν

Putin’s Oil – Το Πετρέλαιο του Πούτιν

Το βιβλίο «Putin’s Oil» («Το Πετρέλαιο του Πούτιν»), αφηγείται την ιστορία των ενεργειακών πολέμων της Ρωσίας και αναλύει τις συνέπειές τους για την ίδια, αλλά και τον κόσμο συνολικά. Γραμμένο από τον ανταποκριτή του BBC, Μάρτιν Σίξσμιθ, επικεντρώνεται στον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον «ολιγάρχη» που κάποτε ήλεγχε την Yukos, τη μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή, πριν ακόμη συμπληρώσει τα 40 του έτη.

Σταυροφόροι Χωρίς Σταυρό

Σταυροφόροι Χωρίς Σταυρό

Το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η προεδρία Μπους ήταν το δικό της αυτοκρατορικό σχέδιο. Κατέρρευσε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, συμβάλλοντας στην εκλογή του Ομπάμα. Η ιρακινή αντίσταση και οι Ταλιμπάν πολεμούν για τους δικούς τους λόγους, αλλά ο αγώνας τους έφερε ένα πλανητικής σημασίας γεωπολιτικό αποτέλεσμα.

Το Στρατηγικό Βάθος. Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας.

Το Στρατηγικό Βάθος. Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας.

Κυκλοφορεί στα Ελληνικά το βιβλίο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τίτλο «Το Στρατηγικό Βάθος, η Διεθνής Θέση της Τουρκίας», το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί τη Βίβλο της εξωτερικής πολιτικής της γειτονικής χώρας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί πλέον.

Η Πολιτική των Κλιματικών Αλλαγών

Η Πολιτική των Κλιματικών Αλλαγών

Το βιβλίο του Άντονι Γκίντενς μας εισάγει στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, εστιάζοντας κυρίως στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίες έτσι ώστε η ανθρωπότητα να αποτρέψει το φαινόμενο αυτό. Το γενικότερο εγχείρημα και τα κύρια ερωτήματα που πραγματεύεται ο συγγραφέας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρονται και επείγοντα

Κι αν Όλα Όσα Λένε οι Οικολόγοι Δεν Είναι Αλήθεια;

Κι αν Όλα Όσα Λένε οι Οικολόγοι Δεν Είναι Αλήθεια;

Ο άνθρακας είναι πιο θανατηφόρος από τον αμίαντο. Και τα δύο είναι εκατό φορές πιο θανάσιμα από τις πυρηνικές ακτινοβολίες. Η καταστροφή του Σεβέζο δεν σκότωσε παρά τον διευθυντή του εργοστασίου: τον δολοφόνησαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες.