Γιάννης Φωτόπουλος: Το Μεγάλο Βήμα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ

Γιάννης Φωτόπουλος: Το Μεγάλο Βήμα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ
στην Μανταλένα Πίου
Δευ, 24 Φεβρουαρίου 2014 - 09:39
Mε σειρά στρατηγικών κινήσεων στο εξωτερικό, σε περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κατάφερε η «Ασπροφός», εταιρεία του ομίλου των ΕΛΠΕ, να αντεπεξέλθει στις πιέσεις από την ύφεση στην εγχώρια αγορά, δηλώνει στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Φωτόπουλος

Mε σειρά στρατηγικών κινήσεων στο εξωτερικό, σε περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας κατάφερε η «Ασπροφός», εταιρεία του ομίλου των ΕΛΠΕ, να αντεπεξέλθει στις πιέσεις από την ύφεση στην εγχώρια αγορά, δηλώνει στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Φωτόπουλος.

Πώς μία εταιρεία με δράση 30 χρόνων βλέπει την περαιτέρω πορεία της εν μέσω της ύφεσης;

Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είναι στενά συνδεδεμένη με τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα και κυρίως, αλλά όχι μόνο, με αυτές στον κλάδο των διυλιστηρίων πετρελαίου, όπου συνέβαλε σε όλα τα έργα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων διυλιστηρίων του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) και του φυσικού αερίου. Ειδικά στο φυσικό αέριο, από το 1987 που ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα εισαγωγής και διανομής του στην Ελλάδα η ΑΣΠΡΟΦΟΣ είχε και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά όσο αφορά τη μελέτη και την επίβλεψη της κατασκευής τους για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Η οικονομική κρίση αναπόφευκτα οδήγησε σε δραματική μείωση σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε μια συρρικνωμένη εσωτερική αγορά. Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις από τις αρχές του 2012 στραφήκαμε προς άλλες αγορές, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας σειρά ενεργειών προώθησης στο εξωτερικό. Έχουμε επιλέξει περιοχές όπου υλοποιούνται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στον τομέα της Ενέργειας, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική, η Ρωσία, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και αλλού. Αναπτύξαμε δίκτυο επαφών και τοπικών συνεργασιών αξιοποιώντας τις επιχειρηματικές σχέσεις των ΕΛΠΕ, συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια στη Μόσχα, στο Ντουμπάι, στη Ρώμη, και βεβαίως στην Αθήνα, που ολοένα και πυκνότερα ελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας σε θέματα υδρογονανθράκων.

Ξεκινήσαμε κυριολεκτικά από το μηδέν, κινηθήκαμε εντατικά και μεθοδικά στηριζόμενοι στην τεχνογνωσία μας, στην αξιοπιστία μας και στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό μας και σήμερα πλέον, μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, έχουμε δομήσει συνεργασίες στη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία και συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών σ' αυτές τις χώρες.

Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες και αλλού όπως στην Πολωνία, την Αλγερία, την Τυνησία, μέχρι και το Αφγανιστάν.

Έτσι, το όνομα της εταιρείας μας, του Ομίλου μας και της χώρας προβάλλονται μέσα από αυτές τις δράσεις μας σε αυτά τα μέρη του κόσμου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία. Το 2012-2013 η ΑΣΠΡΟΦΟΣ διεκπεραίωσε σημαντικό κομμάτι των μελετών για τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία, μέσω της Β. Ελλάδας.

Πού εδράζετε τη νέα σας εξωστρεφή στρατηγική; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα επιτύχετε;

Στηριζόμαστε στην τεράστια δεξαμενή τεχνικής εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού μας στη διαχείριση σύνθετων έργων. Μια γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από τη συμμετοχή των μηχανικών μας σε χιλιάδες, στην κυριολεξία, έργων για 30 συνεχή χρόνια. Η μακρόχρονη και άρτια τεχνογνωσία αποτελεί το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας μας: γνωρίζουμε τη δουλειά μας σε μεγάλο εύρος και βάθος.

Μέσα από ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού απλοποιήσαμε την εσωτερική οργάνωσή μας για να είμαστε περισσότερο ευέλικτοι, ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί. Είμαστε πιστοποιημένοι από ανεξάρτητους διεθνείς φορείς οι οποίοι ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την τήρηση των διαδικασιών, ώστε η ποιότητα των υπηρεσιών μας να παραμένει συνεχώς σε υψηλά επίπεδα.

Κυρίως επενδύσαμε στην τακτική και με πολλαπλά μέσα ενημέρωση του προσωπικού για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως εταιρεία και για το ρόλο των εργαζομένων στην εξυπηρέτηση της στρατηγικής μας για εξωστρέφεια. Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο με την κινητοποίηση και τη συμμετοχή όλου του προσωπικού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με επιτυχία, γεγονός που ήδη αποδεικνύεται στην πράξη. Έχουμε δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας την επόμενη δεκαετία.

