Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε χθες μία νέα διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους υφιστάμενους περιβαλλοντικούς κανόνες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα διαμορφώσουν το νέο πακέτο “απλοποιήσεων” που σχεδιάζει η Κομισιόν μετά και από το πολυσυζητημένο Omnibus. Το Omnibus ξήλωσε πολλές κλιματικές ρυθμίσεις και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως τον Οκτώβριο. Ως εκ τούτου, το φθινόπωρο αναμένεται να σημαδευτεί από τις διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών της πράσινης πολιτικής και εκείνων που απαιτούν απορρύθμιση.
Η Κομισιόν προωθεί αυτές τις απλοποιήσεις ως μέρος της προσπάθειας για ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, μίας φράσης που βρίσκεται στο μυαλό των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων από τη δημοσίευση της Έκθεσης Ντράγκι και μετά. Για πολλούς αξιωματούχους, αναλυτές, και επιχειρηματίες, η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να καταφέρει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ— που περνούν τη δική τους περιπέτεια όσον αφορά την περιβαλλοντική απορρύθμιση— και την Κίνα, η οποία πλέον ηγείται σε μία σειρά τομέων. Οι προσπάθειες αυτές υποδαυλίζονται και από τα υπερσυντηρητικά/ ακροδεξιά κόμματα που κερδίζουν δημοφιλία στην Ευρώπη και παραδοσιακά αρνούνται να αποδεχθούν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη πλευρά, τα προοδευτικά/ αριστερά κόμματα πιέζουν την Κομισιόν για επιβράδυνση των καταιγιστικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά αφού ορισμένες από αυτές παρακάμπτουν τον διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών. Παράλληλα, ορισμένες επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτές τις αλλαγές επικρίνουν την ΕΕ και θέτουν το ζήτημα της αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών αγορών. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος ελέγχει την τήρηση των κανόνων της ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα για το κατά πόσο η Κομισιόν προχώρησε σε αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου χωρίς την αναγκαία διαβούλευση.