Η πολιτική οικονομία της ΟΝΕ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σοβαρής θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η βασική ιδέα που επιχειρεί ν' αναδείξει το βιβλίο αυτό είναι ότι, η κρίση αυτή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ που έχει επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτυπώνει την επίδραση του κυρίαρχου σήμερα μοντέλου οικονομικής θεωρίας της "νέας συναίνεσης"

Η πολιτική οικονομία της ΟΝΕ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σοβαρής θεσμικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Η βασική ιδέα που επιχειρεί ν' αναδείξει το βιβλίο αυτό είναι ότι, η κρίση αυτή είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ που έχει επιβάλλει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία αποτυπώνει την επίδραση του κυρίαρχου σήμερα μοντέλου οικονομικής θεωρίας της "νέας συναίνεσης". Η βασική θέση του είναι ότι η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη εξαρτάται, σε σημαντικό βαθμό, από το ρεαλισμό των υποθέσεων και παραδοχών της "νέας συναίνεσης".

Το βιβλίο επιχειρεί να δείξει τα σαθρά θεμέλια του μοντέλου της "νέας συναίνεσης" και το μεγάλο έλλειμμα ρεαλισμού της συγκεκριμένης προσέγγισης για την κατανόηση της λειτουργίας των καπιταλιστικών οικονομιών μέσα στις οποίες ζούμε. Στο πλαίσιο αυτό αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη και σημειώνεται η ευθύνη της στην τρέχουσα κρίση χρέους.

Τέλος, το βιβλίο συσχετίζει το μέλλον της Ε.Ε. με την εφαρμογή μιας εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής, που θα στοχεύει στην πλήρη απασχόληση, τη δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τίτλος: «Οικονομική Πολιτική Σταθεροποίησης και Αστάθεια στην ΟΝΕ»
Συγγραφείς: Γεώργιος Αργείτης και Αθανάσιος Κορατζάνης
Εκδόσεις: Παπαζήση
Σειρά: «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική»
Έτος Έκδοσης: 2011
Τόπος Έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 212
ISBN: 960-02-2536-2