των χωρών-μελών θα γίνει απόκλιση και το χάσμα μεταξύ πλουσίων και πενεστέρων χωρών της «ηνωμένης» Ευρώπης θα διευρυνθή κι η εσωτερική μετανάστευση θα ενταθή στον πλούσιο βορρά (Γαλλία κι η Γερμανία). Αλλά κι η Πολωνία θα λάβει την «Μερίδα του λέοντος», 123 δισ. ευρώ από την ΚΑΠ, καθ’ ον χρόνον χώρες ως η Βουλγαρία και η Ελλάς αντιμετωπίζουν δημογραφική κρίση.
Αποτελεί σπατάλη των διαθεσίμων πόρων για το σχηματισμό «λιμνών» οίνων και «βουνών» βουτύρου στις προνομιούχες χώρες, όταν η πάμπτωχη Βουλγαρία κι η λιμοκτονούσα όχι προ πολλών ετών, η Ιρλανδία μόλις εξασφαλίζουν 30 δισ. ευρώ για την αγροτική τους τάξη.
Η Γαλλία έχει μεταβληθή σε σιτοβολώνα της Ευρώπης ενώ η πλουσία Ολλανδία απουσιάζει από τον σχετικό πίνακα αγροτικών ενισχύσεων.
Για την χώρα μας η χορήγηση αγροτικών ενισχύσεων 43 δισ. ευρώ είναι δυσανάλογος προς την περιφερειακή ανάπτυξη της Μεταποίησης και την ανέφικτη Συνοχή με μόλις 3,5 δισ. ευρώ απολαβή.
Η Ελληνική αγροτική παραγωγή πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να ξεφύγει από την βαμβακοκαλλιέργεια και την ελιά. Να στραφεί προς περισσότερο ζητούμενα αγροτικά προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής (φρούτα και λαχανικά) ενώ ο Ελληνικός αμπελώνας πρέπει να «πάρει τα βουνά», εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής διότι άλλως συντόμως δεν θα υπάρχει.
Για τους πραγματικούς κτηνοτρόφους χρειάζεται εισοδηματική ενίσχυση όχι μέσω ανυπάρκτων «βοσκοτόπων», αλλά με αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου που επλήγει από την εξόντωση των ανεμβολίαστων προβάτων.
Είναι πάντως διαστροφικό φαινόμενο για την «προηγμένη» Ευρώπη να δαπανά για την Γεωργία το 75% των κοινοτικών πόρων της και ν’ αφήνει την επιστημονική έρευνα και την προώθηση της απανθράκωσης της ηλεκτρικής ενεργείας σε υποδεέστερη μοίρα.
Ο Λένιν έλεγε ότι «πολιτισμός είναι τα …Σοβιέτ σύν ο εξηλεκτρσμός». Απαλείφθει μεν ο πρώτος παράγων, αλλ’ η ζήτηση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνει όταν οι τιμές το επιτρέπουν.
Η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου προσφέρει μία λύση που αγνοεί η Ευρώπη των αγροτικών ομάδων πιέσεως κν. Lobby.