Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται το μέλλον πολλών πράσινων έργων που είχαν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ καθώς η πολιτική Τραμπ υψώνει ολοένα και περισσότερα εμπόδια. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει πολλούς αναλυτές που εκτιμούν ότι η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας δεν θα μπορεί να καλυφθεί σύντομα, αυξάνοντας τα κόστη τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις

Μία σειρά φιλόδοξων επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ποτέ καθώς η πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ γίνεται όλο και πιο εχθρική προς οτιδήποτε «πράσινο». Η τάση αυτή αφορά τόσο τα έργα ΑΠΕ που θα παρήγαγαν φθηνή ενέργεια για τους καταναλωτές, όσο και την πράσινη βιομηχανία που θα παρείχε θέσεις εργασίας και αμερικανικά προϊόντα για την εγχώρια αγορά ενέργειας. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις επενδύσεις προέρχονταν από ξένες επενδύσεις και επομένως θα ενίσχυαν τον δείκτη ξένων άμεσων επενδύσεων (FDI) των ΗΠΑ.

Ο βασικός λόγος για αυτό το φρένο είναι η περικοπή των οικονομικών κινήτρων που είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Όπως έχει γράψει το energia.gr, ο πρόσφατα ψηφισθείς δημοσιονομικός νόμος του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων ακυρώσει τα φορολογικά κίνητρα στόχευαν στην προσέλκυση πράσινων επενδύσεων. Παράλληλα, ο Τραμπ δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τακτικές εκφοβισμού εναντίον αυτών των έργων, όπως συνέβη στην περίπτωση του αιολικού πάρκου της Equinor στη Νέα Υόρκη, όπου ουσιαστικά κράτησε την αδειοδότηση “όμηρο” προκειμένου να λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Ευρύτερα, η πολιτική του Τραμπ στον τομέα της ενέργειας (όπου ευνοεί υπερβολικά τα ορυκτά καύσιμα), του εμπορίου (όπου ανακοινώνει και ακυρώνει δασμούς σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση), και του κράτους δικαίου (όπου αλλάζει τους κανόνες ανάλογα με τις προτιμήσεις του) έχουν αυξήσει το κλίμα αβεβαιότητας, οδηγώντας πολλές εταιρείες να επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους. Εξάλλου, η αστάθεια στο επενδυτικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού για τους σοβαρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίζουν ακριβώς τι τους περιμένει στην αγορά πριν αποφασίσουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έργο.

Η επιβράδυνση ή και απουσία των ΑΠΕ από το αμερικανικό ηλεκτρικό δίκτυο θα έχει πραγματικές επιπτώσεις στην αγορά. Με την κατασκευή των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής να απαιτούν σχεδόν μία δεκαετία για να ολοκληρωθούν και τις εφοδιαστικές αλυσίδες να είναι κάθε άλλο παρά σταθερές, οι ΑΠΕ συνιστούσαν μία φθηνή και γρήγορη εναλλακτική. Δεδομένου ότι η ζήτηση ενέργειας θα εκτοξευθεί κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, η περιορισμένη προσφορά ενέργειας θα επιβαρύνει κυρίως τους μικρότερους καταναλωτές, όπως τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ορισμένοι πάροχοι ενέργειας έχουν ήδη αυξήσει τα τιμολόγιά τους, με πολλούς να προβλέπουν πως αυτό δεν θα είναι το τέλος των ανατιμήσεων.

Δυστυχώς, η αλλαγή του σκηνικού στις ΗΠΑ φαίνεται να δίνει τον τόνο για διεθνείς εξελίξεις. Η αγορά των ΑΠΕ δέχεται έντονες πιέσεις το τελευταίο έτος εξαιτίας μίας σειράς αιτίων, με την τάση αποεπένδυσης να είναι εμφανής. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, ακόμα και στην Ευρώπη, η ανάπτυξη των ΑΠΕ βρίσκεται σε φάση αποδρομής, με τις ηλιακές εγκαταστάσεις να μειώνονται για πρώτη φορά κατά την τελευταία δεκαετία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr