Έτσι, μετά την πρόταση της Chevron και την αποδοχή της από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρο Παπασταύρου, άλλες τρεις μεγάλες πετρελαϊκές ερίζουν για να βάλουν τη χώρα μας στον διεθνή «χάρτη» των ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στο data room της ΕΔΕΥΕΠ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τα σεισμικά δεδομένα των υπό παραχώρηση περιοχών.
Ως γνωστόν η TotalEnergies, που αποχώρησε από τον τομέα ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, πριν μία πενταετία, έχει υπάρξει εταίρος με την HELLENiQ ENERGY και την ExxonMobil στις οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Η γαλλική πετρελαϊκή αναμένεται να λάβει οριστικές αποφάσεις για οικόπεδα του νέου διαγωνισμού μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αλλά και η ιταλική Eni έχει στο ενεργητικό της τη σημαντική ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο. Η BP δραστηριοποιείται ήδη στο Ισραήλ και το Δέλτα του Νείλου.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος στον διαγωνισμό είναι η 10η Σεπτεμβρίου, γεγονός που αφήνει ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των παραπάνω - ή και άλλων - νέων επίδοξων «μνηστήρων».
Εξάλλου, πρόσφατο είναι και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η HELLENiQ ENERGY, διά στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Σιάμισιης, στη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, για τα οικόπεδα «Κρήτη Ι» και «Κρήτη ΙΙ». Η HELLENiQ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητά με ξένες εταιρίες την από κοινού συμμετοχή στον διαγωνισμό και σε αναζήτηση εταίρου, όχι μόνο για το οικόπεδο «Νότια της Πελοποννήσου».
Βέβαια, το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει και ο πρόσφατα εξαγγελθείς διαγωνισμός της Λιβύης.
Οι Exxon, Chevron, TotalEnergies και Eni συγκαταλέγονται στις 37 διεθνείς εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για εκτάσεις στη Λιβύη για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι BP και Eni επέστρεψαν στη Λιβύη πέρυσι μετά από μια δεκαετία απουσίας, λόγω του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε την πτώση του Καντάφι.