Ειδικότερα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του στο Βερολίνο, ο Γουάνγκ τόνισε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κίνας να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών. Ωστόσο, τόνισε ότι η Κίνα δεν βλέπει αυτό το ζήτημα ως προβληματικό στις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Οι σπάνιες γαίες χαρακτηρίζονται ως είδη διπλής χρήσεως. Επομένως, πρέπει να εισαχθούν οι απαραίτητοι περιορισμοί στις εξαγωγές», δήλωσε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε πολιτικές όσο και σε στρατιωτικές εφαρμογές.
«Αυτό αποτελεί μέρος της κυριαρχίας μας και επίσης της κοινής πρακτικής διεθνώς. Εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα, εκπληρώνουμε τη διεθνή μας ευθύνη, η οποία εξυπηρετεί το συμφέρον της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας», όπως τόνισε.
Παράλληλα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ απέρριψε τις ανησυχίες Ευρωπαίων πολιτικών ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών ως γεωπολιτικό εργαλείο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για αυτά τα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στις βιομηχανίες ηλεκτρονικών, καθαρής ενέργειας, αυτοκινητοβιομηχανίας και άμυνας.
«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι τα στοιχεία σπάνιων γαιών δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, μεταξύ Κίνας και Γερμανίας», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, προσθέτοντας ότι το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου διαθέτει διαδικασίες για να διασφαλίσει ότι οι εγκρίσεις διεκπεραιώνονται το συντομότερο δυνατό.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόχαν Βάντεφουλ, τόνισε ότι το Βερολίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα με βάση τις αρχές των ανοιχτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου. «Αλλά για να ανθίσει αυτό το εμπόριο, απαιτείται θεμιτός ανταγωνισμός και αμοιβαιότητα», διευκρίνισε ο Βάντεφουλ, εκφράζοντας ανησυχίες για προστατευτικά μέτρα και περιορισμούς που επιβάλλει η Κίνα.
«Δυστυχώς, εμείς, και ιδιαίτερα οι εταιρείες μας, ανησυχούμε πολύ επί του παρόντος για τους μονομερείς και συχνά αδιαφανείς περιορισμούς στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών. Αυτή η αβεβαιότητα βλάπτει τις εμπορικές μας σχέσεις και βλάπτει επίσης την εικόνα της Κίνας», όπως επισήμανε.
«Οι μεμονωμένες λύσεις δεν θα είναι επαρκείς στην περίπτωσή μας και δεν θα αποκαταστήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη. Γι' αυτό ήταν καλό που αντιμετωπίσαμε αυτό το ζήτημα σήμερα και ότι βρισκόμαστε καθ' οδόν για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων από κοινού και οι οποίες θα διασφαλίσουν την άμβλυνση των εντάσεων που είναι απαραίτητη με τόσο επείγοντα τρόπο», πρόσθεσε ο υπουργός.