Η Chevron, που ελπίζεται ότι – παρά τις κινήσεις της Άγκυρας και της Τρίπολης – θα συμμετάσχει κανονικά το Σεπτέμβριο στον ελληνικό διαγωνισμό επιλογής ανάδοχου για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, κατέβαλε ποσό 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Hess. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και το κύριο θέμα συζήτησης, στις διεθνείς ενεργειακές και χρηματιστηριακές αγορές, είναι το πλεονέκτημα που αποκτά η Chevron, κυρίως έναντι της ExxonMobil, σε κοιτάσματα στη Νότια Αμερική.
Όμως, η εξαγορά έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Hess συνεργάζεται, επί σειρά ετών, με την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε θαλάσσια οικόπεδα εντός και εκτός του Κόλπου της Σύρτης.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης έχει “κλείσει” παράνομα τον Κόλπο της Σύρτης, από το Δεκέμβριο του 2023, με τις λεγόμενες ευθείες γραμμές βάσης κατά τρόπο αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και βασιζόμενο στις συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η συνεργασία με τη NOC γίνεται, κατόπιν σύμβασης παραχώρησης εκ μέρους του Λιβυκού Δημοσίου, μέσω της θυγατρικής εταιρίας Hess Libya Exploration Limited (HLEL), η οποία δεν εδρεύει στη Νέα Υόρκη, όπως ο μητρικός όμιλος της Hess, αλλά στα νησιά Κέιμαν.
Μετά την εξαγορά της περασμένης Παρασκευής, η Chevron αποκτά τον έλεγχο και όλων των θυγατρικών οντοτήτων, όπως η HLEL, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί αν θα υπάρξουν αλλαγές στο λιβυκό σκέλος των δραστηριοτήτων και αν θα συνδεθεί με άλλες δραστηριότητες του ομίλου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο https://slpress.gr/energeia/tha-epilexei-ellada-i-livii-i-chevron/