Αντιμετωπίζουμε σκληρό ανταγωνισμό στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, κατά κύριο λόγο από ασιατικές χώρες. Χρειάσθηκε, λοιπόν, να μειώσουμε δραστικά τα κόστη μας για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τη θέση μας στη διεθνή επιχειρηματική αρένα. Δεν φθάσαμε ? και δεν θέλαμε να φθάσουμε - στα χαμηλά επίπεδα των Ασιατών, από την άλλη όμως, όπως προανέφερα, έχουμε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είναι η κορυφαία τεχνογνωσία και η ποιότητα της δουλειάς μας.

Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρίες συμβούλων μηχανικών στον κόσμο με «δικά μας» διυλιστήρια και, επομένως, με το προνόμιο να κρίνουμε την εφαρμογή των προτάσεων και των μελετών μας στην πράξη.

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε συνεργασία με τα διυλιστήρια.

Ποιος είναι ο ρόλος και η συνεισφορά της ΑΣΠΡΟΦΟΣ στην κοινωνία;

Η ΑΣΠΡΟΦΟΣ, στην 30χρονη πορεία της, έχει εκτελέσει πληθώρα έργων στον τομέα των διυλιστηρίων και αγωγών πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου. Η δράση της αυτή αποτέλεσε την βάση ανάπτυξης ενός τεχνικού θεματοφύλακα στην χώρα μας στους τομείς της ενέργειας, της διύλισης πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των αγωγών, οι οποίοι τόσο στο παρελθόν αλλά απ' όσο φαίνεται περισσότερο στο μέλλον θα αποτελέσουν πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας μας.

Η δομή και η εμπειρία μας προσδίδει μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα δυνατότητες διαχείρισης πολύπλοκων και μεγάλης κλίμακας έργων, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές. Κατά την 30χρονη διαδρομή της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, έχουν εργασθεί σε αυτήν πάνω από 2.000 μηχανικοί, αποκτώντας μια εκπαίδευση στα πρότυπα διεθνών εταιρειών και εμπειρία που, στη συνέχεια την μεταλαμπάδευσαν, σε άλλους εργοδότες, κάποιοι μάλιστα ίδρυσαν δικές τους εταιρείες.

Από την άλλη, έχουμε δώσει και συνεχίζουμε να δίνουμε τμήματα των έργων που αναλαμβάνουμε σε άλλα μελετητικά γραφεία που εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, σε επιστημονικούς φορείς. Το τελευταίο 18μηνο, αναπτύξαμε δεσμούς με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες με σκοπό τη συνεργασία για την ανάληψη και εκτέλεση έργων από κοινού εκτός Ελλάδος. Παράλληλα, σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες συνεργαζόμαστε ακόμη και με Έλληνες ανταγωνιστές μας, εφόσον κερδίζουμε όλοι μέσα από αυτά τα συνεργατικά σχήματα, ενώ βάζουμε και τις βάσεις για να αναλάβουμε από κοινού μεγαλύτερης έκτασης έργα σε άλλα μέρη του κόσμου. Θα λέγαμε ότι, η συνεισφορά της ΑΣΠΡΟΦΟΣ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι πολύπλευρη και μοναδική στη χώρα. Αυτήν την συνεισφορά στοχεύουμε να επεκτείνουμε τα επόμενα έτη μέσα από την άμεση εμπλοκή μας στα κύρια αναπτυξιακά έργα στην χώρα και στο εξωτερικό.

Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή της ΑΣΠΡΟΦΟΣ στις αναμενόμενες εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα;

Σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ αναπτύσσουμε όλες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όταν αρχίσουν τα αντίστοιχα έργα.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες

Ποιες θεωρείτε ως σπουδαιότερες επιτυχίες στη διετία που πέρασε;

Αρχίσαμε να δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Πήραμε δουλειές στην Κύπρο, στην Γκαμπόν της Αφρικής, στην Αυστρία, στη Σερβία, στην Κροατία, στη Σ. Αραβία. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τον δείκτη ικανοποίησης των πελατών μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η ΑΣΠΡΟΦΟΣ ανταποκρίνεται με συνέπεια στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, προσθέτοντας έτσι αξία στις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.

- Εχουμε δομήσει συνεργασίες στη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, το Ομάν, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κροατία και συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών σ' αυτές τις χώρες

-Έχουμε δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς και το οποίο μπορεί να διασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας την επόμενη δεκαετία

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 22/02/2014)

Διαβάστε ακόμα