Γιάννης Τσιπουρίδης: Η Φημολογία για τις Επιδοτήσεις Βλάπτει Περισσότερο από ότι η Ίδια η Μείωσή τους

Γιάννης Τσιπουρίδης: Η Φημολογία για τις Επιδοτήσεις Βλάπτει Περισσότερο από ότι η Ίδια η Μείωσή τους
Του Χάρη Αποσπόρη
Πεμ, 15 Δεκεμβρίου 2011 - 07:41
Συνέντευξη παραχώρησε ο Γιάννης Τσιπουρίδης, Δνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο Energia. gr, όπου αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, στις τοπικές αντιδράσεις κατά των αιολικών, αλλά και στο επίμαχο ζήτημα των επιδοτούμενων τιμών των ΑΠΕ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γιάννης Τσιπουρίδης, Δνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο Energia. gr, όπου αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Μεγαλόπολη και Κοζάνη, στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, στις τοπικές αντιδράσεις κατά των αιολικών, αλλά και στο επίμαχο ζήτημα των επιδοτούμενων τιμών των ΑΠΕ. Τόνισε όσον αφορά τα φ/β, ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ενός «παγώματος» της αγοράς εάν μειωθούν οι εγγυημένες τιμές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κ. Τσιπουρίδη, αρκετός λόγος έχει γίνει φέτος για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η διαδικασία και πότε αναμένονται εξελίξεις;

Μιλάμε για δύο πολύ σημαντικά έργα, η κατασκευή και υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν μία νέα αναπτυξιακή πνοή στην χώρα μας. Το ένα αφορά ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW σε έκταση 2.000 στρεμμάτων εντός του λιγνιτωρυχείου της Μεγαλόπολης και το άλλο αφορά το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW στην Κοζάνη.

Η ετήσια παραγωγή του πάρκου στη Μεγαλόπολη υπολογίζεται περίπου σε 70.000.000 κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας, αρκετή για να καλύψει την ετήσια συνολική κατανάλωση 20% των νοικοκυριών του Νομού Αρκαδίας. Η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 κατά 70.000 tn ετησίως και 250 tn SO2. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός στην εταιρεία J& P ΑΒΑΞ ΑΕ. Για την υπογραφή της Σύμβασης θα πρέπει προηγουμένως να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει την ικανοποιητική για την Επιχείρηση απόδοση του Έργου.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη θα αναπτυχθεί σε περιοχή 5.200 στρεμμάτων στο Λιγνιτικό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια επένδυση με συνολικό ύψος της τάξης των € 500 εκατ. Η παραγωγή του σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται να καλύπτει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ η λειτουργία του υπολογίζεται να συμβάλλει στην αποφυγή εκπομπής ρύπων CO2 περίπου 300.000 tn ετησίως. Ταυτόχρονα, θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή και μονάδα κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εθνική προστιθέμενη αξία στο έργο και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν 550 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής (2 έτη) και μόνιμες 200 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου έχει σταλεί στους 15 επιλαχόντες η Πρόσκληση για την Κατάθεση Δεσμευτικών Προσφορών η οποία αφορά στην επιλογή στρατηγικού εταίρου. Η επιλογή στρατηγικού εταίρου θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα οικονομική προσφορά και σύμφωνα με τη συνολική βαθμολογία της κάθε προσφοράς. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκπροσώπων των εταιρειών που συμμετέχουν στην τελική φάση, στην υποψήφια για εγκατάσταση θέση. Οι τελικές προσφορές θα έχουν υποβληθεί στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2012, και ευελπιστούμε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή να ξεκινήσει αρχές Φθινοπώρου.

