Το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν καθόλα επεισοδιακό για τις αγορές πετρελαίου, καθώς μία σειρά γεγονότων διατάραξαν τη στασιμότητα που είχε θεμελιωθεί κατά τη διάρκεια του 2024. Το πρώτο ήταν η επιβολή του αυστηρότερου πακέτου κυρώσεων κατά των ρωσικών εξαγωγών από τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που προκάλεσε άνοδο των τιμών καθώς Κίνα και Ινδία έσπευσαν να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες για λίγες εβδομάδες. Ακολούθησε η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να απαιτεί όχι απλώς μείωση των τιμών από τον OPEC, αλλά και να προχωρά στις πρώτες απειλές του για επιβολή δασμών, με τους κρίσιμους εμπορικούς εταίρους Καναδά, Κίνα, και Μεξικό να αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία διαδέχθηκε τον Μάρτιο η ανακοίνωση του OPEC+ πως θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου από τον Απρίλιο, ουσιαστικά σηματοδοτώντας ένα ράλι τιμών προς τα κάτω.
Πιο δραματικά, το τσουνάμι νέων δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ τον Απρίλιο, καθώς και η “μοναδική” οικονομική πολιτική του, τρόμαξαν τις διεθνείς αγορές, οι οποίες ορθά προέβλεψαν το χάος στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Πριν, όμως, ξεδιπλωθούν πλήρως οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών, η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ οδήγησε σε ελαφριά άνοδο των τιμών υπό τον φόβο του αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ— του κατεξοχήν choke point για την παγκόσμια αγορά ορυκτών καυσίμων. Η λήξη της κρίσης σήμανε νέα αποκλιμάκωση των τιμών, με το αργό να έχει επιστρέψει σε μία γενικά σταθερή πορεία.
Όμως οι κρίσεις αυτές απλώς θόλωσαν την πραγματική εικόνα της αγοράς. Η ζήτηση του πετρελαίου βρίσκεται σε πτωτική πορεία, αναγκάζοντας ακόμα και τον υπεραισιόδοξο OPEC να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις του. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων όπως η καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, η προτίμηση προς τον άνθρακα ή τις ΑΠΕ εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών, καθώς και η στροφή προς το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, η επίσημη πλέον πολιτική του OPEC+ να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο προκειμένου να πλήξει τους Αμερικάνους παραγωγούς σημαίνει πως οι φόβοι για την προσφορά του καυσίμου έχουν εξαλειφθεί εν πολλοίς.
Ως εκ τούτου, οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν πλέον προς μία πτωτική πορεία, τουλάχιστον όσο ακόμα ΗΠΑ και OPEC+ συνεχίζουν τον ακήρυχτο πόλεμο τιμών. Ακόμα και αν ξεσπάσει μία νέα γεωπολιτική κρίση— πράγμα διόλου απίθανο αν λάβει κανείς υπόψη τις έντονες εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων— είναι πιθανό πως το πετρέλαιο θα επηρεαστεί ελάχιστα. Ακόμα και στην πιο έντονη κρίση των τελευταίων ετών, με το Ισραήλ και το Ιράν να βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου, οι τιμές αυξήθηκαν πολύ λιγότερο συγκριτικά με ότι συνέβαινε σε αντίστοιχες κρίσεις των περασμένων δεκαετιών.