 

Πως αξιολογείτε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια και τι περιμένετε ότι θα συμβεί στην ελληνική αγορά μόλις μειωθούν οι εγγυημένες τιμές, όπως έχει προαναγγείλει το ΥΠΕΚΑ; Έχουν λόγο να φοβούνται οι επενδυτές για το ενδεχόμενο ενός «παγώματος», όπως συνέβη σε άλλες αγορές της Ευρώπης;

 

Μετά από μια μακρά περίοδο ακινησίας η αγορά των φωτοβολταϊκών άνοιξε πέρσι και έκτοτε είδαμε μια ταχύτατη ανάπτυξη. Νομίζω ότι θα κλείσει η χρονιά με συνολικά 500 MW εγκατεστημένα Φ/Β, ένα νούμερο που κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί πριν ελάχιστο διάστημα. Δεν νομίζω να επηρεαστεί σημαντικά η αγορά από μια μείωση τιμών για 2 λόγους. Πρώτον γιατί οι ίδιοι οι φορείς (αν και όχι όλοι) ζήτησαν τη μείωση και δεύτερον γιατί μεγάλος αριθμός έργων έχουν ήδη «κλειδώσει» τις υψηλές εγγυημένες τιμές. Θεωρώ πως περισσότερο φοβάται η αγορά το πάγωμα της ρευστότητας στη χρηματοδότηση έργων που είναι υπαρκτό, καθώς και το «σπεκουλάρισμα» γύρω από την πιθανολογούμενη μείωση. Η συζήτηση για μείωση κάνει περισσότερο κακό από ότι θα κάνει η ίδια η μείωση αν και όταν έρθει.

Τι προσδοκά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη συνεργασία της με την κινεζική Sinovel στα αιολικά; Υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για συγκεκριμένα έργα στη χώρα μας;

Το κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που εκφράστηκε για πρώτη φορά επισήμως τον περασμένο Απρίλιο με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και Sinovel, επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης στη χώρα μας 15μελούς αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Sinovel, Χαν Τζουλιάνγκ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε συνάντηση που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κινεζική αντιπροσωπεία είχε μια γενική ενημέρωση για τις εξελίξεις στον «πράσινο» ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπως feed in tarrifs, αδειοδοτικό καθεστώς, εγκατεστημένη ισχύς, κα.

Επιπλέον, επισκεφθήκαμε και δύο αιολικά πάρκα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο νομό Ρεθύμνης, στην Κρήτη και συζητήσαμε τις βασικές λεπτομέρειες για τη συνεργασία των δύο πλευρών. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με στόχο την υπογραφή συμφωνίας.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προσδοκά υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας με την Sinovel που υπόγραψε ο πρόεδρος, Αρθούρος Ζερβός κατά την επίσκεψη του στην Κίνα. Δηλαδή, συνεργασία στην υλοποίηση επενδύσεων σε αιολικά πάρκα χερσαία και θαλάσσια στην Ελλάδα, καθώς και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών στη χώρα μας.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των αιολικών στην Ελλάδα είναι οι τοπικές αντιδράσεις. Πως τοποθετείται η εταιρεία σας απέναντι στο φαινόμενο αυτό και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις;

Η ανάπτυξη και η περιβαλλοντική προστασία δεν αποτελούν αντικρουόμενες έννοιες, αλλά συμπληρωματικές. Η σχέση είναι συνεργατική και όχι ανταγωνιστική. Πρόκειται για ένα δίδυμο το οποίο συναντάμε σε ποικίλες και σχεδόν καθημερινές εκφάνσεις στη ζωή μας. Ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία σημαίνει μία σειρά από αλλαγές που αγγίζουν όλους μας, κυρίως όμως σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας. Σημαίνει να κατανοήσουμε ότι όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος δεν εννοούμε την αποστείρωσή του από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, αλλά την αποδοχή των κανόνων εκείνων που εγγυώνται την αειφορία της ανάπτυξης.

Σημαίνει μία δυναμική που μπορεί να δώσει μία άλλη πνοή στις κοινωνίες μας, τις οικονομίες, τον πολιτισμό, στην ίδια μας τη ζωή.

Το φυσικό περιβάλλον και η βιοποικιλότητα δεν κινδυνεύουν από τις ΑΠΕ.

Κινδυνεύουν πρωτίστως από την κλιματική αλλαγή και από πολλές άλλες πηγές ενέργειες, πλην όμως των ΑΠΕ.

Η καλύτερη προστασία για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα θα είναι η ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης από ΑΠΕ.

Προφανώς γίνεται επέμβαση στο περιβάλλον και με τις ΑΠΕ. Είναι όμως η μικρότερη δυνατή για τον επιδιωκόμενο στόχο της κάλυψης της ενεργειακής ζήτησης. Και ως επέμβαση είναι μόνο τοπική και περιορισμένη χρονικά.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η περιφερειακή ανάπτυξη και η εθνική οικονομία μόνο οφέλη έχουν να αποκομίσουν από την ανάπτυξη των ΑΠΕ και αυτό είναι ευθύνη μας να καταφέρουμε να το μεταδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες.

Οι ΑΠΕ θέλουν την αγάπη μας και τη φροντίδα μας για να μεγαλώσουν και να μας προσφέρουν τα οφέλη τους. Ας απομονώσουμε τις φωνές εκείνες που για δικούς τους λόγους αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση και καθυστερούν ή ακόμη και ακυρώνουν την ανάπτυξη τους.

Πιστεύετε ότι έχει προοπτικές το πρόγραμμα «Ήλιος» και αν ναι, πρόκειται να συμμετάσχει και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες;

Η επιστημονική κοινότητα, η διακυβερνητική για τις κλιματικές αλλαγές και όλοι γενικά οι φορείς που αγωνιούν για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας καταλήγουν ότι η λύση απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη των ΑΠΕ, θέτοντας ως στόχο μια κοινωνία 100% ΑΠΕ το 2050. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει έργα όπως το ΗΛΙΟΣ. Θα απαιτήσει με άλλα λόγια τη δημιουργία πράσινων αγωγών του ΗΛΙΟΥ, του ΑΙΟΛΟΥ του ΗΦΑΙΣΤΟΥ. Άλλωστε και το πολυσυζητημένο DESERTEC αναπτύχθηκε με την ίδια φιλοσοφία.

Το σχέδιο «Ήλιος» αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση έως και 10.000 MW φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα με τη δημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου πράσινου ενεργειακού αγωγού Νότου - Βορρά, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων κρατών- μελών.

Εκτός από φιλόδοξο είναι και ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα διασύνδεσης για τη μεταφορά της ενέργειας.

Επειδή έχω και στο παρελθόν εκφραστεί θετικά για τη δημιουργία αυτών των πράσινων αγωγών, πιστεύω ότι το πρόγραμμα έχει προοπτικές.

Που θα επικεντρωθεί η επενδυτική στρατηγική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα επόμενα χρόνια;

Με βασικό μας άξονα την επένδυση σε όλες τις καινοτόμες ανανεώσιμες τεχνολογίες για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ανανεώνουμε τον ενεργειακό μας στόλο. Με το νέο επενδυτικό μας πρόγραμμα, με γεωγραφική διασπορά από τη Γαύδο μέχρι τη Ροδόπη και από τη Ρόδο μέχρι την Κεφαλληνία, δεσμευόμαστε τόσο για την προσθήκη νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ -που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων παραγωγής ενέργειας- όσο και για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ενίσχυση και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ενισχύουμε άμεσα τον ενεργειακό στόλο μας με 100 MW έργων τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Διαθέτουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο μελλοντικών επενδύσεων εντός Ελλάδος και παράλληλα εξετάζουμε την ευρύτερη ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Εντός του 2012 ολοκληρώνεται ένα σύμπλεγμα 9 αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 35,1 MW, στη Λέσβο, την Πάρο, τον Μαραθόκαμπο και το Πυθαγόρειο Σάμου, τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Σίφνο τα Ακούμια και το Κοπρινό Ρεθύμνου Κρήτης.

Στον τομέα της γεωθερμίας σχεδιάζουμε την εκμετάλλευση των πέντε γεωθερμικών πεδίων, στη Λέσβο, στην Κίμωλο, στα Μέθανα, στη Νίσυρο και στη Μήλο, πάντοτε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας αξιοποίησης βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία.

Και δεν σταματάμε εδώ, κατασκευάζουμε έργα που συνδυάζουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διακρίνονται για την καινοτομία τους ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Υβριδικό Ενεργειακό έργο Ικαρίας, το Υβριδικό έργο Γαύδου και εξετάζουμε και την ανάπτυξη κι άλλων υβριδικών έργων στην Κρήτη και τη Λέσβο.

Τον τελευταίο καιρό αναφερόμαστε συχνά σε καινοτόμες τεχνολογίες στις ΑΠΕ. Τι έχει να επιδείξει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε αυτόν τον τομέα;

Όπως είναι γνωστό η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. υλοποιεί ένα από τα πλέον πρωτοπόρα και καινοτόμα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας, συνολικής επένδυσης περίπου 40 εκ. €. Το έργο αυτό θα συνδυάζει αποτελεσματικά την εκμετάλλευση των υδάτων που υπερχειλίζουν από το υφιστάμενο φράγμα στο Πέζι, με την αξιοποίηση της αιολικής παραγωγής. Αποτελείται από δύο Μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς (ΜΥΗΕ Προεσπέρας, ισχύος 1,05 MW και ΜΥΗΕ Κάτω Προεσπέρας, ισχύος 3,1 MW), ένα αντλιοστάσιο (με 12 αντλίες των 250 KW έκαστη) και το Αιολικό Πάρκο Στραβοκουντούρας με τρεις ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 2,7 MW. Η επιτυχής λειτουργία του θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της διείσδυσης της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στο ηλεκτρικό σύστημα του νησιού (ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες), περιορίζοντας σημαντικά τη λειτουργία του υφιστάμενου Θερμικού Σταθμού στον Άγιο Κήρυκο που σήμερα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις ανάγκες του νησιού, επιτυγχάνοντας αποφυγή εκπομπής CO2 της τάξεως των 13.600 τόνων/έτος.

Οι καινοτομίες στην ανάπτυξη του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας δεν περιορίζονται μόνο στην λειτουργία του, αλλά και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου λογισμικού εποπτείας και ρύθμισης της λειτουργίας και του συντονισμού του συνόλου των Μονάδων Παραγωγής Ενέργειας που βρίσκονται, ή προβλέπεται μελλοντικά να εγκατασταθούν στην Ικαρία, μέσω ενός νέου δικτύου οπτικών ινών που θα διατρέχουν το νησί.

Εκτός από τις εργασίες κατασκευής του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. έχει υπογράψει Σύμβαση για την κατασκευή νέου Δικτύου Ηλεκτροδότησης στο νησί, στο οποίο θα συνδέεται το υφιστάμενο Ηλεκτρικό Δίκτυο, περιορίζοντας σημαντικά τα χρόνια προβλήματα ηλεκτροδότησης από πτώσεις τάσης που ταλαιπωρούν τους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για την Ελλάδα, η κατασκευή και λειτουργία του έργου αυτού αποτελεί σημαντική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την εξασφάλιση σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας για τους κατοίκους της Ικαρίας. Επιπλέον, η κατασκευή του Υβριδικού θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του τουρισμού, καθώς θα αποτελέσει πόλο έλξης εξειδικευμένων επιστημόνων (επιστημονικός τουρισμός), όπως αποδεικνύεται ήδη από πρόσφατες επισκέψεις φοιτητών και Καθηγητών Πολυτεχνικών Σχολών.

Η επιτυχής κατασκευή και λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού έργου Ικαρίας μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής Σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Λέσβος και η Ρόδος, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό. Μάλιστα, στη Δανία εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής μικρού τεχνητού νησιού έξω από την Κοπεγχάγη για τη λειτουργία Υβριδικού Σταθμού που θα συνδυάζει Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο, Αιολικό και Φωτοβολταϊκό Πάρκο.

Σας ευχαριστούμε.